
Totul a început ca o simplă leziune a degetului mare.
Apoi aceasta s-a transformat într-un sindrom periculos, în care intestinul unui bărbat a devenit în esenţă o fabrică de fermentare a berii — ceea ce nu este atât de amuzant pe cât se pare.
Într-un studiu de caz recent, medicii enumeră simptomele ciudate ale auto – fermentării berii (ABS — auto-brewery syndrome): O afecțiune medicală rar diagnosticată, în care simpla ingerare de carbohidrați poate fi suficientă pentru a vă face exagerat de beat.
Cel mai rău e că, nimeni nu vă va crede când veţi spune că n-aţi băut.
Cel puţin, acesta a fost cazul unui nefericit pacient în vârstă de 46 de ani, un om de altfel sănătos, ce era doar uneori un băutor uşor de companie.
Problemele sale au început în 2011, după ce a terminat un curs de antibiotice ce i-au fost administrate în urma unei leziuni a degetului mare.
Două o săptămână de la terminarea tratamentului cu antibiotice, el a relatat că a suferit modificări de personalitate necaracteristice, inclusiv depresie, „creier tulbur”, comportament agresiv şi pierderi de memorie.
În cele din urmă, el a fost trimis la psihiatru şi i s-au administrat antidepresive, dar abia atunci când bărbatul, într-o dimineață a fost tras pe dreapta de poliţie, evident conducând în stare de ebrietate, adevărata natură a bolii sale a început să se elucideze.
Când a fost tras pe dreapta, el a refuzat să treacă testul de alcoolemie şi a fost internat în spital, unde analizele au arătat că a avea în sânge un nivel de alcool de 200 mg/dl, echivalentul a 10 băuturi alcoolice, cantitate suficientă de provoca confuzie, dezorientare, echilibru afectat şi vorbire neclară.
„Personalul medical şi poliția au refuzat să-l creadă atunci când el a negat în mod repetat ingestia de alcool”, notează cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii din Richmond în raportul lor cu privire la caz (en).
După ce a fost externat din spital, el a solicitat un tratament la o clinică din Ohio, SUA.
În cadrul testelor medicale, majoritatea rezultatelor sale păreau normale, dar proba lui de scaun a arătat prezenţa a Saccharomyces cerevisiae (en) (cunoscută sub numele de drojdia de bere) şi a unei ciuperci înrudite.
S. cerevisiae are o istorie lungă în producerea berii şi vinificație (cât şi în brutărie), deoarece ajută la fermentarea carbohidraților şi produce alcool.
În timp ce pacientul a fost tratat cu succes la clinică, diagnoza sa de ABS (en) s-a manifestat ulterior în câteva accese, cu cel mai grav incident ce a implicat o cădere, în timp ce se afla în stare de ebrietate, ce a dus la o sângerare intracraniană.
În timp ce se vindeca la spital, nivelul de alcool în sângele lui ajungea până la 400 mg/dl — o concentrație de două ori mai mare ca atunci când a fost tras pe dreapta — dar totuși „personalul medical a refuzat să creadă că el nu a băut alcool în ciuda negărilor sale persistente”, scriu cercetătorii (en).
Din fericire pentru pacient, în cele din urmă el a primit un tratament efectuat în colaborare cu specialiștii de la Universitatea Richmond, ce a folosit o combinație de terapii antifungice şi probiotice pentru a trata microflora intestinului bărbatului.
Cu excepția unei recidive — cauzate de o pizza şi băutură carbogazoasă, fără știrea medicilor săi — creșterile fungice ale pacientului par a fi tratate cu succes.
„Aproximativ 1,5 ani mai târziu, el rămâne asimptomatic şi şi-a reluat stilul de viaţă anterior, inclusiv de a avea o dietă obișnuită, periodic mai măsurându-și nivelurile de alcool în respiraţie”, explică cercetătorii (en).
Acesta este un sfârşit fericit pentru pacient, care se pare în cele din urmă s-a eliberat nu doar de beţia sa neplanificată (şi probleme de sănătate rezultate), dar şi de valul de necredință provocat de cei din jurul lui.
„Ani la rând, nimeni nu l-a crezut”, a declarat pentru New Scientist unul din membri echipei medicale, Fahad Malik, acum rezident medical şef la Universitatea Alabama din Birmingham.
„Poliţia, medicii, asistentele medicale şi chiar familia îi spuneau că minte, că el ar trebui să fie un alcoolic ce bea pe ascuns.”
În ceea ce privește modul în care drojdia de bere a colonizat interiorul bărbatului, cercetătorii bănuiesc că ea început să-şi amenajeze berăria după ce bărbatul şi-a vătămat degetul mare în 2011.
„Noi credem că simptomele pacientului nostru au fost declanșate de expunerea la antibiotice, ceea ce a dus la o schimbare a microbiomului său gastrointestinal, care a provocat o supraaglomerare fungică”, explică autorii (en), remarcând faptul că noi abia începem să conştientizăm complexitatea acestei afecțiuni rare şi probabil insuficientei diagnosticări a acestei stări.
Rezultatele au fost raportate în BMJ Open Gastroenterology.
Lasă un răspuns