Noile date ale telescopului Hubble NASA/ESA oferă dovezi suplimentare privitor la dezmembrarea mareică în galaxia NGC 1052-DF4.
Acest rezultat explică o constatare anterioară, privitor la faptul că acestei galaxii îi lipsește cea mai mare parte a materiei sale întunecate.
Studiind distribuția luminii şi a roiului globular al galaxiei, astronomii au ajuns la concluzia că forțele gravitaționale ale galaxiei vecine NGC 1053 au eliminat materia întunecată din NGC 1052-DF4 şi acum distrug galaxia.
În 2018, o echipă internațională de cercetători ce folosesc telescopul spațial Hubble NASA/ESA şi alte câteva observatoare, pentru prima dată au descoperit o galaxie în vecinătatea noastră cosmică căreia îi lipseşte cea mai mare parte a materiei întunecate.
Această descoperire a fost o surpriză pentru astronomi, deoarece se știa că materia întunecată (MÎ) este un element cheie în modelele actuale de formare şi evoluție a galaxiilor.
De fapt, fără MÎ, gazului primordial i-ar lipsi necesara atracție gravitațională pentru a începe să se aglomereze (colapsa) şi să formeze noi galaxii.
Vedeţi şi: 23 de curiozităţi uimitoare despre gravitaţie
Un an mai târziu, a fost detectată o altă galaxie căreia îi lipsește materia întunecată, NGC 1052-DF4, ce a declanşat în continuare dezbateri intense între astronomi referitor la natura acestor obiecte.
Acum, noile date Hubble au fost folosite pentru a explica cauza lipsei materiei întunecate în NGC 1052-DF4, care se află la 45 milioane de ani-lumină de noi.
Mireia Montes, de la Universitatea New South Wales din Australia, a condus o echipă internațională de astronomi cu scopul de a studia galaxia folosind imagistica optică profundă.
Ei au descoperit că materia întunecată ce lipsește poate fi explicată prin efectele dezmembrării mareice.
Vedeţi şi: 18 Cele mai mari întrebări şi fenomene din fizică rămase nesoluționate
Forţele gravitaționale ale galaxiei masive vecine NGC 1035 rup pe bucăți roiul globular NGC 1052-DF4.
În timpul acestui proces, materia întunecată este îndepărtată, în timp ce stelele simt efectele interacțiunii cu o altă galaxie la o etapă ulterioară.
Până acum, îndepărtarea materiei întunecate în acest mod a rămas neobservată de astronomi, deoarece poate fi detectată doar folosind imagini extrem de profunde, ce pot dezvălui caracteristici extrem de vagi.
Vedeţi şi: NASA tocmai a prezentat noile imagini făcute de Hubble şi ele sunt spectaculoase
„Pentru a descoperi că NGC 1052-DF4 se confruntă cu interacțiune, noi am folosit telescopul Hubble în două moduri.
Pentru studierea luminii şi a distribuției roiurilor globulari a galaxiei”.
Datorită rezoluției înalte a telescopului Hubble, astronomii au putut identifica populația roiurilor globulari din galaxie.
Telescopul Gran Telescopio Canarias (GTC) de 10,4 metri şi telescopul IAC80 din Canare, Spania, au fost, de asemenea, utilizate pentru a completa observațiile Hubble, studiind în continuare datele.
„Nu este suficient doar să petreci mult timp observând obiectul, ci şi tratarea atentă a datelor este esențială”, a explicat un membru al echipei (en) Raúl Infante-Sainz de la Institutul de Astrofizică din Canare, Spania.
„Prin urmare, a fost important să folosim nu doar un telescop/instrument, ci mai multe (atât terestre, cât şi spaţiale) pentru a efectua această cercetare.
Cu rezoluţia înaltă a lui Hubble, putem identifica roiurile globulare, iar apoi cu fotometria GTC noi obţinem proprietățile fizice”.
Se crede că roiurile globulare se formează în cadrul evenimentelor de formare intensă a stelelor ce au modelat galaxiile.
Mărimile lor compacte şi luminozitatea le fac ușor de observat şi, prin urmare, sunt un bun indicator al proprietăţilor galaxiei lor gazdă.
În acest fel, studiind şi caracterizând distribuția spațială a roiurilor în NGC 1052-DF4, astronomii pot forma o perspectivă asupra stării actuale însuși a galaxiei.
Vedeţi şi: Pentru prima dată oamenii de ştiinţă au descoperit oxigen respirabil într-o altă galaxie
Alinierea acestor roiuri sugerează că ele sunt „jupuite” de la galaxia lor gazdă şi acest lucru sprijineşte concluzia că are loc dezmembrarea mareică.
O analiză suplimentară, a concluzionat că pârțile centrale ale galaxiei rămân neatinse şi doar aproximativ 7% din masa stelară a galaxiei este deţinută de aceste cozi mareice.
Aceasta înseamnă că materia întunecată, care este mai puțin concentrată decât stelele, a fost anterior şi preferențial dezlipită de galaxie, iar acum componenta stelară exterioară începe să fie dezmembrată şi ea.
„Acest rezultat este un bun indicator că, în timp ce materia întunecată a galaxiei a fost evaporată din sistem, stelele abia acum încep să sufere mecanismul de dezmembrare”, a explicat membrul echipei Ignacio Trujillo (en) de la Institutul de Astrofizică din Canare, Spania.
Vedeţi şi: 11 cele mai mari întrebări despre materia întunecată rămase fără răspuns
„Cu timpul, NGC 1052-DF4 va fi înghițit de sistemul mare din jurul NGC 1035, cu cel puțin unele din stele lui rămase plutind libere în adâncul spațiului”.
Descoperirea dovezilor ce susțin mecanismul dezmembrării mareice, precum şi explicația lipsei materiei întunecate a galaxiei, nu numai ca rezolvat o enigmă astronomică, dar a adus şi un oftat de uşurare astronomilor.
Fără acest lucru, oamenii de ştiinţă s-ar confrunta cu nevoia de a revizui înţelegerea legilor gravitaţiei.
„Această descoperire reconciliază cunoștințele existente despre modul în care se formează şi evoluează galaxiile cu cel mai favorabil model cosmologic”, a adăugat Montes (en).
Aceste rezultate au fost publicate în Astrophysical Journal.
Lasă un răspuns