
Urmați ramurile răsucite ale arborelui genealogic până la originile sale primordiale cu miliarde de ani în urmă şi veți descoperi că noi toți am provenit din praf bogat în chimie organică.
Anume de unde a venit acest praf organic, a fost un subiect de dezbatere de mai bine de jumătate de secol.
Acum, cercetătorii au găsit primele dovezi ale materialelor organice esenţiale vieţii pe Pământ pe suprafața unui asteroid de tip S.
O echipă internațională de cercetători a efectuat recent o analiză aprofundată a uneia dintre particulele aduse în anul 2010 (en) de pe asteroidul Itokawa, de misiunea Hayabusa a Agenției Spațiale Japoneze (JAXA).

Majoritatea meteoriților de pe Pământ provin de la asteroizi de tip S, cum ar fi Itokawa.
Deci, cunoașterea faptului că ele ar fi putut conține ingrediente esențiale pentru viața de pe planeta noastră, este un pas semnificativ înainte în înţelegerea modului cum pot apărea condițiile necesare pentru formarea vieții.
Vedeţi şi: Elemente incipiente pentru apariţia vieţii au fost descoperite în atmosfera unei comete
Până în prezent, majoritatea cercetărilor privind materialele organice s-au concentrat pe asteroizii cu conținut ridicat de carbon (clasa C).
Examinând proba, echipa a constatat că materialul organic provenit de la însăși asteroid a evoluat în timp în condiții extreme — încorporând apă şi materie organică din alte surse.
Acest lucru este similar cu procesul ce a avut loc pe Pământ şi ne ajută să înțelegem mai bine cum primele forme de biochimie terestră ar putea fi pur şi simplu o extensie a chimiei ce are loc în interiorul multor asteroizi.
Vedeţi şi: Chimiștii găsesc rețeta ce ar putea fi dat start vieții pe Pământ
„Aceste descoperiri sunt cu adevărat incitante, deoarece dezvăluie detalii complexe ale istoriei unui asteroid şi a modului în care calea evoluției sale se aseamănă atât de mult cu cea a Pământului prebiotic”, spune cercetătoarea Queen Chan (en) de la Universitatea Royal Holloway din Londra.
Modelele evolutive ne pot duce înapoi undeva cu 3,5 miliarde de ani, într-un moment în care viața era puțin mai mult decât secvențe concurente de acid nucleic.
Încă un pas înapoi şi suntem forțați să luăm în considerare modul în care elementele precum hidrogenul, oxigenul, azotul şi carbonul s-ar putea uni pentru a forma molecule uimitor de complexe, capabile să se autoaranjeze în ceva ce se comportă ca ARN-ul, proteine şi acizi grași.
Vedeţi şi: Tot mai multe dovezi arată că viața pe Pământ a început nu doar de la ARN
În anii 1950, pe măsură ce cercetătorii pentru prima dată şi-au pus întrebarea arzătoare privind modul în care ingrediente extrem de simple se pot găti spontan într-o supă organică, experimentele au arătat că condițiile de la suprafața Pământului ar putea fi suficiente pentru acest lucru.
Aproape șapte decenii mai târziu, atenția noastră s-a îndreptat către procesele chimice lente şi constante din interiorul rocilor ce s-au agregat în lumi ca a noastră.
Dovezile nu sunt greu de găsit.
Acum este clar că o ploaie constantă de roci şi gheață miliarde de ani în urmă, ar fi putut livra molecule de cianură, zahăr riboză şi chiar aminoacizi — împreună cu o donație generoasă de apă — pe suprafața Pământului.
Vedeţi şi: Prima detectare a zaharurilor în meteoriți ne oferă indicii despre originea vieții
Vedeţi şi: Oamenii de știință pretind că au găsit pentru prima dată o proteină extraterestră într-un meteorit
Dar gradul în care chimia meteoriților ar fi putut fi contaminată de lucrurile de pe Pământ lasă loc de îndoială.
De la revenirea lui Hayabusa acum un deceniu, mai mult de 900 de particule de asteroid necontaminate luate din sarcina utilă au fost separate şi depozitate într-o cameră curată JAXA.

Mai puțin de 10 au fost studiate pentru a găsi semne de chimie organică, dar s-a constatat că toate conțin molecule formate în principal din carbon.
Itokawa face parte din clasa asteroizilor numiţi pietroşi sau (silicioși), adică de clasa S.
În urma studiilor timpurii privind materialul său, de asemenea, se crede că este un condrit obișnuit — un tip relativ nemodificat de rocă ce reprezintă o stare mai primitivă a sistemului solar interior.
Având în vedere că aceste tipuri de asteroizi alcătuiesc o bună parte din mineralele ce se zdrobesc pe planeta noastră şi, în general, nu se consideră că conțin multă chimie organică, aceste descoperiri timpurii au fost puțin spus fascinante.
Chan şi colegii ei au preluat doar una din aceste granule de praf, una cu o lăţime de 30 de micrometri cu o formă puțin asemănătoare continentului Americii de Sud şi au efectuat o analiză detaliată a compoziției sale, inclusiv un studiu al conținutului său de apă.

Ei au găsit o varietate bogată de compuși carbonici, inclusiv semne ale unor molecule poliaromatice dezordonate de origine clar extraterestră şi structuri de grafit.
„După ce a fost studiată în detaliu de către o echipă internațională de cercetători, analiza noastră doar a unei singure granule, poreclite, ‘Amazon’, s-a realizat că ea a păstrat atât materia primitivă (neîncălzită), cât şi cea organică prelucrată (încălzită) la zece microni (o miime de centimetru) distanță una de alta”, spune Chan (en).
„Materia organică ce a fost încălzită, indică asupra faptului că asteroidul a fost supus unei temperaturi la peste 600 grade Celsius în trecut.
Prezenţa materiei organice neîncălzite foarte aproape de aceasta, înseamnă că căderea organicii primitive a avut loc pe suprafața Itokawa după ce asteroidul s-a răcit”.
Itokawa a avut o istorie interesantă pentru o piatră care nu are nimic mai bun de făcut decât să plutească în gol în jurul Soarelui timp de câteva miliarde de ani.
Perioadă în care a fost modificată după o coacere bună, ca rezultat deshidratată, iar apoi rehidratată cu un nou strat de material proaspăt.
Deşi istoria sa nu este la fel de interesantă ca şi cea a propriei noastre planete, activitatea asteroidului descrie prepararea materialului organic în spaţiu ca un proces complex şi nu se limitează la cea a unui asteroid cu conținut ridicat de carbon.
La sfârşitul anului trecut (en), Hayabusa-2 s-a întors cu un eșantion de asteroid de clasa C, un asteroid de lângă Pământ, numit Ryugu.
Compararea conținutului încărcăturii sale utile cu cele a predecesorului său va contribui fără îndoială la o mai bună cunoaștere a modului în care chimia organică evoluează în spațiu.
Vedeţi şi: Japonia a reuşit să aterizeze doi roboţi pe suprafața unui asteroid
Întrebarea privind originile vieții şi a unicității sale aparente pe Pământ, este una la care vom căuta răspuns încă mult timp.
Dar fiecare descoperire nouă ne relatează o istorie ce se extinde mult dincolo de bălţile sigure şi calde ale planetei noastre nou-născute.
Lasă un răspuns