Inborş

Tot ce-i mai interesant

  • Lume
  • Univers
  • Ştiinţă
  • Curiozităţi
  • Istorie
  • Natură
  • Sănătate
  • Tehnologii

Neandertalienii – nu oamenii moderni – au fost primii artişti de pe Pământ, susţin experţii

februarie 24, 2018 by Vladimir Moşoglu Leave a Comment

Un șablon de mână pe un perete de peșteră din Spania a fost datat cu cel puțin 66.000 de ani în urmă, sugerând că a fost lăsat de un neanderthal.

Neanderthalii au pictat pe pereții peșterilor din Spania acum 65 000 de ani – cu zece mii de ani înainte de sosirea oamenilor moderni, spun cercetătorii.

Mai mult de 65 000 de ani în urmă, neanderthalul s-a atins şi a aruncat ocră roșie pe perete şi făcând acest lucru, a devenit primul artist cunoscut de pe Pământ, susțin cercetătorii.

Descoperirea ruinează convingerea că oamenii moderni sunt singurele specii care s-au exprimat prin lucrări de artă.

În peșterile separate de sute de kilometri, neanderthalienii au mânjit, au desenat şi au scuipat cu vopsea pe pereți, producând opere de artă, spun cercetătorii, cu zeci de mii de ani înainte ca oamenii moderni să ajungă în aceste locuri.

Vedeţi şi: În ADN-ul Neanderthalului, semne a unei migraţii umane misterioase

Descoperirea, descrisă ca una “majoră în domeniul evoluției umane”, de către un expert care nu a fost implicat în cercetare, face posibilă rescrierea radicală a istoriei umane, în care comportamentul oamenilor moderni diferă de cel a neanderthalienilor doar în mici detalii.

Până în prezent, dovezile artei neanderthaliene erau subtile şi aprig contestate, adesea din motivul că lucrările nu erau suficient de vechi pentru a exclude oamenii moderni ca adevărații artişti.

Dar cele mai recente descoperiri, bazate pe date noi de simboluri, șabloane ale mâinii şi forme geometrice găsite pe pereţii peșterilor din Spania, sunt cele mai convingătoare de până acum.

“Eu cred că avem dovezi convingătoare”, a declarat Alistair Pike, profesor de științe arheologice de Universitatea din Southampton.

“Când am primit prima datare a artei, am rămas uimiți”.

Neanderthalienii erau deja cu fermitate la ei acasă în Europa, când oamenii moderni au plecat din Africa şi şi-au făcut drum spre continent aproximativ 40 000 de ani în urmă.

Vedeţi şi: Omul vechi găsit în Romania are 10 procente gene de la Neanderthal

Rămășițele neanderthalienilor sub formă de schelete, unelte şi ornamente decorative, ating o vechime de mai mult de 120 000 de ani în regiune.

Într-un studiu publicat în Science, o echipă internaţională condusă de cercetători din Marea Britanie şi Germania, au datat crustele de calcite care au crescut pe operele artei vechi din trei peşteri din Spania.

Deoarece crustele s-au format după ce au fost făcute picturile, materialul oferă o vârstă minimă pentru arta de bază.

Măsurătorile din cele trei peşteri au arătat că picturile de pe pereţi au precedat sosirea oamenilor moderni cu cel puţin 20 000 de ani.

Pictură rupestră făcută de neanderthalieni.

La peştera La Pasiega de lângă Bilbao, la nord, pictura remarcabilă asemănătoare cu o scară, a fost datată cu mai mult de 64 800 de ani.

Sunt picturi abia vizibile a animalelor situate între “trepte”, dar ele au fost adăugate atunci când Homo sapiens a găsit peșterile după milenii mai târziu.

Un desen a ceva asemănător cu o scară din peştera La Pasiega. Datarea arată că are o vârstă minimă de 64 000 de ani, dar nu este clar dacă animalele şi alte simboluri au fost pictate mai târziu. Ilustraţie: Breuil et al

Vedeţi şi: Cele mai vechi fosile Homo sapiens au fost descoperite în Maroc

În peşterea Maltravieso din vestul Spaniei, o formă de mână – se credea că a fost creată prin pulverizarea vopselei din gură deasupra unei mâini presate pe peretele peșterii – care s-a constatat că are cel puţin 66 700 de ani.

La peşera Ardales din apropiere de Malaga, stalagmitele şi stalactitele, care formează pe pereți modele asemănătoare perdelelor, par să fi fost vopsite în roşu şi au fost datate cu 65 500 de ani în urmă.

Ceea ce creatorii au încercat să exprime prin eforturile lor, putem doar ghici.

“Noi nu avem nici o idee ce ar putea ele însemna”, a spus Dirk Hoffmann de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Leipzig.

Aceasta nu este unica întrebare rămasă fără răspuns.

“Este fascinant să demonstrăm că neanderthalienii au fost primii artiști din lume şi nu specia noastră”, a spus Paul Pettit, profesor de arheologie paleolitică la Universitatea Durham.

“Cu toate acestea, rămâne cea mai importantă întrebare.

Ce făceau neanderthalii în adâncurile peșterilor întunecate şi periculoase dacă acesta nu era un ritual şi ce înseamnă asta?”

În a doua lucrare, publicată în Science Advances, Hoffman şi alţii arată că scoicile vopsite şi decorate, găsite în peştera de mare Aviones din sud-estul Spaniei, au fost făcute de neanderthalieni 115 000 de ani în urmă, indicând la o lungă tradiţie artistică.

Unele din scoicile perforate găsite în peştera Aviones, sunt datate cu 115 000 – 120 000 de ani în urmă. Fotografie: J. Zilhão

Istoric, operele de artă şi gândirea simbolică au fost considerate ca o dovadă a superiorității cognitive a oamenilor moderni – exemple de abilități excepționale care definesc specia noastră.

Pentru comparație, neanderthalienii au suferit din cauza presei rele începând de atunci de când au fost descoperite primele schelete în valea Neander, lângă Düsseldorf, în secolul al XIX-lea.

Deşi biologul german Enst Haeckel nu a reuşit să-şi convingă colegii să numească specia Homo stupidus, totuşi neanderthalii au fost descriși ca incapabili de concepții morale şi teiste, și era reprezentat ca o primată om-maimuță .

“În opinia mea, acest lucru încheie dezbaterea despre neanderthali”, spune João Zilhão, un cercetător al echipei de la Universitatea din Barcelona.

“Ei sunt parte a familiei noastre, sunt strămoşi, nu erau deosebiți cognitiv sau mai puţin înzestrați în ceea ce privește inteligenţa.

Ei sunt doar o variantă a rasei umane care, ca atare, nu mai există”.

Dar, unii oameni de știință sunt precauți în privința acestor afirmații.

“Este posibil că neanderthalienii au creat artă rupestră, dar nu cred că acest lucru a fost demonstrat suficient aici”, a declarat Adam Brumm, arheolog de la Universitatea Griffith din Brisbane.

El cede că oamenii de știință ar fi putut data cruste de calcite care nu acopereau vopseaua, ceea ce înseamnă că ei mai degrabă au oferit date doar pentru pânza de rocă, decât pentru însăşi lucrarea.

De asemenea, el se întreabă dacă formațiunile de rocă asemănătoare cu perdeaua de la peştera Ardales, ar putea fi mai degrabă pigmentată în mod natural, decât pictată.

Clive Finlayson, director al Muzeului Gibraltar, a descoperit o gravură în rocă făcută de neanderthalieni şi a găsit dovezi că ei se înfrumuseţau cu ghearele acvilei de munte (en) şi a altor păsări de pradă.

El a salutat lucrarea, dar a spus că este imposibil de exclus alţi potenţiali autori ai artei spaniole, cum ar fi misterioșii Denisovani sau alte specii încă necunoscute.

“Noi trebuie păstrăm o minte deschisă. Cine altcineva ar mai putea fi?”, a spus el.

Alţii sunt însă mai puțin sceptici.  Wil Roebroeks, profesor de arheologie paleontologică la Universitatea Leiden din Olanda, a declarat că lucrarea “constituie un progres major în domeniul studiului evoluției umane”.

“Conceptul unei arte rupestre neanderthale, cu cel puțin 65 000 de ani în urmă, este cu siguranță interesant şi surprinzător, poate chiar dificil de acceptat pentru unii”, a adăugat Roebroeks.

Următorul lucru pe care echipa şi-l propune, este de a înţelege dacă arta neanderthală a fost larg răspândită, prin a data şi a studia marcajele peşterilor în Franţa şi în alte ţări.

“Aceasta ne-ar putea ajuta mai aproape să înţelegem semnificaţia lor”, a spus Pike.

Dacă neanderthalienii au fost primii artişti din lume, aceasta ridică întrebarea despre ceea ce ar fi putut ei obţine, dacă nu dispăreau.

“Dacă le-am fi dat neanderthalienilor încă 40 000 de ani”, spune Pike, “ei probabil ar fi ajuns pe lună”.

Articole relevante:

  1. Aceste unelte vechi de piatră dezvăluie ce mâncau strămoşii noştri acum 250 000 de ani
  2. “Ar putea oare rescrie istoria umană” noile fosile de dinţi preistorici găsiţi în Germania?
  3. Cele mai vechi fosile Homo sapiens au fost descoperite în Maroc
  4. Aceste urme de picioare fosile pun la îndoială teoriile evoluţiei înrădăcinate
  5. Un strămoş uman vechi de 3,6 milioane de de ani a fost prezentat publicului larg

Filed Under: Istorie, Ultimele articole Tagged With: antropologie, descoperiri, evoluţie, paleontologie

About Vladimir Moşoglu

Experimentez: Search Engine Optimization, Digital Marketing, Structură Informaţională a web - siturilor.

În continue căutare de lucruri interesante şi utile din întreaga lume.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai populare astăzi

  • 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud 71 views | posted on 27/03/2018
  • 11 cele mai bune programe de modificat poze online gratis 11 cele mai bune programe de modificat poze online... 50 views | posted on 23/04/2014
  • 50 de curiozităţi  despre Africa, şi date interesante 50 de curiozităţi despre Africa, şi date interesa... 50 views | posted on 21/10/2014
  • Noul medicament creşte speranţele pentru inversarea pierderii memoriei la vârstă înaintată Noul medicament creşte speranţele pentru inversare... 46 views | posted on 19/02/2019
  • Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii interesante Curiozităţi despre Polul Nord şi informaţii intere... 42 views | posted on 01/06/2016

Ultimele interesante

Urma de neanderthal de pe insula Gibraltar

Această urmă din Gibraltar posibil a fost făcută de unul dintre ultimii neanderthali

februarie 18, 2019

Vehiculul spaţial Opportunity

După 15 ani de explorare a planetei Marte, Opportunity îşi încheie misiunea

februarie 17, 2019

Galaxia Andromeda

În sfârșit noi știm când Calea Lactee se va ciocni cu galaxia Andromeda

februarie 11, 2019

Rolul bacteriilor în sănătatea umană

Oamenii de ştiinţă au găsit o posibilă legătură dintre bacteriile intestinale şi depresie

februarie 10, 2019

Supernova Cow

Posibil, astronomii în cele din urmă au văzut cum o stea devine gaură neagră

februarie 4, 2019

coliziunea Pământului cu o altă planetă

O coliziune cu o altă planetă posibil a însămânțat Pământul cu ingrediente pentru viaţă

februarie 3, 2019

Fructul groundcherry — genetic modificat

Făceţi cunoştinţă cu fructul ciudat care în curând poate deveni la fel de răspândit ca căpşuna

ianuarie 28, 2019

Taguri

alimentaţie sănătoasă anatomie animale antropologie arheologie astrofizică astronomie biologie cancer chimie civilizaţii comete cosmologie cosmonautică creier curiozităţi curiozităţi biologie curiozităţi din lume curiozităţi istorice curiozităţi ştiinţifice descoperiri descoperiri arheologice dinozauri ecologie Egipt energie regenerabilă evoluţie exoplanete explorare fizică geografie geologie imagini din natura imagini univers invenţii marte medicină oraşe paleontologie planete plante sistem solar turism viaţă pe alte planete zboruri spaţiale

Alte articole interesante

Iată cum arătau fructele şi legumele înainte de a fi domesticite

Matematic îmbătrânirea este inevitabilă, afirmă oamenii de ştiinţă

10 curiozitaţi despre prima călătorie în jurul lumii, efectuată de Fernando Magellan

Oamenii de ştiinţă au descoperit un nou sistem biologic care reglează grăsimea în corp

A fost găsit un Diamant Violet ‘imposibil de rar’

  • Politica de confidenţialitate

Natură

Acestea sunt animalele care au dispărut în 2018

Noile unelte preistorice descoperite sugerează că toată Africa a fost “leagănul omenirii”, nu doar o parte

O fosilă de reptilă “asemănătoare mamiferelor” care a coexistat cu dinozaurii a fost descoperită în Polonia

Conştiinţa ar putea fi doar un rezultat al fizicii de bază, spun cercetătorii

Cinci predicții ale lui Stephen Hawking

  • Facebook
  • Google+
  • RSS

Categorii

  • Artă (9)
  • Curiozităţi (62)
  • Istorie (79)
  • Lume (132)
  • Natură (121)
  • Poza zilei (24)
  • Sănătate (106)
  • Ştiinţă (199)
  • Tehnologii (98)
  • Ultimele articole (597)
  • Universul (169)

© 2019 Toate drepturile rezervate · Inbors.com · Construit pe Genesis Framework

sponsored