Pe imaginea descoperită recent, într-un mormânt vechi din Egipt, cum o persoana umezeşte nisipul din faţa săniilor.
Egiptenii din antichitate care au construit piramidele posibil că au fost capabili să deplaseze blocurile masive de piatră prin deşert prin umezirea nisipului din faţa lor, relatează un nou studiu.
Cercetătorii de la Universitatea din Amsterdam au investigat forţa necesară pentru a trage obiectele masive cu o sanie gigantă pe nisipul din deşert, şi au descoperit, că umezirea nisipului din faţa dispozitivului primitiv reduce forţa de frecare a saniei, ce o face mai simplă în exploatare. Constatările pot ajuta pentru a răspunde la unul din misterul piramidelor de cele mai lungă durată: şi anume, cum Egiptenii au fost capabili de a realiza sarcina aparent imposibilă, a construcţiei renumitelor piramide.
Pentru a face descoperirea lor, cercetătorii au luat indicele chee de la însăşi Egipteni. O pictură descoperită pe un perete dintr-un mormânt vechi a lui Djehutihotep, care datează aproximativ din 1900 î.Hr., şi reprezintă 172 de oameni trăgând o imensă statuie cu ajutorul frânghiilor ataşate de sanie. Pe pictură se poate observa o persoană în picioare în partea din faţă a saniei, care toarnă apă peste nisip, a declarat autorul principal a studiului Daniel Bonn, profesor de fizică la Universitatea din Amsterdam.
„Egiptologii au considerat că este doar un act ceremonial, ” a declarat Bonn pentru Live Science. „Întrebarea este însă: De ce ei făceau acest lucru?”
Bonn şi colegii săi au construit sănii în miniatura şi au experimentat trăgând cu ele obiecte grele pe nisip.
În cazul când sau tras săniile pe nisip uscat, sa observat formarea de grămezi de nisip în faţa construcţiei, în rezultat era nevoie de aplicat o forţă mai mare pentru a le trage.
Însă, adăugarea de apă în nisip a mărit soliditatea lui, şi săniile au putut să alunece mai uşor pe o astfel de suprafaţă. Acest lucru se datorează faptului că picăturile de apă au creat punţi de legătură între boabele de nisip, care le face să rămână împreună, au declarat oamenii de ştiinţă. Din acelaş motiv din care se foloseşte nisipul umed pentru a construi castele de nisip, a declarat Bonn.
Dar cercetătorii au descoperit un echilibru delicat.
„Dacă se foloseşte nisip uscat, nu va funcţiona la fel de bine ca atunci când nisipul a fost umezit, însă dacă nisipul este prea umed, iarăşi nu va lucra, ” a spus Bonn. „Trebuie să existe o soliditate optimă.”
Cantitatea de apă necesară depinde de tipul nisipului, a adăugat el, dar de obicei cantitatea optimă este între 2% – 5% din volumul de nisip.
„Se pare că umezirea nisipului din deşertul egiptean poate reduce forţa de frecare un pic, care presupune că este nevoie de un număr de oameni de două ori mai mic pentru a trage săniile pe nisipul umed, în comparaţie cu nisipul uscat,” declară Bonn.
Studiul publicat pe 29 aprilie în revista Physical Review Letters, poate explica cum egiptenii antici au construit piramidele, dar poatea avea şi o aplicaţie modernă. descoperirile ar putea ajuta cercetătorii să înţeleagă comportamentul altor materiale granulare aşa ca asfaltul, betonul sau cărbunele, care ar putea duce la modalităţi mai eficiente de transportare a acestor resurse.
Sursă: Live Science; I Fucking Love Science; Cnet
Lasă un răspuns