Celebrul pumnal găsit în înfăşurarea mumiei regelui egiptean Tutankhamon, după cum confirmă studiul, a fost făcut din fier dintr-un meteorit.
O analiză a lamei pumnalului condusă de Daniela Comelli, un profesor de la Universitatea Politehnică din Milano, Italia, arătat că ea conţine 10 la sută nichel şi o.6 la sută cobalt, au raportat cercetătorii în revista Meteoritics and Planetary Science.
Analiza a fost realizată folosind o tehnică numită fluorescenţă X-ray, care identifică diferite elemente prin caracteristicile culorii luminii cu raze X, atunci când materialul examinat este lovit cu raze X de energie mare.
Care demonstrează că lama de fier a pumnalului este de origine extraterestră.
Apoi ei au comparat compoziţia lamei pumnalului cu cea a 11 meteoriţi metalici şi au constatat că este foarte asemănătoare.
Pumnalul a fost găsit de arheologul Howard Carter în 1925, la trei ani după descoperirea mormântului regelui Tutankhamon.
Pumnalul era înfăşurat în jurul coapsei drepte a mumiei băiatului faraon.
Aceasta avea un mâner de aur, decorat cu o măciulie de cuarţ şi lama de fier era protejată cu un înveliş din aur decorat cu incrustaţii de crini pe o parte, cu pene pe altă parte şi cu un cap de şacal, au raportat cercetătorii.
Pumnalul datează cu secolul al 14-lea î.Hr. şi este unul dintre puţinele artefacte de fier găsite vreodată în cultura egipteană, care se crede că nu au avut cultura topirii fierului până în secolul al 8-lea î.Hr, mai târziu decât ţările vecine, a declarat Commelli pentru CBC News într-un email.
Vedeţi şi: 25 curiozităţi despre Egiptul Antic mai puţin cunoscute
‘Calitate înaltă de fabricaţie’
Problema legată de lucrul cu fierul este punctul de topire ridicat (1 538 0C).
„Din această cauză, fierarii timpurii nu puteau încălzi suficient de tare minereul pentru a extrage fierul şi nu puteau prefăcea fierul în arme”, scrie Commelli.

Obiectele de fier timpurii erau de obicei ornamentale sau ceremoniale şi erau făcute din fier meteoritic care era considerat mai valoros decât aurul, au declarat cercetătorii.
Acesta era modelat prin ciocănire, spune Comelli.
Pumnalul regelui Tutankhamon se presupune să fi fost făcut dintr-un astfel tip de fier, dar încă nu a fost confirmat.
„În acest context, calitatea ridicată de fabricaţie a lamei acestui pumnal a lui Tutankhamon este dovada a unui fierărit timpuriu de succes în sec. 14 î.Hr.”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.
Ei au adăugat că această descoperire, de asemenea, face să înţelegem mai bine o descriere egipteană a fierului, apărută cu o 100 de ani mai târziu, care utilizează termenul de „fier a cerului”.
„Introducerea noului termen compus sugerează că vechii egipteni… erau conştienţi de faptul că aceste bucăţi rare de fier au căzut din cer, deja în secolul al 13-lea î.Hr.”, scriu autorii.
Lasă un răspuns