Vechii strămoși umani s-au stabilit în Africa de Nord mult mai devreme decât se credea anterior.
Cercetătorii au descoperit artefacte şi oase de animale, purtând semne de tăiere de pe urma uneltelor de piatră, pe site-urile din Algeria, care au o vechime de 1,9 milioane şi 2,4 milioane de ani.
Deşi, se presupune că hominidele timpurii şi cultura lor provine din din Africa de Est, descoperirea sugerează că răspândirea lor a fost, de fapt, mult mai largă, cu strămoși umani ce „hoinăreau prin Sahara” în jurul aceleiaşi perioade.
Cea mai veche formă de unelte de piatră, cunoscută sub numele de Oldowan, şi oasele fosile asociate, au fost dezvăluite la Gona, Etiopia, şi ele au o vârstă de aproximativ 2,6 milioane de ani.
Vedeţi şi: Cele mai vechi unelte, găsite recent în afara Africii, pot rescrie istoria umană
În noul studiu publicat în revista Science, cercetătorii prezintă unelte similare, ajunse deja la extrema nordică a continentului cu mai puţin de 2,4 milioane de ani în urmă.
„Arheologia din Ain Bouchert, care este tehnologic similară cu Gona Oldowan, arată că strămoșii noştri s-au aventurat în toate colţurile Africii, nu doar în Africa de Est”, spune dr. M.Sahnouni (en), autorul principal şi directorul proiectului Ain Hanech.
„Dovezile din Algeria au schimbat concepțiile anterioare, ce privesc Africa de Est ca fiind leagănul omenirii”.
De fapt, întreaga Africă a fost leagănul omenirii.
Cu Proiectul Ain Hanech, cercetătorii au investigat site-urile din Africa de Nord timp de ultimele două decenii, descoperind noi indicii privind prezenţa oamenilor timpurii.
Echipa a descoperit materiale arheologice în două nivele de formare geologică la un site numit Ain Boucherit, unul datând cu 2,4 milioane de ani şi respectiv al doilea 1,9 milioane de ani în urmă.
Urmând descoperirile inițiale din 2006 şi 2008, săpăturile din 2009-2016 au dezvăluit o serie de unelte şi oase marcate cu semne sub formă de tăieturi.
O mulțime de unelte făcute din calcarul şi silexul accesibil aici, probabil provenit dintr-o albie a unui râu vechi din apropiere, cuprind totul, de la unelte de tocat, la instrumente de tăiere cu tăiș ascuțit, folosite pentru prelucrarea carcaselor de animale.
Potrivit cercetătorilor, aceste artefacte se potrivesc cu alte descoperiri Oldowan observate în toată Africa de Est, deşi cu mici variaţii.
Au fost găsite oase a diferitor animale de savană, printre care, mastodonți, elefanți, cai, rinoceri, hipopotami, antilope sălbatice, porci, hiene şi crocodili.
Şi multe din acestea prezintă semne de pe urma „activităților de jupuire, eviscerare şi îndepărtare a cărnii de pe oase”, spune echipa (en).
„Folosirea eficientă a uneltelor de piatră cu tăiș ascuțit la Ain Boucherit, sugerează că strămoșii noştri nu erau doar simpli necrofagi”, spune tafonomistul proiectului (en), dr. Isabel Caceres.
„La acest moment, încă nu este clar dacă ei vânau sau nu, dar dovezile au arătat clar, ei au concurat cu succes cu carnivorele pentru carne şi s-au bucurat de primul acces la carcasele de animale”, spune Caceres (en).
Viaţa hominizilor timpurii din Africa de Nord este în mare parte un mister şi multe din ceea ce se ştie despre aceste grupuri ancestrale derivă de la instrumentele propriu-zise.
Descoperirile din Etiopia, sugerează că un grup timpuriu din genul Homo a fost prezent în regiune încă aproximativ 2,6 milioane de ani în urmă.
Pentru a pune aceste date în perspectivă, specia noastră, Homo sapiens, a apărut acum 300 000 de ani în urmă.
Deci, hominizi necunoscuți, hoinăreau prin Africa de Est şi de Nord cu 2,3 milioane de ani mai înainte de apariția oamenilor moderni pe scenă.
Vedeţi şi: Unelte de piatră vechi de 700 000 de ani indică spre o misterioasă rudă umană
Noile descoperiri la Ain Boucherit, sugerează că Africa de Nord nu a fost doar un loc în care strămoșii umani au trăit şi au dezvoltat unelte, dar şi unul unde au evoluat.
Cercetătorii spun că în spatele acestor materiale găsite în Africa de Est şi de Nord poate sta aceeași specie.
„Se pare că, hominidele contemporane cu ‘Lucy‘ (datate cu aproximativ 3,2 milioane de ani) probabil hoinăreau prin Sahara, iar descendenţii lor au fost cei care sunt responsabili pentru semnele arheologice descoperite acum în Algeria, datate cu aproximativ 2,4 milioane de ani, ce sunt aproape contemporane cu cele din Africa de Est”, spune un coautor al lucrării (en), dr. Sileshi Semaw.
Vedeţi şi: Incredibil, o nouă specie în arborele genealogic uman (2015)
Deşi, aceste două situri se află la o distanţă mare unul de altul, cercetătorii spun că ar putea fi vorba de o expansiune rapidă sau chiar poate de un scenariu a apariției concomitente multiple a uneltelor de piatră.
Dacă e adevărat, atunci artefacte la fel de vechi ca cele din Africa de Est ar putea fi găsite într-o zi şi în Africa de Nord, susţine echipa.
„Cercetările viitoare se vor concentra asupra căutării fosilelor de hominide în depozitele Miocene şi Plito-Pleistocene din apropiere”, spune dr. Sahnouni (en).
Lasă un răspuns