Cercetătorii au descoperit că injectarea unei proteine numite IL-33 poate inversa simptomele asemănătoare bolii Alzheimer şi declinul cognitiv la şoareci, restaurând în timp de o săptămână memoria lor şi funcţia cognitivă la aceleaşi niveluri ca la şoarecii sănătoşi,.
Şoarecilor crescuţi special, pentru a dezvolta la ei, odată cu vârsta, o boală progresivă asemănătoare cu Alzheimer (numiţi şoareci APP/PS1), li sa administrat injecţii zilnice de proteine, ce păreau să îndepărteze nu numai plăcile toxice de amiloid, care se crede că sunt cauza declanşării bolii Alzheimer la om, dar, de asemenea, au împiedicat formarea lor în continuare.
„IL-33 este o proteină produsă de diferite tipuri de celule din organism şi sunt în deosebi de abundente în sistemul central nervos (creier şi măduva spinării)”, a spus cercetătorul principal(en), Eddy Liew de la Universitatea din Glasgow, Marea Britanie.
„Noi am constat că injectarea de IL-33 la şoarecii APP/PS1 în vârstă, a îmbunătăţit rapid memoria lor şi funcţia cognitivă până la nivelul şoarecilor normali de aceeaşi vârstă, doar într-o săptămână”.
Înainte de a merge mai departe, ar trebui să accentuăm faptul că aceste rezultate deocamdată sunt limitate doar la şoareci, şi la această etapă, noi nu avem nici o idee despre faptul dacă ele se vor transmite la oamenii cu Alzheimer.
Iar şansele nu sunt mari,un studiu a efectuat transmiterea cu succes a rezultatelor pozitive de şoareci la oameni la o rată de aproximativ 8 la sută(en), astfel noi nu ne putem bucura prea tarea până nu vom vedea cum vor derula lucrurile la oameni.
Dar, când vine vorba despre o boală fără nici un tratament, care se aşteaptă să afecteze 65 de milioane de oameni până în 2030, orice progrese noi merită să fie luate în considerare, iar echipa din spatele descoperirii raportează ‘indicii încurajatoare(en)‘, că anumite aspecte ale acestui studiu ar putea fi aplicate la pacienţii Alzheimer umani.
La om, boala Alzheimer, de obicei este rezultatul acumulării de două tipuri de leziuni la nivelul creierului, placi de amiloid şi încurcăturile neurofibrilare.
Vedeţi şi: Un nou tratament Alzheimer reface complet funcţionarea memoriei
Plăcile de amiloid(en) stau între neuroni şi formează grupuri dense de un tip lipicios de proteine, numite beta-amiloid.
Încurcăturile neurofibrilare se găsesc în interiorul neuronilor, sunt cauzate de proteinele defective tau, care se strâng grămadă într-o masă insolubilă groasă.
Acest lucru face filamentele mici numite microtuburi să se răsucească, ceea ce perturbează transportul de nutrienţi esenţiali în tot creierul.
În prezent, nimeni nu ştie de ce anumite persoane sunt expuse la acumularea de plăci amiloid şi încurcături neurofibrilare în creier odată cu vârsta, iar alţii nu, dar oamenii de ştiinţă sunt încrezători că, dacă ne vom putea da seama cum să le eliminăm şi să oprim formarea lor, vom putea trata eficient boala.
Lucrând cu şoarecii, Liew şi echipa lui au descoperit că IL-33 se pare că au accelerat celule imunitare din creier numite microglia, direcţionându-le spre plăcile toxice de amiloid.
Odată ce plăcile au fost în vizorul radarului lor, microglia agresiv le-au ţintit şi absorbit cu ajutorul unei enzime numite neprilysin, care se ştie că descompune amiloidul solubil.
Acest proces s-a constatat că reduce dimensiunea şi numărul de plăci de amiloid la şoarecii cu simptome asemănătoare bolii Alzheimer.
În afară de aceasta, injecţiile cu IL-33, de asemenea, previn inflamaţiile în ţesutul cerebral, care în studiile anterioare au fost legate de înmulţirea plăcilor şi încurcăturilor neurofibrilare.
„Prin urmare, IL-33 nu numai că ajută la îndepărtarea plăcilor de amiloid, dar, de asemenea, în primul rând previn depunerea plăcilor şi încurcăturilor”, a raportat echipa Glasgow(en).
Deci, aceasta este o veste bună pentru şoarecii APP/PS1 şi un rezultat foarte interesant pentru cercetătorii din întreaga lume, care se zbat să găsească un tratament pentru boala Alzheimer la om.
„Importanţa aceste descoperiri pentru oamenii cu Alzheimer în prezent este neclară.
Dar, există indicii încurajatoare.
De exemplu, studiile genetice anterioare au arătat o legătură dintre mutaţiile IL-33 şi boala Alzheimer în populaţiile europene şi chineze.
Mai mul ca atât, creierul pacienţilor cu Alzheimer conţine mai puţin IL-33 decât creierul pacienţilor fără Alzheimer.”
El a mai adăugat(en), „Au existat destule ‘descoperiri’ false în domeniul medical pentru a ne avertiza să ne ţinem respiraţia până când nu vor fi efectuate studii clinice riguroase”, dar spune că sunt pe cale de începe Faza 1 a studiului clinic cu pacienţii umani pentru a testa toxicitatea la dozele IL-33 utilizate la şoareci.
Noi deja suntem gata şi suntem în aşteptarea acestor rezultate.
Cercetarea a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences.
Lasă un răspuns