În căutarea vieţii pe Pământ
Oamenii de ştiinţă britanici cred că ar fi descoperit un lac mare sub gheaţa continentului Antarctica, unul care ar putea adăposti viaţa ce a zăcut nederanjată de milenii.
Ei cred că lacul ar măsura aproximativ 140 km în lungime şi 20 km în laţime şi este conectat la un sistem de canion care se extinde pe o arie de aproximativ 1094 de kilometri.
Oamenii de ştiinţă au publicat pentru prima dată descoperirea(en) lor în revista Geology şi s-a răspândit printre ei luna aceasta (se are în vedere luna în care a fost scris articolul – aprilie, 2016), la Reuniunea de Geoştiinţe din Viena.
Concluziile lor sunt bazate pe distinctivele canale slab vizibile în gheaţă, după ce au fost examinate îndeaproape imaginile acestei zone făcute de satelit, o regiune a continentului îngheţat cunoscută sub denumirea de Prinţesa Elizabeta.
„Noi am văzut aceste canale liniare ciudate pe suprafaţă şi am dedus că acestea sunt canale masive de peste 1000 kilometri lungime şi că acolo, de asemenea, există un lac subglaciar relativ mare”, a declarat pentru New Scientist(en) Martin Siegert, de la Colegiul Imperial din Londra.
În continuare Siegert a declarat că cercetătorii din China şi Statele Unite au zburat deasupra regiunii şi au adunat date radar ce au penetrat gheaţa, care ei speră vor confirma prezenţa caracteristicilor specifice sub gheaţă.
„Ne vom întâlni în mai pentru a ne uita la date”, a spus el.
„Aceasta va fi un test foarte bun pentru ipoteza noastră cu privire la lac şi canale”.
Deşi este mare, presupusul lac nu va fi cel mai mare printre cei descoperiţi sub calota de gheaţă a Antarcticii.
Acest onor aparţine lacului Vostok,care măsoară 250 km în lungime şi 50 km în lăţime, care l-ar face al şaselea cel mai mare lac din Statele Unite.
În 2012, oamenii de ştiinţă ruşi au forat o sondă în lacul Vostok, care a fost acoperit de gheaţă timp de 15 milioane de ani şi se află la mai mult de 3 kilometri de la suprafaţă, după ce au pretins că au găsit dovezi de viaţă neobişnuită.
Cu toate acestea, dovezile lor au fost întâlnite cu scepticism şi considerate controverse, deoarece probele lor de apă au fost contaminate cu lichidul utilizat în procesul de foraj; anul trecut, corectând tehnica lor, au început a fora pentru a doua oară.
O echipă americană care a forat în 2013 în lacul Whillans, o fâşie îngustă de apă cu o adâncime de doar 2 metri, care este la 800 de metri dedesubtul banchizei Ross Ice, au fost în măsură să evite astfel de probleme de contaminare prin implementarea unor serii de măsuri de sterilizare.
Spre uimirea lor, ei au găsit viaţă microbiană într-o densitate comparabilă cu cea din adâncurile multor oceane şi o comunitate complexă de bacterii şi Archaea de cel puţin 4000 de specii solide.
Vedeţi şi: 39 cele mai ciudate curiozităţi despre peşti şi alte creaturi din ocean
Şocul de la găsirea unei aşa vieţi abundente, care trăieşte aparent izolată şi aşa departe de lumina solară, a fost completat cu descoperirea unei specii de peşte translucide, precum şi a unor mici crustacee, de către o echipă care a lansat un vehicul subacvatic comandat de la distanţă (ROV – Remotely operated underwater vehicle) un an mai târziu.
Rămâne de determinat de unde exact provin nutrienţi capabili să susţină o astfel de viaţă şi situaţia poate să difere pentru fiecare lac în parte; lacurile subglaciare din apropierea coastei, cum ar fi, de exemplu, Whillans, poate avea o istorie foarte diferită de cea a mult mai izolatului Vostok.
Dar, este posibil că aceste ecosisteme neaşteptate sunt alimentate de o anumită formă de chemosinteză, în care bacteriile şi alţi microbi se hrănesc cu mineralele care coboară din gheaţa de sus sau sunt infiltrate prin sedimentele marine de mai jos.
Andrei says
Schimbati va rog lucrurile acealea cu „luna aceasta” deoarece a fost scris in 2016 si suntem in 2017.
Vladimir Moşoglu says
La data când a fost scris articolul a fost „luna aceasta”…