Deasupra noastră ceva nu merge bine. Câmpul magnetic al Pământului e în cursul unei slăbiri dramatice — şi potrivit unei cercetări uluitoare de la începutul acestui an, această perturbare fenomenală este parte a unui model ce durează mai mult de 1000 de ani.
Câmpul magnetic al Pământului nu doar ne oferă polii noștri de sud şi nordic; el, de asemenea, ne protejează de vântul solar şi de radiația cosmică — dar, acest câmp de forță invizibilă slăbește rapid şi, potrivit oamenilor de știință, el ar putea ajunge la punctul în care se va răsturna, inversând astfel polii magnetici.
Vedeţi şi: NASA vrea să lanseze un gigantic câmp magnetic pentru a face planeta Marte locuibilă
Cât de uimitor n-ar suna, de fapt acest lucru are lor pe parcursul unor perioade uriașe de timp.
Ultima dată un astfel de eveniment a avut loc aproximativ 780 000 de ani în urmă, cu toate acestea, aproximativ 40 000 de ani în urmă, el a început să se apropie din nou.
Când acest proces este în curs, el nu se desfășoară rapid, iar inversarea polarității se produce încet, timp de mii de ani.
Nimeni nu ştie cu certitudine dacă o altă astfel de inversare este iminentă şi unul din motive este lipsa de date sigure.
Regiunea de care se îngrijorează cel mai mult oamenii de știință se numește Anomalia Atlanticului de Sud (en) — o vastă suprafață extinsă de la Chile până la Zimbabwe.

Câmpul este într-atât de slab încât sateliților Pământului le este riscant să intre în el, deoarece radiația suplimentară ce pătrunde poate perturba electronica lor.
„Noi deja demult știm că câmpul magnetic se schimbă, dar nu știam cu siguranță dacă este ceva neobișnuit pentru această regiune la un interval de timp mai lung sau dacă este ceva normal”, a declarat în luna februarie a anului 2018 fizicianul Vincent Hare (en), de la Universitatea Rochester din New York.

Unul din motivele din care oamenii de știință nu știu prea multe despre istoria magnetică a acestei regiuni a Pământului este lipsa a ceea ce se numește date arheomagnetice (en)— dovezi fizice a magnetismului din trecutul Pământului, păstrate în relicvele arheologice din epocile trecute.
O astfel de epocă trecută se trage de la un grup de africani străvechi, care au locuit în Valea Râului Limpopo — ce mărginește cu Zimbabwe, Africa de Sud şi Botswana: regiuni care se încadrează în Anomalia Atlanticului de Sud de astăzi.
Cu aproximativ 1000 de ani în urmă, aceste popoare Bantu respectau un complicat ritual superstiţios în perioadele dificultăților de mediu.
În perioadele de secetă, ei îşi ardeau colibele de lut şi depozitele de cereale într-un ritual sacru de curățare, pentru a face ploile să vină din nou — fără a şti că au efectuat un fel de pregătire științifică prealabilă pentru cercetările cu câteva secole mai târziu.
„Atunci când ardeți argila la temperaturi foarte înalte, voi, de fapt, stabilizați mineralele magnetice, iar după ce se răcesc, ele se blochează într-o înregistrare a câmpului magnetic”, a explicat un membru al echipei (en), geofizicianul John Tarduno.
Vedeţi şi: O nouă ipoteză a câmpului magnetic face energia fuziunii nucleare mai reală
Astfel, analiza artefactelor străvechi, ce au supraviețuit în urma acestor arderi, pe lângă practicile culturale ale strămoșilor africanilor de sud actuali, dezvăluie mult mai multe lucruri.
„Noi căutam un comportament periodic a anomaliilor, deoarece credem că anume acest lucru are loc astăzi şi provoacă Anomalia Atlanticului de Sud”, a spus Tarduno (en).
„Noi am găsit dovezi că aceste anomalii au avut loc în trecut şi acest lucru ne ajută să studiem schimbările actuale din câmpul magnetic în acest context”.
Ca un „compas solidificat în timp, imediat după ardere”, artefactele au arătat că slăbirea câmpului magnetic în regiunea Anomaliei Atlanticului de Sud nu a fost un fenomen istoric izolat.
Fluctuații similare au avut loc în anii 400-450 e.n., 700-750 e.n. şi 1225-1550 e.n. — iar faptul că există un model, ne sugerează că poziția Anomaliei Atlanticului de Sud nu este un lucru întâmplător.
„Noi primim din ce în ce mai multe dovezi convingătoare, că există ceva neobişnuit la graniţa nucleului şi mantiei de sub Africa, ce ar putea avea un impact asupra câmpului magnetic”, spune Tarduno (en).
Slăbirea actuală a câmpului magnetic a Pământului — care a are loc ultimii 160 de ani sau ceva pe lângă — se consideră a fi provocată de o vastă rocă densă numită Regiunea Africană Vastă cu Deplasare de Viteză Mică (
African Large Low Shear Velocity Province), care se află la aproximativ 2900 de kilometri sub continentul african.
„Aceasta este o caracteristică profundă, ce ar trebui să fie prezentă timp de zeci de milioane de ani”, au explicat cercetătorii pe The Conversation anul trecut.
„În timp ce de-a lungul a mii de kilometri graniţele sale sunt bine definite.”
Această regiune densă, ce există între fierul fierbinte lichid de la periferia nucleului Pământului şi mantia mai solidă rece, se presupune că perturbează cumva fierul care ajută la generarea câmpului magnetic.
Sunt nevoie de mai multe cercetări, pentru a înțelege ce se întâmplă cu adevărat aici.
După cum explică cercetătorii (en), ideea convenţională de inversare a polului constă în faptul că ea poate începe oriunde în nucleu — dar cele mai recente descoperiri sugerează că ceea ce se întâmplă în câmpul magnetic deasupra noastră e strâns legat de fenomenele ce se petrec în regiuni speciale la granița dintre nucleu şi mantie.
Dacă ei au dreptate, atunci, datorită unui ritual de ardere a lutului acum o mie de ani, noi am căpătat o piesă din puzzle-ul slăbirii câmpului magnetic.
Totuşi, deocamdată nimeni nu poate spune cu siguranță ce ar putea însemna aceasta pentru viitor.
„Cel puţin, acum noi ştim că acest comportament neobișnuit a avut loc cel puţin de două ori ultimii 160 de ani şi este parte a unui model mai mare pe termen lung”, a spus Hare (en).
„Cu toate acestea, pur şi simplu, este încă prea devreme să spunem cu certitudine dacă acest comportament va duce la o inversare completă a polului.”
Constatările au fost publicate în Geophysical Review Letters.
Lasă un răspuns