O echipă de oameni de știință de la Kepler a colaborat cu specialiștii de la Google AI (Artificial Intelligence), ce a rezultat în detectarea a opt planete care se rotesc în jurul unei stele îndepărtate.
Oamenii de ştiinţă de la misiunea Kepler al NASA au identificat opt planete în jurul unei stele îndepărtate, primul sistem solar îndepărtat, cunoscut în prezent, ce găzduiește la fel de multe planete ca al nostru.
Lumea nou descoperită se învârte în jurul stelei numite Kepler 90, ea este mai mare şi mai fierbinte decât soarele şi se află la 2500 de ani lumină de Pământ, în constelația Darco.
Cunoscută sub numele de Kepler 90i, lumea proaspăt descoperită, este cea mai mică dintre cele opt planete care se ştie acum că se rotesc în jurul acestei stelei.
Deşi, probabil este stâncoasă, ea are o mărime de trei ori mai mare ca cea a Pământului şi se încălzește extrem de tare, până la o temperatură mai mare de 420 grade Celsius.
Vedeţi şi: Kepler-452b – NASA a descoperit o nouă planetă asemănătoare cu Pământul
„Ceea ce leagă Kepler 90 de propriul nostru sistem solar, este faptul că are planete despre care știm foarte multe”, a spus Paul Hertz (en), directorul de astrofizică de la sediul NASA din Washington DC.
Telescopul Kepler caută lumi îndepărtate, detectând umbrele planetelor aruncate pe stelele în jurul cărora se învârtesc.
Când o planetă trece prin faţa stelei sale, telescopul detectează o diminuare minusculă în lumină, care pentru o planetă de dimensiunile Pământului ce se învârte în jurul unei stele similare cu soarele, poate însemna o scădere a luminozității de doar o,o1%.
Până în prezent, Kepler a detectat 150 000 de stele şi deja a descoperit mai mult de 4000 de planete candidate, din care aproximativ 2300 au fost confirmate.
Vedeţi şi: Au fost descoperite 60 de planete noi ce se rotesc în jurul stelelor din apropiere
Acum astronomii presupun că cel puțin câte o planetă este prezentă pe orbita fiecărei stele de pe cer.
În pofida întregului succes atins cu Kepler, oamenii de știință de la NASA știau că şi mai multe planete rămâneau neobservate de telescop, semnalele erau atât de slabe, încât erau greu de observat.
Tocmai aici au intrat în joc cercetătorii de la Google AI.
Prin formarea unei rețele neironice, menite să învețe cum arată semnalele reale de la planetele îndepărtate, Christopher Shallue, cercetător de la Google, a ajutat NASA să scoată în evidentă observațiile lui Kepler acumulate de la 670 de stele, care anterior fuseseră ratate.
Căutarea a rezultat în găsirea a două planete noi din jurul a două stele diferite, Kepler 90i, şi o altă lume numită Kepler 80g, a șasea planetă ce se știe acum că se rotește în jurul stelei sale.
Oamenii de ştiinţă intenționează acum să caute prin datele lui Kepler despre toate cele 150 000 de stele, pentru a găsi alte planete posibil omise.
Suzanne Aigrain, un astrofizician de la Universitatea din Oxford, care nu a fost implicată în cercetare, a declarat (en): „Ceea ce probabil e cel mai excitant, este că ei acum pot găsi planete care au fost ratate anterior, sugerând faptul că mai rămân multe să fie descoperite prin utilizarea acestei abordări”.
Ce implică Inteligenţa Artificială
După cum sugerează numele, aceasta se bazează pe rețele neuronale similare cu cele care funcționează în creierul uman.
Ele pot fi antrenate pentru a identifica şi clasifica lucrurile, cum ar fi diferenţa dintre fotografiile câinilor şi a pisicilor.
În cele din urmă, după ce a analizat suficiente exemple, computerul este capabil să clasifice pisicile şi câinii de sine stătător.
Shalle a antrenat rețeaua pentru a recunoaște amprentele distincte ale planetelor.
El a extras 15000 de semne de planete din baza de date Kepler şi a început să antreneze sistemul să identifice diferenţa dintre lumile reale şi celea care se pot masca ca planete.
Când el a testat cât de bine a reușit algoritmul să învețe, a descoperit că acesta a identificat corect planetele în 96% din cazuri.
Apoi venit timpul să pună algoritmul la lucru în realitate.
Shallue şi Andrew Vanderburg, de la Universitatea din Texas, Austin, l-au pus să examineze aproximativ 670 de stele cunoscute de Kepler că au măcar câte o planetă, deoarece aici probabilitatea că există mai multe este mai mare.
Apoi ei au colectat aceste semnale din acele sisteme care erau considerate insuficient de puternice pentru ca oamenii să le poată examina manual.
În aceste semnale, mașina a identificat două planete noi, care sunt descrise într-un studiu (en) care va fi publicat în The Astronomical Journal.
La începutul acestui an, oamenii de știință Kepler au anunțat descoperirea a 219 de planete candidate, din care 10 par să aibă aceleaşi dimensiuni şi temperatură ca şi Pământul.
Lasă un răspuns