
Lisowicia bojani cântărea nouă tone şi era de dimensiunea unui elefant.
Descoperirea unui animal enorm preistoric, care a trăit în timpul perioadei Triasice acum 20 milioane de ani în urmă, indică asupra faptului că dinozaurii timpurii nu erau singurele grupuri care creșteau de dimensiuni mari la vremea respectivă.
Deși, dinozaurii au continuat să domine epoca care a urmat a Jurasicului , un grup sub numele de terapside, care sunt strămoșii tuturor mamiferelor moderne, au prosperat chiar înainte de domnia dinozaurilor.
Rămășițele fosilizate ale unei reptile asemănătoare mamiferelor descoperite în Polonia, dezvăluie o creatură care cântărea nouă tone şi era la fel de înaltă ca un elefant.
Vedeţi şi: O fosilă incredibilă schimbă viziunea noastră în privința divizării Pangeei
Oamenii de ştiinţă au identificat rămăşiţele ca aparținând unui tip de dicinodont din grupul therapsid şi au numit specia Lisowicia bojani, după satul polonez Lisowice din apropierea locului unde au fost găsite fosilele şi în cinstea unui atomist german cu numele Ludwig Heinrich Bojanus.

Dicilodontele erau erbivore, iar dimensiunile lor variază de la specii mici de vizuină la namile mari.
De asemenea, majoritatea din ele nu aveau dinți.
În ciuda însușirii lor reptiliene, ei sunt predecesorii tuturor mamiferelor moderne, inclusiv a oamenilor.
Vedeţi şi: Au fost găsite fosilele a unor din cei mai vechi strămoşi mamiferi de-ai noştri
Noua specie a fost descoperită de o echipă de la Universitatea Uppsala din Suedia şi Academia Poloneză de Ştiinţe, iar concluziile lor au fost publicate în revista Science.
„Descoperirea lui Lisowicia schimbă concepția noastră cu privire la cea mai recentă istorie a dicynodonţilor, rude mamifere Triasice.
De asemenea, aceasta ridică mai multe întrebări cu privire la cauza adevărată care îi face pe ei şi dinozauri atât de mari”, a declarat dr. Tomasz Sulej (en), de la Academia Poloneză de ştiinţe.
Mărimea fosilei descoperite, presupune că paleontologii vor trebui să-şi reevalueze cunoașterea despre descendenţa therapsidelor.

„Dicilodonţii au fost animale uimitor de reușite în Triasicul Mijlociu şi Târziu.
Lisowicia este cel mai timpuriu dicinodont şi cel mai mare tetrapod terestru non-dinozaurian din Triasic”, a spus dr. Grzegorz Niedzwiedzki (en) de la Universitatea din Uppsala.
Este natural să vrei să ştii cum dicinodonţii au devenit atât de mari. Lisowicia este destul de captivant, deoarece scoate în evidenţă numeroase lacune în multe din ideile noastre clasice despre ‘reptilele similare cu mamiferele’ din Triasic.
Primele descoperiri ale fosilelor din Lisowice, Polonia, au fost făcute în 2005 de Robert Borzecki şi Piotr Menducki.
De atunci, mai mult de 1000 de oase şi fragmente osoase au fost colectate în zonă, inclusiv fosilele din Lisowicia.
Zona este considerată a fi un sediment de râu din perioada Triasică Târzie.
Descoperirea lui Lisowicia, contrar convingerilor anterioare, oferă prima dovadă că dicinodonţi de mărimea elefanților similari cu mamiferele , au fost prezenți în acelaşi timp cu mai renumiţii dinozauri sauropodomorfi cu gât lung, .
Sauropodomorfele includ specii cum ar fi Diplodocii şi Brahiozaurii.
Această descoperire completează decalajul din istoricul fosilelor decinodonţilor şi arată că anumite trăsături anatomice ale membrelor considerate a fi caracteristice pentru mamiferele mari sau dinozauri, de asemenea, a evoluat şi în sinapsidele non-mamifere (en).
Lasă un răspuns