Dacă depuneţi mult efort pentru a fi motivat, sau aveţi prieteni care par blocaţi într-o starea de apatie, cercetările noi ar putea explica tendinţile voastre leneşe, adică lipsa de motivaţie.
Oamenii de ştiinţă au descoperit o colecţie de conexiuni ineficiente în anumite părţi ale creierului, şi aceste legături slabe ar putea face lucrurile mai dificile pentru unii dintre noi când vine vorba să ne trezim la acţiuni.
Cercetătorii au chestionat 40 de tineri pentru a determina nivelul lor general de motivare. Apoi li sa cerut să lucreze printr-un joc simplu, în timp ce creierul lor era scanat de un IRM (Imagistica prin Rezonanta Magnetica) pentru ai monitoriza activitatea.
Jocul presupunea o serie de sugestii care cereau niveluri diferite de efort pentru a răspunde la ele, unde participanţii aveau la alegere două opţiuni, să accepte sau să refuze.
Bineînţeles, sugestiile care cereau un nivel scăzut de efort au fost mai preferabil acceptate, dar echipa a observat ceva neobişnuit: în regiunea premotorie a cortexului creierului, activitatea a fost mai degrabă înaltă decât joasă la oamenii aparent „apatici” care au avut dificultăţi la luarea unei decizii şi au acceptat sugestia ce necesita „efort mare”.
Acest lucru sugerează că, în spatele tendinţelor noaste apatice stau procesele ineficiente în creier, dar nu lipsa de activitate în creier.
„Noi aşteptam pentru a vedea mai puţină activitate deoarece [voluntarii mai apatici] erau mai puţin probabil să accepte sugestiile mai complicate dar s-a întâmplat invers”, a explicat unul dintre membrii echipei, neurologul Masud Husain de la Universitatea Oxford din Marea Britanie.
„Ne-am gândit că acest lucru ar putea fi din cauza structurii creierului lor mai puţin eficientă, aşa că oamenii apatici au nevoie de mai mult efort pentru a transforma deciziile în acţiuni”.
„Folosind tehnicile noaste de scanare a creierului am constatat că conexiunile din partea din faţă a creierului a persoanelor apatice sunt mai puţin eficiente”, a adăugat el.
„Creierul foloseşte aproximativ o cincime din energia care o arde corpul vostru în fiecare zi. Dacă este nevoie de mai multă energie pentru a planifica o acţiune, aceasta devine mai costisitoare pentru persoanele apatice. Creierul lor trebuie să depuie mai mult efort”.
Vedeţi şi: 46 de curiozităţi despre corpul uman
Cercetarea nu se limitează doar la căutarea de scuze pentru noi, pentru a ne întinde în pat toată ziua: echipa speră că noile informaţii vor ajuta la tratamentul accidentelor vasculare cerebrale şi bolii Alzheimer, unde bolnavii dese ori suferă de puterea mentală de a face ceva, chiar dacă aceştia ar putea avea capacitatea fizică.
Deşi, ei subliniază că acest lucru nu este o explicaţie pentru toate tipurile de apatie a celor care sunt afectaţi de ea, cercetarea ar putea oferi indicii biologici de ce unii oameni aparent sănătoşi devin atât de demotivaţi, structura creierului ar putea, de asemenea, fi de vină şi în cazul persoanelor nepunctuale.
Şi data viitoare când sunteţi tentat de a caracteriza alte persoane ca fiind leneşe gândiţi de două ori: creierele lor posibil lucrează mult mai greu decât al vostru.
Lasă un răspuns