Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Ştiinţă
  • Universul
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

LightSail 2 a dovedit că pânzele solare pot fi folosite pentru propulsare în spaţiu

august 3, 2019 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Nava spaţială LightSail 2 şi-a deschis velele.

În 1976, regretatul Carl Sagan, fiind invitat la Tonight Show cu Johnny Carson, a vorbit despre o nouă formă de propulsie spaţială numită navigație solară.

Patru decenii mai târziu, Planetary Society a demonstrat oficial această “perspectivă extrem de interesantă” în practică.

Având la bază zece ani de muncă asiduă şi 7 milioane de dolari în crowdfunding, LightSail 2 al societății nonprofit a devenit prima mică navă spaţială ce îşi mărește orbita doar pe puterea luminii solare.

“Noi suntem încântaţi să anunțăm succesul misiunii pentru LightSail 2”, spune Bruce Betts (en), managerul programului LightSail şi omul de ştiinţă principal al societății.

“Scopul nostru a fost să demonstrăm navigarea solară pe un CubeSat (un tip de satelit miniaturizat pentru cercetarea spațială), schimbând orbita navei spaţiale folosind doar presiunea luminii Soarelui, lucru care nu a mai fost făcut până acum”.

Nava spaţială LightSail 2 s-a aflat pe orbită mai mult de o lună, iar săptămâna trecută şi-a deschis pânzele pentru prima dată.

Aproximativ în opt zile, nava spaţială şi-a ridicat orbita cu 1,7 kilometri, împinsă de-a lungul exclusiv de fotonii Soarelui, ce ricoşează de la pânzele sale reflectorizante.

După navigatorul solar japonez IKAROS (en), ce a fost lansat în anul 2010, LightSail 2 este a doua încercare de succes de zbor solar.

Cu toate acestea, spre deosebire de IKAROS, el poate utiliza o nouă formă de propulsie pentru a-şi schimba efectiv orbita.

Vedeți și: Un nou studiu: Ce dacă vizitatorul interstelar ‘Oumuamua este o navă solară extraterestră?

Potrivit managerului de proiect Dave Spencer, LightSail 2 este controlat autonom printr-un algoritm de bord.

Prin răsucirea navei spațiale la 90 de grade la fiecare 50 de minute acest software poate modifica orientarea ambarcațiunii, astfel încât să obțină suficientă energie de la Soare, indiferent de unde se află.

Pentru comparație, IKAROS putea să se întoarcă doar la aproximativ patru sau cinci grade.

Acest algoritm impresionant este în continuare actualizat şi modificat.

Una din cele mai mari provocări de până acum a fost perfecționarea impulsului navei spațiale, care este controlat de o roată în mișcare.

Acest impuls al roţii este utilizat pentru a schimba orientarea ambarcațiunii, astfel este oprită sau pornită propulsia navigaţiei solare.

Atunci când roata începe să se apropie de viteza maximă, lucrul care-l face de câteva ori pe zi, ea trebuie încetinită.

În prezent, acest lucru se realizează prin folosirea tijelor de cuplu electromagnetice, ce orientează nava folosind câmpul magnetic al Pământului.

Din păcate, acest lucru scoate temporar nava spaţială din orientarea sa adecvată pentru navigarea solară, aşa că oamenii de știință încearcă să-şi dea seama cum la maximum să reducă aceste puncte de saturație.

Un patch software pentru rezolvarea acestei probleme a fost încărcat recent.

“Noi învăţăm multe de la LightSail 2 chiar acum”, a declarat în timpul unei conferinţe de presă recente, Bill Nye, director executiv al The Planetary Society,.

“Cu alte cuvinte, deși noi am declarat succesul misiunii şi noi am făcut ceea ce am sperat să facem — în funcție de cum socotiți voi — timp de 42 de ani, LightSail 2 va zbura aproape încă un an…

Noi vom mai învăţa multe despre controlul navei spaţiale şi performanţa pânzelor în următoarele câteva luni”.

Apogeul şi perigeul navei spaţiale LightSail 2. (The Planetary Society)

Este greu de prezis exact cât de departe își va putea ridica orbita nava spaţială.

Simulările de pre-lansare au prezis că, odată cu acumularea propulsiei solare, va creşte şi orbita ambarcaţiunii cu aproximativ jumătate de kilometru pe zi.

În cele din urmă, aceasta nu a fost prea departe de scopul propus; De fapt, nava spaţială a mărit-o cu aproximativ 900 de metri chiar a doua zi.

Dar la fel cum există o limită mai mică a orbitei navei spaţiale, există şi o limită superioară.

“Densitatea atmosferică la aceste altitudini este ca atare slab modelată şi extrem de variabilă şi, prin urmare, noi nu ştim cu adevărat la ce punct rezistenţa atmosferică va depăși capacitatea noastră de a continua creşterea orbitei”, a explicat Spencer la briefingul de presă.

“Deci, vom continua să facem acest lucru atât timp cât vom putea fi în stare”.

Aplicațiile pentru aceste tehnologii sunt limitate, iar oamenii de știință şi-au propus să o folosească pentru căutarea vieţii extraterestre, monitorizarea vremii pe Soare şi ca sistem de avertizare a asteroizilor.

Vedeți și: Stephen Hawking şi un miliardar rus intenţionează să trimită o navă spaţială spre Alfa Centauri (2016)

Există chiar o speranță că, în caz dacă va fi găsit un material ce tolerează căldura şi radiațiile ridicate, o navă spaţială cu navigație solară, s-ar putea strecura cu adevărat aproape de Soare, primind astfel o forță imensă ce i-ar permite în cele din urmă să călătorească mult mai departe şi la viteze mult mai mari.

Vedeți și: NASA a lansat îndrăzneața misiune Parker Solar Probe menită să atingă Soarele

“Această tehnologie ne permite să ducem lucrurile către destinații extraordinare din Sistemul Solar şi poate chiar dincolo de el, într-un mod în care nu a fost posibil anterior”, a spus Nye la briefing, “deoarece voi nu aveţi nevoie de combustibil, nu aveți nevoie şi de toate sistemele de control al combustibilului şi de-al cumpăra”.

NEA Scout-ul al NASA (en), ce urmează să fie lansat undeva la mijlocul anului 2020, este probabil una din primele aplicații a acestei tehnologii noi.

Misiunea îndrăzneață intenționează să folosească o velă solară şi un 6U CubeSat, o navă spaţială miniaturizată, pentru a strânge date despre asteroizii din apropiere, ce au un potențial pentru viitoarele misiuni umane.

“Unele din conceptele timpurii pentru misiunile de navigație solară aveau nave spaţiale mari şi vele enorme”, a explicat Spencer la briefing.

“Dar cu adevărat interesant interesant este faptul că, în ultimul deceniu, sau cam aşa, a avut loc revoluția CubeSat, în care tehnologia a ajuns să fie atât de mică, încât a permis navigării solare cu adevărat să iasă în prim plan şi să fie dezvoltată o sursă de propulsie spaţială pentru aceste mici nave spațiale”.

Filed Under: Tehnologii, Ultimele articole, Universul Tagged With: cosmonautică, explorare, sistem solar, zboruri spaţiale

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • Albatrosul - animale din antarctica 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud 74 views | posted on 27/03/2018
  • Musée Grévin - monumente şi obiective turistice din Franţa 20 Cele mai vizitate monumente şi obiective turist... 33 views | posted on 04/11/2015
  • Fructe exotice - Durian 23 fructe exotice ciudate de care veţi fi cu sigu... 30 views | posted on 12/11/2015
  • Curiozităţi despre Polul Nord Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere... 25 views | posted on 01/06/2016
  • Cele mai infricosatoare si ciudate locuri din lume- Aleea oaselor de balenă 36 cele mai înfricoşătoare şi ciudate locuri din l... 23 views | posted on 21/03/2016
  • Curiozităţi despre Africa 50 de curiozităţi despre Africa, şi date interesa... 22 views | posted on 21/10/2014
  • Cele mai mari cascade - Casca Angel 15 Cele mai mari cascade din lume, unele despre ca... 20 views | posted on 10/09/2015

Ultimele interesante

Inversare câmp magnetic

Câmpul magnetic al Pământului s-a răsturnat 42 000 mii de ani în urmă. Consecințele au fost dramatice

februarie 28, 2021

Cea mai veche fabrică de bere

Cea mai veche fabrică de bere de producție în masă cunoscută a fost descoperită în Egipt

februarie 21, 2021

Prima imagine făcută de Perseverance pe Marte

Roverul NASA Perseverance a aterizat cu succes pe Marte

februarie 20, 2021

Sistemul Alpa Centauri — o nouă potenţială exoplanetă

Un candidat pe rol de exoplanetă cu condiții pentru viață a fost observat în jurul Alpha Centauri A

februarie 14, 2021

FarFarOut — cel mai îndepărtat obiect din sistemul solar

Astronomii tocmai au confirmat cel mai îndepărtat obiect cunoscut din sistemul solar

februarie 13, 2021

Prima viaţă pe Pământ

Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN

februarie 6, 2021

Super-pământ aproape la fel de vechi ca Universul

Astronomii au descoperit un super-pământ aproape la fel de vechi ca Universul

ianuarie 31, 2021

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii cosmologie cosmonautică creier cuantică curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică galaxii genetică geografie geologie găuri negre imagini din natura invenţii marte medicină paleontologie planete sistem solar turism util viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

NASA a descoperit un sistem stelar plin de planete, asemănător cu al nostru

Oamenii de știință au utilizat emisiile radio rapide pentru a găsi materia lipsă din Univers

Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii interesante

Dovezile Marii Explozii – Big Bang au fost găsite

Stephen Hawking, cu doar două săptămâni înainte de a muri a dezvăluit cum putem detecta alte universuri

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Pentru prima dată, materia organică crucială pentru viață a fost găsită pe suprafața unui asteroid

Noul dinozaur masiv descoperit, ar putea fi cea mai mare creatură ce a călcat vreodată pe Pământ

Unul dintre cele mai mari mistere ale biologiei “a fost rezolvat” de IA

Continue oare oamenii să evolueze? Oamenii de știință răspund

Oamenii de știință pentru prima dată au clonat calul lui Przewalski şi el e atât de drăguț

Categorii

  • Artă (13)
  • Curiozităţi (67)
  • Istorie (110)
  • Lume (164)
  • Natură (169)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (146)
  • Ştiinţă (248)
  • Tehnologii (114)
  • Ultimele articole (807)
  • Universul (254)

© 2021 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored