
Telescoapele au înregistrat un număr mare de semnale misterioase venite adânc din spaţiu, au anunţat cercetătorii australieni.
Telescoapele radio aproape au dublat numărul aşa numitelor „explozii de unde radio” — sclipiri strălucitoare de unde radio ce se îşi fac cale spre Pământ din adâncul spațiului.
În plus, aceste semnalele noi descoperite, reprezintă cele mai apropiate şi strălucitoare izbucniri radio detectate vreodată.
Exploziile rapide radio sunt unele dintre cele mai misterioase fenomene din univers.
Ele sunt explozii cu o energie incredibilă — echivalentă cu cantitatea eliberată de soare timp de 80 de ani — care durează doar o clipă şi provin de la o sursă misterioasă.
Unii sugerează că ele sunt emise de o inteligenţă extraterestră.
Oamenii de știință de la Universitatea Harvard au sugerat anul trecut (en) că ele ar putea fi scurgeri de la transmițătoare mari ce trag în pânzele navelor ușoare pentru a le propulsa prin univers.
Alţii au indicat cauze fără vreo legătură cu inteligenţa extraterestră, dar la fel de spectaculoase, aşa precum găurile negre sau stele dense ce se ciocnesc violent una cu alta.
Vedeţi şi: 7 locuri din sistemul nostru solar unde se presupune că ar putea exista viaţă extraterestră
Acum, oamenii de știință au mai multe exemple de studiat, pe măsură ce încearcă să determine proveniența lor.
„Noi am identificat 20 de explozii radio rapide într-un an, aproape dublând numărul lor detectat la nivel global din momentul când ele au fost descoperite în 2007”, a spus autorul principal dr. Ryan Shannon (en), de la Universitatea de Tehnologie din Swinburne şi Centrul de Excelenţă OzGrav ARC.
Folosind noua tehnologie a Australia Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), noi am dovedit, de asemenea, că exploziile radio rapide vin mai degrabă din celălalt capăt al Universului, decât din nemijlocita apropiere cu galactica noastră.
Noile stele au ajutat oamenii de știință să urmărească exploziile pe măsură ce ele îşi fac cale prin univers.
Ele au călătorit miliarde de ani, ocazional trecând prin norii de gaz din calea lor şi oamenii de știință au folosit acest lucru pentru a afla că ele provin de la aproximativ jumătatea universului.
„De fiecare dată când se întâmplă acest lucru, diferitele lungimi de undă, ce formează explozia, se încetinesc diferit”, spune el (en).
„În cele din urmă, izbucnirea va ajunge la Pământ cu răspândirea lungimilor de undă care ajung la telescop la momente diferite, precum înotătorii la linia de sosire”.
„Timpul sosirii diferitelor lungimi de undă, ne vorbește despre cantitatea de material pe care a parcurs-o explozia în timpul călătoriei sale”
„Şii fiind dat faptului că noi am arătat că exploziile radio rapide vin de departe, le putem folosi pentru a detecta toată materia ce lipseşte, situată în spațiul dintre galaxii — ceea ce este cu adevărat o descoperire interesantă”.
Numărul mare de explozii noi descoperite este o consecință a faptului că oamenii de știință folosesc noi echipamente pentru aceste telescoape, ce oferă un câmp al vederii mai larg pe cer.
Acum ei speră că pot afla mai multe şi a le identifica sursa pe cer şi mai precis.
Dacă reușesc să o facă, ei le-ar putea atribui unei anumite galaxii şi, astfel, să afle mai multe despre locul de unde provin.
De asemenea, ei speră să detecteze şi mai multe explozii de unde radio.
Dacă vor fi depistate suficient de multe, ele ar putea deveni o modalitate utilă a înțelegerii universului timpuriu, deoarece, în momentul când ele au fost trimise ele erau mult mai tinere decât sunt acum.
Lasă un răspuns