Cum vedem ceva neobişnuit pe planeta Marte, începem să ne gândim la urme de viaţă
Aţi putea crede că, nava multifuncţională Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) al NASA a văzut tot ce se putea de văzut pe suprafaţa marţiană timp de 11 ani cât a orbitat cel mai apropiat vecin al nostru, dar recenta imagine, făcută la Polul Sud al planetei, a dezvăluit ceva ce nu putem explica.
Deşi, toată suprafaţa planetei este marcată cu diferite depresiuni şi cratere, o gaură mare observată printre „terenul de brânză elveţiană” cu dioxid de carbon îngheţat, pare a fi puţin mai adâncă decât cele obişnuite, lăsând astronomii să-şi dea seama ce le-a creat.
O mulţime de lucruri pot face găuri în terenul stâncos al planetei Marte: mai mult de jumătate de milion de impacturi de meteoriţi au lăsat cratere (en); prăbuşirea tuburilor de lavă (en) au creat gropi adânci; inundaţiile străvechi (en)au scobit prăpastii giganitice; iar activitatea vulcanică a topit gheaţa lăsând pâlnii în urma sa.
Ocazional MRO va trece cu privirea peste această caracteristică ciudată, care reprezintă un mister distractiv pentru a fi rezolvat, la fel ca şi a acestă depresiune circulară puţin adâncită, văzută la începutul acestui an.
Dar, nu este nimic mai superficial ca această gaură nou descoperită. Doar aruncaţi o privire la ea:
Acum, în timp ce la Polul Sud al Marte este vară, Soarele este suficient de jos pe cer pentru a accentua umbrele formate pe suprafaţa sa, evedenţiind cele mai subtile caracteristici.
Cu toate acestea, lumina este încă în măsură să dezvăluie gheaţa în partea de jos a a găurii.
În jurul gropii sunt pete îngheţate de dioxid de carbon. Se crede că, cercurile din gheaţă s-au format atunci când gheaţa uscată a sublimat în gaz sub influenţa soarelui de vară, lasând în urma sa ceea ce oamenii de ştiinţă numesc „teren caşcaval elveţian„.
Vedeţi şi: Ultimele imagini spectaculoase de pe Marte a unor movile stratificate, făcute de roverul Curiosity
Imaginea a fost făcută de aparatul de fotografiat al MRO High Resolution Imaging Science Experiment, sau aparatul de fotografiat HiRISE, care permite cercetătorile să vadă obiecte pe Marte mai mari de un metru de la o înălţime aproximativ de 200-400 kilometri.
Aceasta înseamnă că, groapa nu este minusculă – la 50 de centimetri per pixel, noi privim la o caracteristică cu o mărime de sute de metri.
Aruncaţi o privire asupra versiunii imaginii cu rezoluţie înaltă de pe site-ul NASA.
Deci, întrebarea este, şi-a făcut ceva cale prin suprafaţa planetei sau este vreun tip de prăbuşire?
Fără mai multe informaţii, este greu de spus, dar fără îndoială NASA va lua în vedere toate posibilităţile.
Vedeţi şi: NASA vrea să lanseze un gigantic câmp magnetic pentru a face planeta Marte locuibilă
MRO este pe orbita marţiană din martie 2006, ea transmite înapoi pe Pământ imagini detailate a suprafeţei planetei Marte, care dezvăluie un mediu dinamic, unde hoinăresc tornade de praf şi se târăsc dune de nisip.
După ce şi-a îndeplinit toate obiectivele primare în primii doi ani şi după două prelungiri de misiune, nava rămâne trainic pe poziţie – la sigur că vom mai vedea astfel de găuri ciudate pe viitor.
Lasă un răspuns