Agenția japoneză JAXA a declarat că a făcut istorie, aterizând cu succes două vehicule spațiale (rover – vagabond) fără pilot pe un asteroid în această sâmbătă (22 septembrie).
După ce s-au desprins de la nava spaţială Hayabusa2 şi au aterizat pe asteroidul Ryugu, „cei doi roveri sunt în stare bună şi transmit imagini şi date”, spune o declarație a JAXA.
Vedeţi şi: Ultimele imagini spectaculoase de pe Marte a unor movile stratificate, făcute de roverul Curiosity
Roverii sunt colectiv cunoscuți sub numele de MINERVA-II1.
Agenția spaţială a raportat că MINERVA-II1 este primul robot mobil de explorare din lume care a aterizat pe suprafața unui asteroid.
„Eu mă simt încântat de ceea ce am obținut noi în Japonia. Aceasta este un farmec adevărat al explorării adâncurilor spațiului”, a declarat Takashi Kubota (en), purtătorul de cuvânt al agenţiei spațiale.
Hayabusa2 şi-a început apropierea de Ryugu, joi după-amiază (20 septembrie), de la o orbită cu o altitudine de aproximativ 20 de kilometri.
În timp ce nava s-a apropiat la o distanţă de 100 de metri de stânca spaţială, ea a transmis o fotografie ce reprezenta umbra lui Haybusa2 proiectată pe suprafaţa stearpă şi plină de cratere a asteroidului.
Se crede că, sub suprafeţele lor devastate, asteroizii conţin o bogată comoară de informaţii despre formarea sistemului solar cu miliarde de ani în urmă.
Stânca spaţială cu o lărgime de un kilometru, care este de forma unui diamant, se presupune a fi „bogată în apă şi materiale organice”, ceea ce ar permite oamenilor de ştiinţă de a „clarifica interacţiunile dintre blocurile constructive ale Pământului şi a evoluţiei oceanelor sale şi a vieţii, prim urmare progresând în ştiinţa sistemului solar”, a spus JAXA într-o declaraţie.
Vedeţi şi: Roverul Curiosity a găsit apă perforând o stâncă de pe Marte
O serie de camere special concepute — patru pe primul rover şi trei pe cel de-al doilea — vor face imagini stereo ale suprafeței asteroidului.
Vehiculele spaţiale sunt, de asemenea, echipate cu senzori de temperatură şi senzori optici, precum şi cu un accelerometru şi un set de giroscoape.
„I cannot find words to express how happy I am…” Y.T.
The MINERVA-II1 rovers have successfully landed on asteroid Ryugu, snapped photos & taken the first successful hop! Have a read about this world first and hear the comments from our Project Members.https://t.co/xtoIcWIT5X pic.twitter.com/AOYDhhBDe2
— HAYABUSA2@JAXA (@haya2e_jaxa) September 22, 2018
Un al treilea rover numit MASCOT va fi lansat de pe Hayabusa2 la începutul lunii octombrie.
Mai târziu, în cadrul aceleiași misiuni, programată pentru sfârșitul lunii octombrie, nava spaţială va ateriza pe asteroid, după ce va creea un mic crater în el folosind explozivi în aşa fel încât mostrele ce nu au fost expuse spaţiului să poată fi adunate de sub suprafaţa obiectului.
După examinarea obiectului îndepărtat şi luarea de probe, Hayabusa2 va părăsi asteroidul Ryugu în decembrie 2019, înainte de a se întoarce pe Pământ până la sfârşitul anului 2020, încărcat cu materialele colectate.
În cazul în care va reuși, JAXA a declarat-o ca fiind „prima misiune din lume ce s-a întors cu probe de la un asteroid de tip C”.
Oamenii de știință japonezi concurează cu NASA pentru această realizare şi, anume, cu misiunea de recuperare a probelor a agenției americane, ce se va întoarce înapoi pe Pământ în anul 2023.
Lasă un răspuns