Plutind în spaţiu la 6,12 miliarde de kilometri de casă, sonda NASA a fotografiat două obiecte din Centura Kuiper.
În 1990, nava spaţială Voyager 1 şi-a întors camera spre Pământ şi a făcut faimoasa fotografie „The Pale Blue Dot” (en) de la 6 miliare kilometri depărtare de noi.
Până acum, această imagine a deținut recordul, ca fiind făcută de la cea mai mare depărtare de Pământ.
După cum raportează Ben Guarino pentru The Washington Post, nava spaţială New Horizons a stabilit un nou record, făcând o imagine a obiectelor din Centura Kuiper, în timp ce era la 6,12 miliarde kilometri de casă.
Centura Kuiper Belt este o centură de obiecte, situată între Neptun şi marginea sistemului nostru solar, plină de planete pitice, sute de mii de roci de gheaţă şi comete.
Potrivit NASA, aici ar putea fi chiar o planetă nedescoperită, „Planeta 9”, care se ascunde undeva în regiune.
Vedeţi şi: A noua planetă poate exista în sistemul nostru solar, conform noilor dovezi a oamenilor de ştiinţă
Dar, mai rămâne multe de învățat despre aceste sfere înghețate.
Deci, după explorarea lui Pluto în 2015, New Horizons a început a doua sa misiune de explorare a 2014 MU69, Obiect din Centura Kuiper (Kuiper Belt Object -KBO), la care ar trebui să ajungă în 2019.
După cum raportează Guarino, în prezent sonda spaţială alternează între perioade active şi perioade latente, pentru a economisi combustibilul.
Pe data de 5 decembrie a anului trecut, ea s-a trezit şi a luat o imagine de rutină a unui grup de stele numit „Wishing Well” pentru a-şi calibra camera, Long Range Reconnaissance Imager (LORRI).
Deşi, procesul a fost doar o rutină, imaginea simplă a bătut recordul lui Voyager 1.
Vedeţi şi: NASA tocmai a comunicat cu unica noastră navă spatială din afara sistemului solar
Potrivit unui comunicat de presă al NASA, două ore mai târziu, ea a captat imaginile a obiectelor din Centura Kuiper, 2012 HZ84 şi 2012 HE85, stabilind un nou record.
„Misiunea New Horizons, deja de mult timp, este una a premierelor – prima care a explorat Pluto, prima care a explorat Centura Kuiper, cea mai rapidă navă spaţială lansată vreodată”, spune cercetătorul Alan Stern în comunicatul de presă, un om de ştiinţă în domeniul planetelor a Institutului de Cercetare Southwest din Boulder.
Vedeţi şi: 5 lucruri uimitoare despre Pluto, pe care le-am învăţat după un an de la vizita lui
„Iar acum, noi am reușit să facem imagini de la o depărtare de Pământ, mai mare decât orice altă navă spaţială din istorie”.
Acest record nu va fi bătut în timpul apropiat de nici o altă navă, din moment ce New Horizons este doar una din câteva nave spaţiale care a făcut o astfel de călătorie chinuitoare la marginea sistemului nostru solar.
Voyager 1 şi-a stins camera în acelaş an când a captat imaginea „Pale Blue Dot”, iar Voyager 2 şi-a închis camerele după ce a făcut imaginea lui Neptun în 1989.
„Este posibil ca camerele să fie pornite, dar aceasta nu este o prioritate pentru Misiunea Interstellar a lui Voyager”, conform site-ului Laboratorului Jet Propulsion al NASA (en).
Cele două sonde Pioneer – Pioneer 10 şi 11 – au călătorit mai departe decât New Horizons, dar NASA a pierdut contactul cu ele mulți ani în urmă.
Acest fapt, lasă explorarea pe seama New Horizons.
„Voyager-ii şi Pioneer-ii, au zburat prin Centura Kuiper în timpul când noi încă nu ştiam de existenţa acestei regiuni”, spune Jim Green, directorul Diviziunii de Ştiinţe Planetare al NASA, într-ul alt comunicat de presă (en).
A primi aceste imagini pe Pământ nu este o sarcină uşoară. Potrivit lui Stephanie Pappas, după efectuarea unei imagini şi stocarea ei pe hard disk, New Horizons trimite datele sale înapoi pe o antenă ce transmite doar la 12 waţi, mutând datele în ritmul unui melc – cu doar doi kilobiţi pe secundă.
Pentru a trimite imaginile recente ale KBO-urilor, navei i-a luat patru ore pentru a transmite datele şi au mai fost nevoie de alte şase ore pentru ca informaţia să ajungă la Pământ, unde Reţeaua Deep Space al NASA este capabilă să preia acest semnal slab.
Potrivit comunicatului de presă (en), New Horizons se află în prezent în regimul de hibernare şi se va redeștepta pe 4 iunie, cu scopul de a începe pregătirile pentru întâlnirea cu 2014 MU69 pe data de 1 ianuarie 2019, care este aproape la 1,6 miliarde de kilometri de Pluto.
Pe lângă cercetarea MU69, New Horizons va face, de asemenea, observații asupra a zeci de alte obiecte, precum planetele pitice şi obiecte cu orbite instabile care plutesc în jurul Centurei Kuiper.
Lasă un răspuns