
Cercetătorii ce lucrează pentru compania de dezvoltare industrială Carbios au creat o enzimă bacteriană mutantă ce poate descompune sticlele de plastic pentru a fi reciclate în doar câteva ore, potrivit The Guardian.
Enzima poate descompune sticlele de plastic PET în compozitele lor chimice individuale, care ulterior ar putea fi utilizate pentru a face sticle noi.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă au creat accidental enzime mutante care mănâncă sticle de plastic
Plasticul reciclat în modul obișnuit, ce trece printr-un proces „termomecanic”, nu are o calitate suficient de înaltă şi este utilizat în mare parte pentru alte produse, cum ar fi îmbrăcămintea şi covoarele.
Carbios au conlucrat cu liderii importanți din industrie, aşa ca Pepsi şi L’Oreal, pentru a dezvolta tehnologia.
O lucrare ştiinţifică ce descrie descoperirea a fost publicată în prestigioasa revistă Nature.
Un compost dat uitării
Enzima „PET-hidrolază” poate descompune 90% din polimeri PET în doar zece ore.
„Această enzimă extrem de eficientă şi optimizată depășește toate hidrolazele raportate până acum”, se arată în rezultatul lucrării – chiar şi în comparație cu cel de-al doilea cel mai promițător candidat, o tulpină de bacterie ce descompune plasticul, numită 201-F6 (en).
Vedeţi şi: Cum omida mâncătoare de plastic ar putea salva Pământul
Noua enzimă a fost observată pentru prima dată într-o grămadă de frunze compostate în 2012.
„Ea a fost complet uitată, dar s-a dovedit a fi cea mai bună”, Alain Marty de la Université de Toulouse din Franța, şi conducătorul științific principal de la Carbios, a declarat pentru The Guardian.
Beneficiu de costuri
Noua enzima, de asemenea, s-a dovedit a fi extrem de rentabilă pentru producere.
De fapt, potrivit cercetătorilor, producerea plasticului din petrol costă de 25 de ori mai mult.
Vedeţi şi: Un tânăr de 18 ani a găsit o modalitate de a îndepărta microplasticul dăunător din apă
„Este o adevărată descoperire în reciclarea şi fabricarea PET-ului”, a declarat Saleh Jabarin (en), profesor la Universitatea din Toledo, Ohio, Statele Unite, şi membru al Comitetului Științific al Carbios.
Cercetătorii speră să testeze „potențialul industrial şi comercial” al materialului în 2021 în Franţa, potrivit lui Marty.
„Obiectivul nostru este de al face procesul funcțional la scară largă până în 2024, 2025”, a declarat pentru The Guardian directorul executiv adjunct la Carbios, Martin Stephan.
Enzime, bacterii devoratoare de plastic – se tot gasesc.
Metode industriale – valabile economic – nu apar.