Această scenă dramatică ne-ar putea ajuta să înțelegem mai bine modul în care planetele apar în jurul stelelor.

Imaginea unei spirale cosmice fascinante, ce se răsucește şi se învârte în jurul unui roi galactic, ar putea fi o primă dovadă directă a nașterii unei planete, capturate vreodată de umanitate.
Observatorul European Sudic a publicat miercuri (22 mai 2020) o imagine, ce, potrivit astronomilor, reprezintă procesul în care materia, aflată la un punct critic gravitaţional, colapsează într-o lume nouă în jurul unei stele din apropiere.
Astronomii au declarat că această scenă dramatică ne oferă posibilitatea de a vedea formarea unei planete bebeluș, ce ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine modul în care planetele își fac apariția în jurul stelelor.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă pentru prima dată au urmărit formarea unei planete
„Până în prezent au fost identificate mii de exoplanete, dar despre modul în care ele se formează se ştia prea puţin”, a declarat într-un comunicat (en), Anthony Boccaletti, autorul principal a unui studiu preocupat de detalierea descoperirii, un astronom la Observatoire de Paris.
Se crede că planetele se formează din discurile masive de gaz şi praf, aflate în jurul stelelor tinere.
Vedeţi şi: Recent astronomii au captat şi observat formarea unei stele masive rare
Pe măsură ce micile părticele de praf se învârt în jurul unei stele şi se ciocnesc între ele, o parte din material începe să se contopească, la fel ca în cazul rostogolirii unui bulgăre de zăpadă.
Cu cât este mai mult omăt şi mai mult rostogoliți bulgărele, cu atât mai mare el devine.
După miliarde de ani, aglomerațiile de material devin suficient de mari pentru ca forța de gravitație să sculpteze din ele planete.

Noua imagine dezvăluie discul de material din jurul unei stele tinere cunoscute sub numele de AB Aurigae, aflată la 520 de ani lumină de Pământ în constelaţia Auriga.
Vedeţi şi: Astronomii au făcut o descoperire incredibil de rară a unei planete ca Pământul
Printre brațele hipnotice ale spiralei se află o „răsucire”, vizibilă în fotografie ca o regiune galbenă strălucitoare în centru, ea se crede a fi un semn al nașterii unei planete, a declarat Emmanuel Di Folco, cercetător la Laboratorul de Astrofizică din Bordeaux, în Franța, ce a participat la studiu.
Atunci când se formează o planetă, grămezile de materiale crează în discul de gaz şi praf din jurul unei stele perturbații similare cu undele, „ceva asemănător cu urmele lăsate de o barcă pe lac”, a spus Di Folco.

Regiunea strălucitoare din centrul noii imagini se crede că este o dovadă a unei astfel de perturbări, prezisă în modelele de naștere planetară.
„Răsucirea este prevăzută de unele modele teoretice a formării planetare”, a spus Anne Dutrey, astronom la Laboratorul de Astrofizică din Bordeaux şi coautor al studiului, publicat miercuri în revista Astronomy & Astrophysics.
„Ea corespunde cu conexiunea a două spirale — una răsucită spre interiorul orbitei planetei, cealaltă extinzându-se spre exterior — ce se întâlnesc în locația planetei”.
Noile observații ale planetei bebeluș au fost făcute în 2019 şi la începutul anului 2020 de The Very Large Telescope al Observatorului European Sudic din deșertul Atacama în nordul Chile.
Echipa de cercetare, formată din astronomi din Franţa, Taiwan, SUA şi Belgia, a declarat că imaginile sunt cele mai profunde observații făcute până în prezent ale sistemului AB Aurigae.
Lasă un răspuns