Oamenii de ştiinţă au găsit o modalitate rapidă de a produce magnezit, un mineral care stochează dioxid de carbon.
Dacă această producție ar putea fi dezvoltată la o scară industrială, ea va deschide o cale pentru îndepărtarea CO2 -ului din atmosferă, pentru o depozitare pe termen lung, astfel contracarând efectul încălzirii globale provocat de dioxidul de carbon atmosferic.
Această lucrare a fost prezentată la conferinţa Goldschmidt din Boston.
Vedeţi şi: Efectul domino al evenimentelor climaterice ar putea modifica starea Pământul în una de “seră”
Oamenii de știință deja lucrează în direcția încetinirii încălzirii globale prin eliminarea dioxidului de carbon din atmosferă, dar există enorme limite practice şi economice în dezvoltarea tehnologii.
Acum, pentru prima oară, cercetătorii au explicat modul în care magnezitul se formează la temperatură scăzută şi au oferit o cale de accelerare esențială a cristalizării.
O tonă de magnezită naturală poate elimina aproximativ o jumătate de tonă de CO2 din atmosferă, dar rata de formare este foarte lentă.
Liderul de proiect, profesorul Ian Power (Universitatea Trent, Ontario, Canada) a declarat:
„Lucrarea noastră a arătat două lucruri. În primul rând, noi am explicat cum şi cât de rapid se formează magnezitul în mod natural.
Acesta este un proces ce durează sute de mii de ani în natură la suprafața Pământului.
Al doilea lucru pe care l-am făcut este că am demonstrat o cale care accelerează în mod esențial acest proces”.
Cercetătorii au reușit să demonstreze că utilizând microsfere de polistiren ca un catalizator, magnezita se va forma în termen de 72 de zile.
Însăşi microsferele rămân neschimbate în procesul de producție, astfel încât acestea pot în totalitate reutilizate.
„Folosirea microsferelor înseamnă că noi suntem în stare să grăbim formarea de magnezită de câteva ori.
Acest proces are loc la temperatura camerei, ceea ce înseamnă că producţia de magnezită este extrem de eficientă, din punct de vedere energetic”.
„Pentru moment, recunoaștem că acesta este un proces experimental şi va trebui să fie extins înainte de a fi siguri că magnezitul poate fi utilizat în sechestrarea carbonului (preluarea CO2 din atmosferă şi stocarea lui permanentă ca magnezită).
Acest lucru depinde de mai multe variabile, ce includ, prețul carbonului şi rafinarea tehnologiei de sechestrare, dar acum știm că știință face aceasta să devină posibil”.
Comentând, profesorul Peter Kelemen de la Universitatea Columbia Lamont Doherty Earth Observatory (New York) a spus: „Este cu adevărat captivant faptul că acest grup a elaborat mecanismul de cristalizare naturală a magnezitei la temperaturi scăzute, aşa cum a fost observată anterior — dar rămas neexplicat — în dezintegrarea rocilor ultramafice (en).
Potenţialul de accelerare a procesului este, de asemenea, important, oferind o cale benignă şi relativ ieftină de stocare a carbonului şi, poate, chiar de eliminare directă a CO2 din aer”.
Cercetătorii şi-au prezentat rezultatele (en) la conferinţa Goldsmith 2018 din Boston, Massachusetts.
Lasă un răspuns