Un naufragiu cu un tezaur de până la 17 miliarde de dolari a fost descoperit de-a lungul coastei Caraibelor din Columbia, mai mult de 300 de ani după ce a fost scufundat de un escadron britanic, care urmărea să rechiziţioneze bunurile sale.
Căutarea galionului San Jose a lăsat frustraţi cercetătorii de mai multe decenii, în ciuda eforturilor intensificate în anii 1980 pentru a localiza nava dispărută.
Cu toate acestea, Guvernul Columbian a lansat o declaraţie (în spaniolă) anunţând descoperirea, afirmând că identitatea navei este „dincolo de orice îndoială”.
Deşi locaţia exactă a galionului rămâne un secret de stat, oficialii au declarat că descoperirea a avut loc „în imediata apropiere a Coastei Caraibe”, aproape de oraşul-port Cartagena, unde se ştie că a fost atacată pe 8 iunie, 1708.
Încercările anterioare de a localiza epava s-au axat în această regiune, deşi, rapoartele guvernamentale oficiale indică faptul că San Jose a fost găsită într-un loc la care „niciodată nu au făcut trimitere studiile anterioare”.
Acest detaliu ar putea fi de o importanţă foarte mare în ceea ce priveşte lupta juridică ce se poartă la moment pentru a stabili dreptul de proprietate asupra epavei şi a conţinutului ei.
La începutul anilor 1980, o companie americană Sea Search Armada (SSA) a câştigat dreptul la 35% din bogăţia galionului, după ce a furnizat informaţii la probabila sa locaţie. Însă guvernul columbian a adoptat mai târziu o lege, prin care şi-a oferit dreptul deplin asupra galionului, ceea ce a adus la lupte de lungă durată în instanţă care au privit cererile înaintate de SSA împotriva companiei sud americane, atât în Columbia cât şi în SUA.
Anunţul oficial a descoperirii nu face nici o menţiune ce priveşte contribuţia SSA, susţinând că nava a fost găsită mulţumită eforturilor „Ministerului Culturii, sub îndrumarea ştiinţifică a Institutului Columbian de Antropologie şi Istorie,” împreună cu o echipă de „experţi internaţionali”.
Utilizând tehnica de Prospectare Sistematică Regională (Systemic Regional Prospection), care implică utilizarea tehnologiei sonar, precum şi analiza detailată a hărţilor şi datelor meteorologice, echipa a fost capabilă de a detecta o serie de caracteristici care credeau că aparţin navei.
Acest lucru a fost confirmat ulterior cu ajutorul unui vehicul subacvatic autonom, care a făcut poze a epavei ce au dezvăluit „prezenţa de tunuri de bronz” având gravuri specifice care indică faptul că au aparţinut navei San Jose. Au fost de asemenea găsite o parte din structura originală a galionului, balastul şi comoara care se crede că este compusă din până la 11 milioane de monede de aur.
Lansat în 1696, San Jose transporta un echipaj format din mai mult de 500 de persoane.
În 1708 a fost parte a unui convoi de 15 nave care se îndrepta din Portobelo, Panama spre Cartagena, dar a fost atacat de un escadron britanic condus de căpitanul Charles Wager, care a distrus nava San Jose în încercare de a captura comoara sa.
Totuşi, în timp ce rapoartele istorice sugerează că nava a fost aruncată în aer, guvernul columbian susţinte că recenta descoperire descrie o imagine diferită a evenimentelor.
„Este încă prea devreme pentru a face concluzii, dar dovezile adunate sugerează că barca nu a explodat, după cum a fost menţionat în cărţile de istorie”, explică raportul.
Excavarea navei San Jose şi a comorii sale poate dura câţiva ani, echipa explică că descoperirea şi explorarea epavei reprezintă doar primul pas dintr-un proiect pe termen lung.
Lasă un răspuns