NASA a declarat joi că nava spaţială Kelpler a înregistrat „o mai mare şi mai învârstă verişoară a Pământului„: prima planetă de aproximativ aceeaşi mărime ca Pământul a fost găsită în zona locuibilă a unei stele similare cu a noastră.
Deşi NASA nu poate spune cu suguranţă dacă planeta este solidă ca a noastră sau dacă are apă şi atmosferă, ea este deocamdată cea mai apropiată rudă a Pământului.
„Astăzi, Pământul a devenit un pic mai puţin singur”, a declarat cercetătorul de la Kepler Jon Jenkins.
Planeta Kepler-452b, este aproximativ la 1400 ani lumină de Pământ în constelaţia Cygnus. Ea este aproape cu 60% mai mare ca Pământul, a declarat NASA, şi ea este situată în zona locuibilă a stelei sale, în regiunea unde apa -dătătoare de viaţă este posibil să fie în stare lichidă pe suprafaţa solidă a planetei.
Vedeţi şi: Hoinarul Curiosity a găsit metan pe Marte: Ce ar putea însemna aceasta pentru viaţă
Vizitatorul acestei planete va suporta o gravitate aproape de două ori mai mare decât cea de pe Pământ, iar oamenii de ştiinţe planetare spun că şansele să aibă o suprafaţă solidă sunt foarte mari.
Deşi ea este un pic mai departe de steaua sa decât Pământul de soare, steaua sa este mai luminoasă, astfel încât ea primeşte aproximativ aceeaşi cantitate de energie de la steaua sa ca şi Pământul de la Soare. Şi lumina stelei sale ar fi foarte asemănătoare cu cea a soarelui nostru, a declarat Jenkins.
Deşi planeta „aproape sigur are o atmosferă”, a declarat Jenkins, oamenii de ştiinţă nu pot spune care este compoziţia ei. Dar dacă ipotezele geologilor planetari sunt corecte, planeta Kepler-452b ar putea avea probabil o atmosferă mai groasă decât cea a Pământului şi pe suprafaţa ei ar fi fost vulcani activi.
Earth’s bigger, older cousin! @NASAKepler discovers new distant planet that's near-Earth-size: http://t.co/kEdzbbFEqE pic.twitter.com/hoog1ZsdNs
— NASA (@NASA) July 23, 2015
Planeta face un înconjur complet a stelei sale timp de 385 de zile, foarte similar cu anul de 365 de zile a Pământului, a spus NASA. Ţinând cont de faptul că ea orbitează în această zonă deja, timp de 6 miliarde de ani, ea a avut suficient timp pentru a prepara şi a da naştere vieţei, a declarat Jenkins.
„Asta-i o oportunitate substanţială pentru ca viaţa să apară, ar trebui să existe toate ingredientele şi condiţiile pentru viaţă”, a mai declarat el.
Înainte de descoperirea acestei planete, una numită Kepler-186f era considerată cea mai asemănătoare cu Pământul, potrivit NASA. Această planetă este nu mai mult decât de zece ori mai mare decât Pământul, este la aproximativ 500 de ani lumină de noi. Dar energia pe care o primeşte ea de la steaua sa constituie doar aproximativ o treime din ceea ce obţine Pământul de la a sa şi la amiază cerul va arăta similar cu cerul de seară de aici, a spus NASA.
Misiunea Kepler, de 600 milione de dolari, a fost lansată în 2009 cu scopul de a studia o porţiune din Calea Lactee pentru a găsi planete locuibile.
La o depărtare de aproximativ 9 milioane de kilometri de la Pământ, Kepler scanează lumina de la stelele îndepărtate, în căutare de mici, aproape imperceptibile scăderi din luminozitatea unei stele care sugerează despre trecerea unei planete prin faţa ei.
El a descoperit mai mult de o mie de planete. Douăsprezece din care,inclusiv Kepler-425b, au fost cel puţin de două ori mai mari ca Pământul şi se aflau în zonele locuibile a stelei pe care o orbitau.
Vedeţi şi: Descoperirea exoplanetei Kepler-10c, măreşte speranţa de a găsi viaţă în alte lumi
Misiunea a fost îndreptată spre atingerea obiectivului de a găsi mai multe planete şi a cataloga atmosfera şi alte caracteristici de-ale lor.
În 2017, NASA intenţionează să lanseze un satelit vânător de planete numit TESS care va fi capabil de a oferi oamenilor de ştiinţă mai multe detalii cu privire la dimensiunea, masa şi atmosfera planetelor care se rotesc în jurul stelelor îndepărtate.
La anul, va fi lansat Telescopul James Webb Space. Această platformă va oferi perspective uimitoare ale altor lumii, inclusiv culoarea lor, diferenţe de sezon, vreme şi chiar prezenţa potenţială a vegetaţiei.
Lasă un răspuns