Astronomii au găsit evidenţe a unei găuri negre enorme de 100 000 de ori mai masive ca soarele într-un nor de gaze în apropiere de centrul galaxiei noastre.
O gaură neagră enormă, de 100 000 de ori mai masivă decât soarele, a fost găsită ascunsă într-un nor de gaze toxice ce planează aproape de inima Căii Lactee.
Dacă descoperirea se va confirma, uriaşul invizibil va fi clasat ca a doua cea mai mare gaură neagră văzută vreodată în Calea Lactee, după gaura neagră super masivă cunoscută sub numele de Sagittarius A*, care este ancorată chiar în centrul galaxiei noastre.
Vedeţi şi: Pentru prima dată au fost observate două găuri negre ce se învârt una în jurul alteia
Astronomii din Japonia au găsit evidențele noului obiect atunci când au întors telescopul puternic plasat în deșertul Atacama din Chile spre norul de gaze în speranţa de a înţelege mişcarea ciudată a gazelor sale.
Spre deosebire de alţi nori interstelari, gazele din acest nor – printre care cianura de hidrogen şi monoxidul de carbon – se mişcă la viteze foarte diferite.
Observațiile efectuate de telescopul Alma din Chile au arătat că moleculele din norul eliptic, care este la 200 de ani lumină de centrul Căii Lactee şi are 150 de trilioane de kilometri în lăţime, este atras de forţe gravitaţionale imense.
Cel mai probabil cauza este, conform modelelor computaționale, o gaură neagră nu mai mare de 1,4 trilioane de km în lăţime.
Vedeţi şi: 10 lucruri care trebuie să le ştiţi despre găurile negre
Suspiciunile oamenilor de știință, privitor la prezenţa unei găuri negre în centrul norului de gaz, au primit un impuls atunci când observaţiile suplimentare au înregistrat unde radio venite de la centrul norului, un indicator al unei găuri negre, a spus Tomoharu Oka (en), un astronom la Universitatea Keio din Tokyo.
„Aceasta este prima detectare a unui candidat la gaura neagră cu masă intermediară în galaxia Calea Lactee”, a spus el (en).
Descoperirea celei de-a doua celei mai mari găuri negre din Calea Lactee

Aşa numita gaură neagră de masă intermediară, completează o lacună în cunoașterea astronomilor în ceea ce priveşte cele mai masive obiecte din Univers.
Cele mai mici găuri negre se formează atunci când anumite tipuri de stele explodează în la sfârșitul vieții lor.
Potrivit calculelor oamenilor de știință, Calea Lactee găzduiește aproximativ 100 000 de astfel de găuri mici, deşi au fost observate doar 60.
Dar, astronomii, de asemenea, știu că găuri negre super masive mult mai mari se află în inima unor galaxii mari, inclusiv avem una în centrul galaxiei Calea Lactee, numită Sagittarius A*, care cântărește până la 400 000 de mase solare.
Ceea ce rămâne necunoscut, e faptul cum aceste găuri super masive se formează.
O teorie spune că găurile negre mai mici în mod constant coalizează în unele mari, care apoi se unesc pentru a forma găuri negre super masive în inimile galacticilor, dar până acum nu au fost găsite evidenţe definitive de găuri negre cu mase intermediare.
Detectarea unei potențiale găuri negre ce cântărește până la 100 000 de mase solare, este tocmai etapa de mijloc a procesului pe care oamenii de știință l-au căutat.
Oka, a cărui cercetare a fost publicată în revista Nature Astronomy, a spus că gaura neagră recent găsită ar putea fi nucleul unei galaxii pitice vehi, care a fost înghiţită în timpul formării Căii Lactee cu miliarde de ani în urmă.
Vedeţi şi: Gaura neagră a fost pentru prima dată vizualizată de Telescopul Event Horizont
Brooke Simmons de la Universitatea Californiei din San Diego, care nu a fost implicat în studiu, a descris cercetarea ca fiind „o muncă detectivă atentă”.
„Noi ştim că găurile negre mai mici se formează atunci când unele stele mor, ceea ce le face destul de răspândite”, a spus ea (en).
„Noi credem că unele din aceste găuri negre sunt semințele de la care cresc unele găuri negre super masive, cel puțin de un milion de ori mai mari.
Această creștere ar trebui să aibă loc în mare parte datorită fuziunii cu alte găuri negre şi pe de altă parte datorită acumulării materialului din partea galaxiei care înconjoară această gaura neagră”
„De zeci de ani, astrofizicii au colectat dovezi observaționale atât pentru găurile negre de mase stelare, cât şi pentru găurile negre super masive, dar chiar dacă credem că cele mai mari cresc din cele mai mici, noi nici odată nu am avut dovezi clare a unei găuri negre cu masă între aceste extreme”, a spus ea (en).
Toate acestea indică asupra soartei ce o aşteaptă pe această gaură neagră recent găsite.
Cu timpul, obiectul va fi atras spre Sagittarius* şi se va scufunda în el, făcând gaura neagră super masivă din inima Căii Lactee şi mai masivă.
Lasă un răspuns