Fragmentele dezgropate sunt făcute din cuarţit şi ele ar putea reprezenta pe unul din cei mai faimoşi conducători ai Egiptului.
Arheologii din Egipt şi Germania au descoperit rămăşiţele unei statui egiptene antice, ei cred că ea ar putea reprezenta unul din cei mai renumiţi conducători din istorie.
Chipul, care ar putea fi al faraonului Ramses al II-lea, a fost găsit în apele subterane a unui cartier sărac din Cairo.
„Noi am găsit bustul statuii şi partea de jos a capului, după ce am scos capul am găsit coroana, urechea dreaptă şi un fragment al ochiului drept”, a spus pentru Reuters (en) Khaled al-Anani, ministrul Antichităţilor din Egipt.
Masiva statuie de 8 metri este făcută din cuarţit şi ar putea avea o vechime de peste 3 000 de ani.

Ministerul Antichităţilor din Egipt a salutat descoperirea ca fiind una semnificativă. Rămăşiţele nu conţin vreo inscripţie care ar purta numele faraonului, dar vecinătatea descoperirii cu templul dedicat lui Ramses, sugerează că statuia îl înfăţişează pe el, spune ministrul.
O statuie de calcar a faraonului Seti al II-lea, nepotul lui Ramses al II-lea, de asemenea, a fost găsită pe acest şantier.
Descoperirea a fost făcută datorită efortului comul al Ministerului Antichităţilor din Egipt şi cercetătorilor de la Universitatea din Leipzig.
Nivelul apelor subterane în creştere, deşeurile industriale şi molozul, au făcut excavarea şantierului antic dificilă (en).
Ramses al II-lea este unul dintre cei mai celebri lideri ai lumii antice. El a condus Egiptul în anii 1279-1213 î.Hr., ceea ce face cârmuirea sa timp de 60 de ani, una dintre cele mai lungi în Egiptul antic.
Vedeţi şi: 25 curiozităţi despre Egiptul Antic mai puţin cunoscute
Ispravile sale militare au extins teritoriul Egiptului, la est până la Siria modernă şi la sud până la Sudanul actual.
Creşterea şi prosperitatea de care s-a bucurat Egiptul în această perioadă, ia adus titlul de „Ramses cel Mare”.
La Cairo excavările vor continua şi, în cazul în care, rămăşiţele fragmentelor vor putea restaura o statuie, ea va fi montată în Marele Muzeu Egiptean, preconizat pentru a se deschide în 2018.
Cartierul în care a fost descoperită statuia se află în partea de est a oraşului, el a fost construit peste oraşul antic Heliopolis.
Oraşul a fost numit astfel, deoarece, el a servit ca centru de cult dedicat zeului egiptean antic al soarelui, Re. Ramses a fost principalul venerator al lui Re.
El a comandat mai multe temple în Heliopolis, construite cu scopul de a se închina zeului soare.
De asemenea, se crede că Ramses al II-lea ar fi fost faraonul din cartea biblică a Exodului, de la care Moise a cerut eliberarea poporului său.
Vedeţi şi: Lama pumnalului faraonului Tutankhamon a fost făcută din meteorit
În 2006 (en), arheologii au descoperit sub o piaţă unul dintre cele mai mari temple ale soarelui din Cairo. Aici au fost găsite mai multe statui de ale lui Ramses al II-lea, ce cântăreau mai mult de cinci tone.
Una din aceste statui înfăţişa faraonul aşezat şi îmbrăcat cu o piele de leopard, indicând asupra faptului că, după ce templul a fost construit, el probabil a slujit în calitate de preot mare a lui Re.
Marea parte din aceea ce a fost cânda Heliopolis, este acum acoperit cu clădiri rezidenţiale. Cercetătorii cred că cele mai multe rămăşiţe ale lumii antice stau ascunse sub largul oraşului Cairo.
Lasă un răspuns