La începutul acestui an, astronomii au anunțat o descoperire orbitoare.
O explozie radio rapidă (Fast Radio Bursts ), numită FRB 121102, care nu doar pur şi simplu se repetă — dar o face într-un ciclu perceptibil.
Timp de aproximativ 67 de zile, sursa tace. Apoi, timp de aproximativ 90 de zile, se trezește din nou, emanând semnale radio repetate de milisecunde înainte de a reveni la tăcere, după care ciclul de 157 de zile se repetă.
Cu toate acestea, exploziile radio rapide sunt extrem de misterioase şi nu există nici o garanție că ciclul va continua.
Vedeţi şi: Numărul misterioaselor explozii rapide de unde radio detectate aproape a fost dublat
Deci, este destul de captivant faptul că sursa a izbucnit din nou, direct conform planului — în concordanţă cu predicțiile ciclului său de activitate.
Acest lucru sugerează că monitorizarea surselor de explozii radio rapide este extrem de valoroasă — precum şi observarea în continuare a FRB 121102, pentru a încerca să înțelegem ceea ce ar putea provoca fenomenul.
O recapitulare rapidă: Exploziile rapide de unde radio, după cum sugerează şi numele, sunt explozii de unde radio foarte rapide, lungi doar de câteva milisecunde, venite de la galaxii aflate la milioane sau chiar miliarde de ani-lumină depărtare.
Dar ele, de asemenea, sunt extrem de puternice; în aceste milisecunde, ele pot elibera o energie mai mare de sute de milioane de ori ca cea a soarelui nostru (en).
De cele mai multe ori, ele izbucnesc o singură dată şi nu se mai aude nimic despre ele după aceea, ceea ce le face imposibil de prevăzut şi foarte greu de urmărit.
Şi noi nu știm ce le provoacă, deși dovezile recente indică destul de convingător spre un tip de stea neutronică, numită magnetar.
Vedeţi şi: A fost detectată o gaură neagră ce înghite o stea neutronică
Dar câteva surse de explozii radio rapide au fost detectate repetându-se, iar aceasta ar putea fi una din cheile ce ne poate ajuta să rezolvăm parțial misterul.
Până la constatarea ciclului său de astronomul Kaustubh Rajwade şi echipa sa de la Universitatea din Manchester, FRB 121120 era deja renumită ca una din cele mai active explozii de radio rapide observate până atunci, eliberând explozii repetate de mai multe ori, de la descoperirea ei în 2012.
Datorită faptului că ea se repetă, astronomii pot urmări activitatea ei şi identifica galaxia de unde își are originea.
Ea a fost prima explozie radio rapidă ce a fost localizată, o regiune de formare a stelelor într-o galaxie pitică la 3 miliarde de ani-lumină distanţă.
Descoperirea periodicității în activitatea sa — bazate pe date valoroase colectate timp de cinci ani — ar putea restrânge semnificativ ipotezele privind ceea ce ar putea fi ele.
De exemplu, stelele binare cu raze X cu masă mare din Calea Lactee — celea ce conțin stele neutronice — pot avea perioade orbitale de până la sute de zile.
Vedeţi şi: Un alt studiu confirmă că Calea Lactee este “deformată şi răsucită”
Dar există unele tipuri de sisteme binare cu perioade mult mai scurte — ele ar putea fi excluse ca surse pentru FRB 121102.
Şi acum, periodicitatea este susținută de noi seturi de observații — deşi termenii ar putea avea nevoie de revizuire.
Echipa condusă de Marilyn Cruces de la Institutul Max Planck pentru Astronomie Radio, a detectat 36 de explozii de la FRB 121102 folosind radiotelescopul Effelsberg de 100 m în perioada septembrie 2017 – iunie 2020.
Combinate cu datele din cercetările lui Rajwade, echipa a primit o periodicitate de 161 de zile, într-un nou studiu în revizuire încărcat pe arXiv.
Această lucrare oferă date pe perioada activă a sursei cuprinsă între 9 iulie şi 14 octombrie 2020.
Dar Cruces şi echipa ei nu sunt singurii ce caută.
O echipă condusă de Pei Wang de la Observatorul Naţional de Astronomie din China a folosit Telescopul Sferic Aperture de cinci sute de metri pentru a monitoriza locația FRB 121102 la mai multe date cuprinse între martie şi august 2020.
În jumătatea lunii martie şi sfârșitul lunii iulie, ei nu au detectat nicio explozie.
Dar la 17 august, FAST a detectat cel puțin 12 explozii de la FRB 121102 — sugerând că sursa este din nou în faza activă — deși atât echipa lui Rajwade, cât şi echipa lui Cruces au calculat o periodicitate diferită.
„Noi combinăm exploziile colectate de Rajwade (2020), Cruces (2020) şi alții (2020) cu acestea noi detectate de FAST în 2019 şi 2020 şi obținem o nouă perioadă optimă”, au scris ei într-o remarcă postată pe The Astronomer’s Telegram.
Potrivit calculelor echipei Wang, faza activă se va încheia între 31 august şi 9 septembrie 2020.
Dacă FRB 121102 va continua să prezinte activitate după date indicate, acest lucru ar putea sugera că fie periodicitatea nu este reală, fie că a evoluat cumva, au menționat ei în postarea lor.
Desigur, există posibilitatea, că va fi nevoie şi de perfecționarea calculelor periodicităţii.
Ceea ce înseamnă că ar trebui să urmărim în continuare după FRB 121102.
„Noi încurajăm efectuarea de monitorizări din partea şi altor observatorii radio”, au scris cercetătorii.
Lasă un răspuns