Câţiva ani în urmă, arheologii au descoperit mumii antice de cupru care au dezvăluit o misterioasă civilizaţie miedievală pierdută ce a trăit odată la hotarul arcticului Siberian.
Acum, la necropola Zeleny Yar, arheologii au descoperit mai multe mumii care pot arunca o lumină nouă asupra civilizaţiei vechi misterioase.
Zeleny Yar este un complex arheologic descoperit pentru prima dată în 1997.
De-a lungul anilor, aici au fost descoperite mai multe morminte, iar unii cred că acestă civilizaţie medievală pierdută este legată de Persia.
În 2015, oamenii de ştiinţă au descoperit mai multe mumii vechi de cupru, iar acum ei au scos la iveală rămăşiţele mumificate ale unui copil şi ale unui adult.
Rămășitele erau învelite în coajă de mesteacăn şi ţesătură groasă. Adultul este acoperit cu plăci de cupru de la cap până la picioare. Copilul este acoperit cu fragmente mici de la un cazan de cupru.
„Sezonul din acest an a fost unul extrem de reuşit. Noi am deschis zece morminte, dintre care cinci nu au fost niciodată prădate în vremurile străvechi. Pentru un astfel de memorial ca Zeleny Yar acest lucru este neobişnuit”, a spus şeful expediţiei Alexandru Gusev, cercetător de la Centru Ştiinţific pentru Studiul Articului (CŞSA).
„Când noi am văzut că coconul de înhumare a adultului era în stare bună, nu am putut risca s-ăl deschidem la faţa locului. Pentru a evita deteriorarea țesăturilor, noi l-am extras în învelișul să de sol”, a spus Evghenia Svyatova, un antropolog de la de la Centrul pentru Protecţia şi Utilizarea Monumentelor Istorice şi Culturale.
Copilul a fost trimis în coconul său de înmormântare la Institutul de Dezvoltare a Nordului, filiala siberiană a Academiei Ştiinţifice Ruseşti, în Tyumen.
Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Seoul vor lua probe histologice, parazitologice , paleo-ADN şi altele necesare pentru studiu.
Ambele descoperiri vor fi supuse tomografiei computerizate pentru a identifica starea rămăşiţelor şi prezenţa obiectelor ritualice în interiorul coconilor.
Cinci din cele zece morminte descoperite nu au fost jefuite pentru bunurile lor.
Oamenii de ştiinţă au găsit mai multe obiecte valoroase plasate cu corpurile în mormintele vechi.
Sperăm că examinarea acestor artefacte străvechi poate oferi o perspectivă mai bună a istoriei misterioasei civilizaţii arctice care a trăit în această regiune între secolele VIII şi XIII.
Vedeţi şi: Cele mai mari mistere ale lumii, care ştiinţa încă nu le-a rezolvat
Constatările vor prezentate în noiembrie.
Situl arheologic Zeleny Yar
Situl arheologic numit Zeleny Yar este situat la 20 kilometri mai la sud de Cercul Polar şi se socoate o necropolă medievală unde au fost îngropate mai multe corpuri, care în mare parte datorită climei au fost mumificate.
Acest site arheologic se află în Regiunea Autonomă Yamal din Federaţia Rusă. Aici densitatea populaţiei e mai mică de o persoană pe kilometru pătrat.
Localnicii neneţi şi hantî ca şi multe secole în urmă pasc cerbii pe vastele întinderi ale tundrei.
În loc de drumuri – râuri, în loc de medici, poliţie, centru hidrometeorologic – şamani.
Arheologii mult timp au dat uitării regiunea Yamal. Se credea că în regiunea permafrost e imposibil să dezgropi ceva.
Dar, în ultimele decenii odată cu încălzirea globală permafrostul a început să se topească.
În anul 2000, a fost găsită una din cele mai remarcabile mumii, rămăşiţele a unui bărbat-luptător roşcat. Aceasta a fost unicul mormânt bărbătesc care nu a fost jefuit, el era situat pe rămăşiţele unei turnătorii.
Mumia cu păr roşcat este numită omul din Zelenoyarsk. Acum mumia este păstrată într-un sarcofag de sticlă în muzeul din Salekhard.
În apropiere au fost găsite un şir de alte morminte misterioase. De asemenea, lângă mumia cu păr roşcat au fost găsite trei morminte de copii cu o vârstă de până la un an, de fapt se poate spune că erau nou-născuţi. Femei aici nu au fost găsite.
Oamenii de ştiinţă suspectează că acestea au fost sacrificii rituale.
Alte artefacte descoperite aici, printre care sunt şi cupele de bronz, indică spre o misterioasă legătură între aceşti oameni ai Arcticii cu Persia, situată la 6800 kilometri.
Examinarea de câtre genetici a ADN-ului mitocondrial al mumiilor, a arâtat că ADN-ul lor corespunde cu cel al popoarelor moderne din vestul Siberiei.
Sursă: The Siberian Times
Lasă un răspuns