În anul în care NASA a anunțat despre descoperirea celor şapte planete ale sistemului TRAPPIST-1, similare după mărime cu Pământul, oamenii de știință au muncit din greu pentru a înțelege mai bine aceste lumi atrăgătoare, aflate la o depărtare de doar 40 de ani-lumină.
Datorită combinării datelor colectate de la telescoapele de la sol şi cele spațiale, noi știm acum mai multe despre TRAPPIST-1, decât despre orice alt sistem planetar de lângă sistemul nostru solar.
Un nou studiu din revista Astronomy and Astrophysics, utilizând date de la telescoapele Spitzer şi Kepler al NASA, oferă cea mai bună imagine a compoziţiei acestor planete (en).
Ei au folosit observațiile telescopului pentru a calcula densitățile mai precis ca oricând, apoi au folosit aceste cifre în simulări complexe.
Cercetătorii au stabilit că toate planetele sunt în cea mai mare parte telurice (solide, compuse din piatră).
În plus, masa unora din ele este până la 5% din apă, ce este de 250 ori mai mult decât apa din toate oceanele de pe Pământ.
Forma pe care o ia apa pe planetele TRAPPIST-1, depinde de cantitatea de căldură pe care ele o primesc de la steaua lor pitică ultra-rece, ce are o mărime de aproximativ 9% din cea a Soarelui nostru.
Planetele mai apropiate de stea cel mai probabil găzduiesc apă sub formă de vapori în atmosferă, în timp ce cele mai îndepărtate pot avea apă înghețată pe suprafețele lor sub formă de gheaţă.
TRAPPIST-1e este cea mai stâncoasă planetă din toate, dar, totuși se crede că ea are potențialul de a găzdui apă lichidă.
Întrebarea cu privire la atmosfera planetelor este, de asemenea, importantă pentru a înțelege dacă apa poate fi prezentă pe aceste suprafețe – un ingredient esențial pentru habitate.
Telescopul spațial Hubble al NASA a studiat acum şase din cele şapte planete TRAPPIST-1, iar noile rezultate privitor patru din ele sunt publicate în Nature Astronomy.
În noul studiu, Hubble arată că cel puțin trei din planetele TRAPPIST-1 – d, e şi f – nu par să dețină atmosfere „pufoase”, bogate în hidrogen ca la giganții gazoși din propriul nostru sistem solar.
Hidrogenul este un gaz cu efect de seră care ar putea face aceste planete din apropiere fierbinți şi neospitaliere pentru viaţă.
Vedeţi şi: Această planetă nou descoperită ar putea găzdui viaţă
În 2016, observațiile Hubble nu a găsit dovezi a prezenţei unor atmosfere de hidrogen pe planetele TRAPPIST-1 c şi d.
În schimb, aceste rezultate şi cele mai noi, favorizează atmosfere mai compacte precum cele ale planetelor Pământ, Venus şi Marte.
Sunt necesare observații suplimentare pentru a determina conținutul de hidrogen în atmosfera planetei g.
Ambele studii ajută la deschiderea căii pentru Telescopul Spaţial James Webb al NASA, programat a fi lansat în 2019.
Webb va examina mai adânc atmosferele planetare, căutând gaze mai grele, cum ar fi dioxidul de carbon, metanul, apa şi oxigenul.
Prezenţa unor astfel de elemente ar putea oferi sugestii cu privire la posibilitatea prezenței vieţii sau dacă planetele sunt locuibile.
Plantele au fost numite TRAPPIST-1 în cinstea telescopului Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope (TRAPPIST) din Chile, care a şi descoperit aceste șapte planete pe care le cunoaştem astăzi – anunțate în 2016.
Telescopul Spaţial Spitzer al NASA, în colaborare cu telescoapele de la sol, au confirmat aceste planete şi au mai descoperit celelalte cinci din sistem.
Lasă un răspuns