Oamenii sunt unici printre veţuitoarele acestei planete şi mai rămân încă multe mistere cu privire la modul cum au evoluat. Care a fost primul pas? De ce am evoluat anume în acestă direcţie şi nu în alta? De ce suntem unica specie umană rămasă? Pe ce alte căi ar putea fi mers evoluţia omului? Şi în ce direcţie va merge ea mai departe?
De ce am căpătat aşa creier mare?
Nu este nici o îndoială că creierul nostru mare ne-a oferit un avantaj extraordinar în lume. Totuşi creierul uman este un organ incredibil de costisitor, luând doar circa 2 la sută din masa corpului foloseşte o cincime din energia sa.
Acum aproximativ 2 milioane de ani, nimeni din strămoşii noştri nu a avut un crier mai mare decât cel al maimuţei, comparativ cu dimensiunele corpului. Deci, ce a servit ca stimul pentru creşterea în demensiuni a creierului? O cauză ar fi creşterea inteligenţei, care a ajutat strămoşii noştri să facă instrumente mai bune. Alta este că creierele mai mari ne-au ajutat să interacţionam mai bine unul cu altul. Sau poate schimbările radicale în mediu au impus strămoşii noştri să facă faţă împrejurărilor.
Vedeţi şi: 41 de curiozităţi despre corpul uman
De ce oamenii merg în două picioare?
Strămoşii noştri au evoluat spre o postură verticală bipedă cu mult înainte de a căpăta un creier mai mare şi până la apariţia primelor unelte de piatră. Atunci întrebarea este: De ce stăm şi mergem pe două picioare pe când rudele noastre pe patru? Mersul biped posibil ne permite să folosim mai puţină energie decât în cazul mersului în patru labe. Eliberarea braţelor posbil a permis de asemenea strămoşilor noştri să transporte mai multe alimente. De asemeni, statul în picioare ar fi dat posibilitatea strămoşilor noştri să-şi controleze mai bine temperatura corpului prin reducerea suprafeţei expuse direct la soare.
Ce sa întâmplat cu părul nostru?
Oamenii au un aspect unic când sunt goi comparativ cu verii noştri păroşi, maimuţele. Aşa dar, de ce am evoluat spre aşa o goliciune? O sugestie este că strămoşii noştri au pierdut părul pentru a menţine corpul rece când au început să exploreze mai intens savanele torizi a Africii. Un alt aspect este că pierderea blănii ne-a ajutat să ne eliberăm de infestările parazitare şi bolile pe care le pot răspândi. O idee neortodoxă susţine că goliciunea umană a fost o adaptare mai bună a strămoşilor la mediul acvatic, deşi majoritatea mamiferelor acvatice de dimensiuni aproximativ umane posedă blană.
De ce rudele noastre apropiate au dispărut?
Acum aproxinmativ 24 000 de ani specia noastră, Homo sapiens, nu a fost singura în lume – rudele noastre cele mai apropiate, neanderthalienii , (Homo neanderthalensis) erau încă în viaţă. Aşa numitul „hobit” găsit în Indonezia ar fi putut fi un membru al genului Homo, şi se pare că a supravţuit până acum recent 12 000 de ani în urmă. Aşa dar, de ce ei au dispărut iar noi am supraveţuit? I-ar fi ucis infencţiile sau schimbările radicale? Sau specia noastră i-a exterminat? Există dovezi valabile pentru ambele scenarii, dar nu sa convenit deocamdată la niciunul.
Este evoluţia omului în accelerare?
Datele recente sugerează că omul nu numai că încă evoluează, dar şi că evoluţia umană de fapt se accelereză. Şi a început să accelereze cu până la o sută de ori mai rapid odată cu răspândirea agriculturii. Un număr de oameni de ştiinţă contestă puterea acestor dovezi, spunând că rămâne încă dificil de stabilit dacă au eşit sau nu unele gene în evidenţă pentru a oferi unele benefcii de adaptare.
Ce este asta un Hobbit?
Hobbit – este o poreclă dată unei specii umane socotită dispărută, scheletele foarte mici a cărora au fost găsite în anul 2003 pe insula indoneziană Flores.
Sunt oare destule probe pentru a fi numiţi, Homo floresiensis? Sunt oare aceste schelete doar nişte exemplare de Homo sapiens sluţiţi? Este oare o specie diferită de a noastră, ori poate nu e deloc o specie umană, şi mai degrabă este una separată aşa cum sunt cimpanzeii? Rezolvarea acestui mister ar putea ajuta la clarificarea căilor radicale pe care le poate lua evoluţia omului.
Au fost contacte sexuale între Homo sapeins şi Neanderthalieni?
Ne-am încrucişat? Posedă genele noastre rămăşiţe de la rudele noastre dispărute? Oamenii de ştiinţă au sugerat că, probabil, neanderthalienii nu au pierit fără urmă, dar au fost absorbiţi de omenirea modernă.
Cine a fost primul hominid?
Oamenii de ştiinţă periodic descoperă tot mai mulţi şi mai mulţi hominizi vechi – aici se au în vedere speciile bipede, inclusiv oamenii. Ei tind să găsească cea mai veche hominidă (Hominidae) – pentru a-i ajuta să răspundă la întrebarea fundamentală a evoluţiei umane – ce adaptari au făcut din noi oameni şi în ce ordine au apărut?
Vedeţi şi: Descoperiri arheologice: A fost găsită cea mai veche fosilă umană
De unde au venit oamenii moderni?
Cea mai vehementă întrebare dezbătută în disciplina evoluţiei umane, probabil este, de unde oamenii moderni au evoluat. Ipoteza denumită în presa populară, „Out-of-Africa” (Originea africană recentă a oamenilor moderni), susţine că oamenii moderni au evoluat relativ recent în Africa şi apoi s-au răspândit în întreaga lume înlocuind populaţiile existente ai oamenilor arhaici (Homo sapiens arhaic).
Ipoteza multiregională afirmă că Homo erctus ( posibilul precursor al oamenilor moderni) a evoluat deja în afara continetului african. Oamenii arhaici din diferite regiuni se împerecheau între ei şi în rezultat pe lume a apărut omul modern. Ipoteza Africană deţine în prezent poziţia principală, dar necătând la acest fapt, susţinători ipotezei multiregionale nu se fac mai puţini şi ei rămân fideli punctului lor de vedere.
Lasă un răspuns