Exclusiv: particulele minuscule produse de traficul rutier pot invada creierul şi transporta cancerigeni
Noua cercetare a legat pentru prima dată nanoparticulele din aerul poluat cu cancerul cerebral.
Particulele ultra-fine (UFP) sunt produse de la arderea combustibilului, în special de vehiculele diesel, iar expunerile de lungă durată cresc semnificativ șansele oamenilor de a căpăta cancer.
Lucrările anterioare au arătat că nanoparticulele pot ajunge la creier şi transporta substanțe chimice cancerigene.
Vedeţi şi: Un tânăr de 18 ani a găsit o modalitate de a îndepărta microplasticul dăunător din apă
Cancerul cerebral este rar, iar oamenii de știință au calculat că o creștere a expunerii la poluare echivalentă cu trecerea de pe o stradă liniștită pe una aglomerată a orașului, duce la un caz suplimentar de cancer la creier la fiecare 100 000 de persoane expuse.
„Riscurile de mediu, precum poluarea aerului, nu sunt de amploare mare — importanţa lor se face simțită deoarece fiecare este expus la ele”, a spus Scott Weichenthal (en), de la Universitatea McGill din Canada, care a condus studiul.
„Deci, atunci când multiplicați aceste riscuri mici la mulțimea de oameni, dintr-o dată pot apărea multe cazuri.
Într-un oraş mare, numărul lor ar putea fi semnificativ, în special datorită faptului că aceste tumori sunt adesea fatale”.
Cercetările au analizat înregistrările medicale şi expunerea la poluare a 1,9 milioane de canadieni adulți începând cu anul 1991 până în 2016.
Astfel de studii mari oferă dovezi puternice, deşi nu o legătură cauzală.
Weichenthal a spus că corelația observată între cancerul creierului şi nanoparticule a fost „surprinzător de consistentă”, dar, deoarece e primul studiu de acest fel, el necesită să fie reprodus şi de alţi cercetători.
Vedeţi şi: Miturile moderne despre cancer — de la “produsele chimice” din alimente la WiFi
Descoperirea numărului abundent de nanoparticulelor toxice provenite de la poluarea aerului în creierul uman a fost făcută în 2016 (en).
O revizuire globală cuprinzătoare de la începutul anului 2019 (en), a concluzionat că poluarea aerului poate dăuna fiecărui organ şi practic fiecărei celule din corpul uman.
Aerul toxic a fost legat şi de alte efecte asupra creierului, printre care reducerea semnificativă a inteligenţei (en), demenţa (en) şi probleme de sănătate (en) mintală, atât la adulţi, cât şi la copii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că poluarea aerului este „o situaţie de urgenţă silenţioasă de sănătate publică (en)„.
Noul studiu, publicat în revista Epidemiology, a descoperit că o creștere cu un an a expunerii la o poluare cu 10 000 de nanoparticule pe centimetru cub — aproximativ diferența între străzile liniştite şi aglomerate a orașului — a crescut riscul de cancer la creier cu mai mult de 10%.
Vedeţi şi: 25 din cele mai posibile cauze ce pot duce la cancer potrivit științei
Nivelurile de poluare din oraşele studiate — Toronto şi Montreal — au variat între 6000/cm3 şi 97000/cm3.
Weichenthal a spus că persoanele care trăiesc la o poluare de 50 000/cm3 au un risc cu 50% mai mare de cancer la creier decât cei de la 15 000/cm3.
„”Eu cred că [Toronto şi Montreal] sunt oraşe mari tipice”, spune el (en).
„Eu nu m-aş aștepta ca nanoparticulele să fie mai puțin dăunătoare ca oriunde în altă parte”.
Analiza efectuată de cercetători a ţinut cont de aşa factori precum, veniturile, fumatul, obezitatea şi dacă oamenii au schimbat domiciliul.
„Noi nu ştim prea multe despre cauzele tumorilor cerebrale, aşa că orice factor de mediu pe care îl putem identifica este binevenit pentru creșterea înţelegerii”, a spus Weichenthal (en).
Echipa a avut date despre poluarea aerului doar pentru perioada mai recentă a studiului şi a presupus că diferențele dintre diferite străzi şi cartiere erau aceleaşi în trecut.
„Noi credem că acest lucru este rezonabil, deoarece principalele autostrăzi nu îşi schimbă locația”, a spus el (en).
Prof. Jordi Sunyer, de la Institutul de Sănătate Mondială din Barcelona, ce nu a fost implicat în studiu, a declarat:
„Aceasta este o constatare importantă, dat fiind faptului că UFP-urile sunt direct emise de mașinile cu combustie, iar mai multe studii pe animale au arătat că UPF-urile ar putea fi mai toxice decât particulele mari”.
Prof. Barbara Maher, de la Universitatea din Lancaster, Marea Britanie, a declarat că nanoparticulele bogate în fier provenite de la poluarea cauzată de traficul rutier pot fi cancerigene şi, prin urmare, o cauză plauzibilă a cancerului cerebral.
Ea a spus că nanoparticulele nu sunt reglementate şi chiar rareori măsurate.
Lasă un răspuns