Ideea că stilul de viaţă modern a făcut boala mai frecventă, este o exagerare — dar, din ce în ce mai răspândită.
Să separăm adevărul de ficțiune.
Cancerul, nu este una din cea mai posibila explicaţie a extincției în masă Tiranozaurului şi triceraptorilor acum 66 milioane de ani.
Cu toate acestea, este important de remarcat că, cel puţin o specie de dinozauri a suferit de tumori vasculare — iar un deget al unei rude umane cu o vechime de 1,7 milioane de ani, descoperit în 2016 pe un sit din Africa de Sud ce face parte din patrimoniul mondial, avea semne de cancer osos.
Posibil, cancerul a fost mult mai răspândit în vremurile străvechi, decât am putea fi în stare să aflăm la ziua de azi, deoarece fosilizarea distruge majoritatea dovezilor bolii.
Cu toate acestea, interpretările greşite ale unor studii neînsemnate şi afirmațiile aşa-zișilor guru în domeniul sănătății, precum că cancerul este „o boală provocată de om”, au alimentat convingerea că boala este una destul de modernă.
Totuşi, aceasta nu înseamnă că cel ce este preocupat de cancer ar trebui neapărat să viziteze muzeul de istorie naturală local pentru informaţii.
Pentru a combate faptul că cancerul este rezultatul vieţii moderne şi a elimina îngrijorările inutile, să analizăm câteva mituri moderne despre cancer.
Vedeţi şi: 25 din cele mai posibile cauze ce pot duce la cancer potrivit științei
Telefoanele mobile şi wifi
Au existat îngrijorări cu privire la telefoanele mobile precum că ar cauză cancer începând cu timpurile când se juca Snake pe Nokia.
Având în vedere faptul cât de larg s-a răspândit utilizarea telefoanelor mobile timp de decenii, ar fi imposibil să nu observăm efectul acestor riscuri în decursul acestei perioade.
În SUA, aproape nimeni nu folosea un telefon mobil în 1992.
Până în 2008, utilizarea telefonului mobil a devenit larg răspândită, dar numărul persoanelor cu tumori la creier abia de s-a schimbat.
Studiul Interphone al Organizației Mondiale a Sănătății, ce a examinat mii de oameni din 13 ţări între anii 2000 şi 2006, de asemenea, a constatat că telefoanele mobile nu au crescut probabilitatea unei persoane de a obţine o tumoare de creier.
În esență, cancerul este cauzat de deteriorarea ADN-ului nostru şi trimiterea la îndeplinire a unor procese deformate de auto-replicare necontrolată a celulelor sănătoase.
Vedeţi şi: Pentru prima dată, cancerul de sân în stare avansată a fost tratat
Radiaţiile ionizate. cum ar fi razele X sau radioterapia, transportă o cantitate imensă de energie.
Însă, telefoanele mobile deţin o cantitate mică de energie. Deteriorarea ADN-ului necesită o mare cantitate de energie, una mult mai mare decât cea a telefoanelor mobile.
Apropo, WiFi -ul transmite şi mai puţină energie decât un telefon mobil.
De asemenea, trebuie de reţinut că nu toate studiile științifice sunt create egal.
Recenziile sau meta-analizele, în care oamenii de știință se uită la mai multe studii de cercetare împreună, dau o ideie mai exactă referitor la ceea se întâmplă.
O astfel de recenzie a încheiat:
În ansamblu, dovezile existente privind relația de cauzalitate dintre radiația RF [radiofrecvență] de la telefoanele celulare şi cancer se dovedesc a fi slabe, până la chiar inexistente.
Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului prezintă telefoanele mobile ca „posibile cancerigene„, însă această clasificare înseamnă doar că, poate exista mai degrabă o legătură ipotetică care nu poate fi exclusă, decât o probabilitate reală că ele ar putea provoca cancer.
Agricultura organică
Există o convingere populară, susținută de bloggerii cu experiență dubioasă, precum că alimentele ecologice au proprietăți „anti-cancer”.
Cu toate acestea, Michelle McCully, șeful interpretării cercetărilor de la World Cancer Research Fund, una dintre cele mai importante autorităţi din lume în domeniul dietei şi cancerului, spune:
În prezent nu sunt dovezi sigure ce privește susținerea ca alimentele ecologice oferă o protecție suplimentară împotriva cancerului în comparație cu produsele obișnuite.
Asociaţia Soil, organul de certificare ecologică din Marea Britanie, spune:
Orice afirmație legată de substanțele ecologice şi cancer nu sunt susținute de dovezi științifice puternice.
Celelalte beneficii ale agriculturii ecologice sunt reale, printre care o bunăstare mai bună a animalelor, o agricultură mai durabilă din punct de vedere ecologic (în sistemele de agricultură ecologică există în medie 50% mai multă faună sălbatică) şi o utilizare mai redusă a antibioticilor la animale şi a pesticidelor în plante.
Produsele chimice şi poluarea
„Chimicale” este un cuvânt de mulți înțeles greșit — totul, inclusiv aerul pe care îl respirăm, este un „produs chimic”.
Reglementările UE ne protejează împotriva expunerii la niveluri ridicate de substanțe chimice industriale care ar putea dăuna sănătăţii noastre.
Vedeţi şi: Cu părere de rău, tot ceea ce mâncaţi sunt produse chimice
Există un risc mic de cancer pulmonar asociat cu poluarea aerului, dar este important de a considera acesta în context şi să conștientizăm că riscul pentru fiecare individ este mic.
Katie Edmunds de la Cancer Research UK spune:
În epoca știrilor false, există o mulțime de mituri legate de cancer de care oamenii nu ar trebui să-şi facă griji, aşa precum utilizarea sticlelor de plastic sau a deodorantului.
Noi ştim că poluarea aerului poate creşte riscul de cancer pulmonar şi este important ca guvernul să facă tot posibilul pentru a rezolva acestă problemă.
Dar, dacă să privim lucrurile reieșind din ceea ce ar putea întreprinde fiecare din noi, cel mai bun sfat este de a nu fuma, de a păstra o greutate sănătoasă şi a ne expune moderat la soare.
Un grăunte de adevăr
Este adevărat că cancerul devine tot mai răspândit.
Acest lucru se datorează faptului că cancerul este o boală de vârstă înaintată.
Mulţi oameni ce au acum cancer, în vremurile anterioare, ar fi murit mult mai tineri.
Cu toate acestea, unele aspecte ale stilului nostru de viaţă modern măresc șansele de a obține cancer.
Recomandările de prevenire a cancerului a Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului, care se bazează pe decenii de dovezi sigure, prescriu o serie de opțiuni pentru o viaţă sănătoasă care, împreună cu ne fumatul şi evitarea expunerii excesive la soare, reprezintă un plan pentru reducerea riscului de cancer.
După cum spune Emma Shields, de la Cancer Research UK:
A fi supraponderal sau obez, este a doua cea mai mare cauză a cancerului în Marea Britanie.
În fiecare an, aproximativ 22 800 de cazuri de cancer sunt provocate de suprapondere sau obezitate.
În ciuda acestui fapt, doar 15% dintre oameni sunt conștienți de existenţa acestei legături.
Lipsa de activitate fizică şi consumul de alcool, sunt alți factori cu risc ridicat.
Este important de menționat că, oricine doreşte să-şi îmbunătățească sănătatea prin dietă, ar trebui să fie deosebit de atent în privința calificării oamenilor de la care iau sfaturi.
Dietiții, care petrec ani de zile în formare medicală, sunt cei mai buni cu care face de vorbit.
Lasă un răspuns