Un nou medicament experimental, ce sprijină celulele creierului, a crescut speranţele tratamentului pierderii memoriei, luării de decizii proaste şi a altaor tulburări psihice care se agravează adesea la bătrânețe.
Medicamentul ar putea fi luat ca o pastilă de zi cu zi de persoanele cu vârsta peste 55 de ani, dacă studiile clinice, care se preconizează să înceapă în decurs de doi ani, vor arată că medicamentul este sigur şi eficient în prevenirea pierderii memoriei.
Testele efectuate în laborator au arătat că animalele în vârstă aveau deprinderi de memorie mult mai bune la jumătate de oră după ce au primit medicamentul.
Cercetătorii au descoperit că, după două luni de tratament, numărul celulelor creierului ce s-au redus la animalele în vârstă, au crescut la loc.
Etienne Sibille, de la Centrul pentru Dependenţă şi Sănătate Mintală din Toronto, a spus că tratamentul vizează nu numai declinul cognitiv „normal” de la vârsta înaintată, dar şi pierderea memoriei şi tulburările mintale ce de obicei afectează persoanele cu depresie, schizofrenie şi boala Alzheimer.
Vedeţi şi: Cauza bolii Alzheimer s-ar putea ascunde chiar în gura voastră, potrivit unui studiu
Dacă medicamentul va arăta rezultate bune la studiile pe om, Sibille afirmă că există posibilitatea ca, „oricine cu vârsta peste 55-60 de ani, ce ar putea fi supus riscului de a avea probleme cognitive, va putea beneficia de acest medicament”.
Vedeţi şi: Exercițiile pot întârzia declinul cognitiv la persoanele cu o rară formă de Alzheimer
„Constatările noastre au implicații directe asupra discernământul prost în cazul îmbătrânirii normale”, a spus el (en), cu potențialul medicamentului de a îmbunătăți procesul de învățare, de memorie, de luare a deciziilor şi de planificarea esențială a vieții.
Dar noi vedem această deficienţă, începând de la aşa tulburări precum depresia şi terminând cu schizofrenia şi Alzheimerul.”
Vedeţi şi: Matematic îmbătrânirea este inevitabilă, afirmă oamenii de ştiinţă
Pe piaţă nu există medicamente care pot îmbunătăți formele de pierdere a memoriei la vârstă înaintată şi aşa tulburări psihiatrice, precum depresia şi schizofrenia.
Dar, cercetătorii din Toronto cred că medicamentul poate inversa pierderea memoriei prin a acționa asupra celulelor implicate în învățare şi memorie, întinerindu-le.
Schimbările produse de medicament în creier, sugerează că el ar putea împiedica pierderea de memorie la începutul Alzheimerului şi potențial să întârzie debutul său.
Cercetările în privinţa pierderii memoriei au arătat că aceasta este parțial legată de nivelurile unui neurotransmițător cunoscut sub numele de GABA.
Funcţia sa obișnuită este de a încetini ritmul în care neuronii se declanşează, reducând efectiv „zgomotul” electric în creier.
Reduceţi zgomotul de fond şi atunci semnalele importante din creier vor putea fi procesate mai ușor, cel puțin în teorie.
Noul medicament este un derivat al benzodiazepinei, o familie de medicamente care include pastilele anti-anxietate Valium şi Xanax.
În timp ce Valiumul şi Xanaxul au efecte largi în creier, noul medicament este conceput pentru a viza anumiți „receptori” GABA găsiți în neuronii din părțile cheie ale creierului cum ar fi hipocampul, ce are o implicație majoră în cogniție.
Oamenii de ştiinţă au testat medicamentul pe șoareci într-un labirint şi au descoperit că la jumătate de oră după ce au primit o singură doză, animalele în vârstă au avut o reușită aproape la fel de bună ca şi șoarecii tineri.
De asemenea, medicamentul a restaurat performanţa șoarecilor tineri a căror memorie a fost temporar afectată de stresul de a fi ținuți într-un spațiu închis.
„În mod normal, un şoarece bătrân va reuşi aproximativ 50-60% din acest test.
Memoria sa de lucru practic nu funcționează.
Dar în termen de 30 de minute de la administrarea medicamentului, performanţa lor creşte înapoi la 80-90%, deci aproape de nivelul unui şoarece tânăr.
Noi avem o inversare rapidă a deficitului de memorie de lucru legat de vârstă şi aceasta este captivant”, a spus Sibille pentru Guardian.
În ultima lucrare, echipa din Toronto a arătat că celulele creierului care s-au diminuat la șoarecii mai în vârstă şi-au revenit după două luni de la introducerea medicamentului în apa lor de băut.
„De fapt, noi putem creşte celulele creierului”, a spus Sibille (en).
„Numărul lor tinde să se micșoreze cu vârsta şi ele diminuează în cazul bolilor neurodegenerative.
Ceea ce vedem noi, este că numărul celulelor creşte la un nivel destul de apropiat de cel al animalelor tinere.”
Testele de laborator nu au arătat nici un beneficiu atunci când medicamentul a fost administrat unor animale tinere sănătoase, sugerând despre faptul că ele nu ar funcționa ca un stimulent cognitiv şi nu vor oferi oamenilor sănătoși capacități de memorie supraomenească.
„Acesta nu este un medicament pe care l-ar putea lua un student dacă ar fi vrut să fie mai inteligent când se va pregăti pentru examene”, a spus Sibille (en).
Cercetătorii au depus un brevet de medicament pe 13 noiembrie 2019, înainte de o discuție la reuniunea anuală în Washington DC a Asociației Americane pentru Progresul Științei.
Oamenii de ştiinţă speră să testeze medicamentul pe oameni, primele studii se preconizează să se facă pe persoanele cu depresie.
Când oamenii sunt în remisie de la depresie, cei cu memorie slabă şi cu alte deficienţe mentale, sunt adesea cel mai probabil să aibă recidivă, a spus Sibille.
„Dacă am putea trata cumva aceste deficienţe, noi potențial am putea avea un impact major asupra traiectoriei bolii la acești oameni pe tot parcursul vieţii.
Aceasta ar putea fi o schimbare crucială în modul cum noi tratăm depresia”.
Lasă un răspuns