NASA este doar de la o săptămână de la lansarea următoarei misiuni științifice, ce presupune o navă spatială numită Parker Solar Probe, care în cele din urmă va „atinge soarele”.
Dacă totul se va desfășura conform planului, sonda va decola de la bordul rachetei United Launch Alliance Delta IV Heavy în dimineața zilei de 11 august de la Stația Forţelor Aeriene Cape Canaveral din Florida.
Fereastra de lansarea de 45 de minute se deschide la ora locală 3:45 a.m. EDT (07:48 GMT, la ora 10:45 după fusul nostru orar).
Vedeţi şi: Racheta Falcon Heavy a lui Elon Musk a fost lansată cu succes – o nouă etapă în explorarea spaţiului
Veţi putea viziona lansarea live pe Space.com (en), cu amabilitate oferită de NASA TV.
Pentru a ajunge cu succes la soare, Sonda Parker Solar trebuie să părăsească Pământul incredibil de rapid — prin urmare racheta e destul de mare, a doua după puterea de lansare, depășită doare de racheta Falcon Heavy de la SpaceX.
Ever wonder what a spacecraft looks like tucked inside its protective capsule atop a rocket? Behold, @NASASun’s Parker #SolarProbe inside one half of its 62.7-foot tall fairing, ready to launch on Aug. 11 to touch the Sun: https://t.co/t10cYjbGEy pic.twitter.com/6wuMIQ1Qyu
— NASA (@NASA) August 1, 2018
După ce nava spaţială va face un semn de adio Pământului, ea va face un ocol a planetei Venus într-o manevră numită asistenţă gravitațională, ce va încetini nava spatială şi va controla cu grijă apropierea sa de steaua noastră.
Asistenţa gravitațională este planificată pentru 2 octombrie şi va pune sonda pe traseul său spre primul punct în apropierea sa de soare, preconizat pentru a fi atins pe 5 noiembrie.
Acest zbor pe lângă, presupune efectuarea de 24 de rotiri în jurul soarelui timp de peste şapte ani, ce treptat va atrage din ce în ce mai aproape nava spaţială de steaua noastră.
La finala s-a apropiere, în anul 2025, Sonda Parker Solar va ajunge la o distanţă de 6 milioane de kilometri de la suprafața soarelui — într-atât de aproape, încât ea, de fapt, va zbura prin atmosfera incredibil de fierbinte a stelei, numită coroană, au spus oficialii de la NASA.
Nava spaţială va rezista căldurii aşa mulți ani, datorită scutului puternic proiectat de ingineri.
Scutul nu împovărează nava spatială, în schimb păstrează instrumentele de la bord la o temperatură sigură de 30 de grade Celsius.
De-a lungul rotirii pe orbitele preconizate, aceste instrumente vor lucra pentru a rezolva trei mistere ştiinţifice despre steaua noastră locală: de ce atmosfera soarelui devine mai fierbinte la o distanţă mai mare de la suprafața sa, cum ia naștere vântul solar de particule încărcate ce sunt emise în spaţiu şi ce cauzează izbucnirile gigantice pe care oamenii de ştiinţă le numesc ejecţii de masă coronară.
Răspunsurile la aceste întrebări ar putea fi cruciale pentru înțelegerea de către oamenii de ştiinţă a modului în care funcţionează stelele dincolo de sistemul nostru solar.
Vedeţi şi: 10 curiozităţi rapide din ştiinţă al dracului de interesante
Iar la o distanţă mai aproape de casă, lucrul sondei ar trebui să ofere oamenilor de ştiinţă posibilitatea de a înțelege şi prezice mai bine pericolele legate de traiul lângă o stea.
Activitatea solară se poate interfera cu cea a sateliților de navigație şi comunicație din jurul Pământului — şi chiar scoate din funcțiune rețelele de energie electrică de pe suprafața planetei.
Lansarea de pe 11 august vine după câteva amânări, inclusiv una datorată testelor suplimentare a software-ului (en) şi una cauzată de o bucată mică de spumă găsită în interiorul conului nasului rachetei.
Fereastra inițială a lansării navei spațiale a fost deschisă pe 31 iulie şi urma să se închidă pe 19 august, dar NASA a reușit să extindă termenul de lansare până la 23 august, potrivit unui tweet al NASA din 2 august.
Lasă un răspuns