Himera este reală
Cercetătorii pentru prima oară au primit un nou tip himeric, crescând un embrion hibrid de ovină-om, care într-o zi ar putea reprezenta viitorul donării de organe – prin folosirea unor părți ale corpului cultivate în interiorul acestor animalelor nenaturale, artificiale.
Cu acest scop în minte, oamenii de știință au creat prima himeră oaie-om, introducând celule stem umane în embrionii de ovine, ce a rezultat într-o creatură hibridă, care mai mult de 99 la sută este oaie – dar, una foarte mică.
Desigur, partea umană în embrionul creat în experiment – înainte de a fi distrus după 28 de zile – este extrem de mică, dar însăși faptul că el îndeobște există, generează controverse considerabile în acest domeniu de cercetare.
„Până în prezent contribuția celulelor umane este foarte mică. Nu este nimic mai mult decât un porc cu o faţă sau creier uman”, a declarat presei la o prezentare (en), biologul în celule stem Hiro Nakauchi.
După numărul de celule, numai aproximativ una din 10 000 de celule (sau chiar mai puțin) a embrionului de ovină este umană.
Cercetarea se bazează pe experimentele anterioare a aceleiași echipe, ce cu succes a crescut în laborator celule umane într-un embrion de porc la stadiu incipient, creând astfel un hibrid porc-uman, pe care cercetătorii l-au descris ca inter-specie (interspecies).
În timp ce stereotipul ‘om de știință nebun’ este pe deplin prezent şi aplicabil pentru astfel de tip de cercetări, aceste experimente contradictorii ar putea într-o bună zi să ofere o soluție unică pentru miile de oameni din listele de așteptare pentru organele salvatoare de viaţă – majoritatea din care mor înainte ca părțile corpului compatibile necesare să fie accesibile şi furnizate lor.
„Chiar şi astăzi cele mai potrivite organe, cu excepția cazului când provin din gemeni identici, nu țin prea mult, deoarece cu timpul sistemul imunitar le atacă în mod continuu”, spune un membru al echipei (en), biologul de reproducere Pablo Ross, de la Universitatea din California, Davis.
Vedeţi şi: Cercetătorii au identificat de ce corpurile noastre resping organele transplantate
Deşi mai este mult până la aceasta, organele produse în inter-speciile de himeră, ar putea fi o modalitate de a produce suficiente resurse pentru a satisface cererea – prin transplantarea, de exemplu, a unui pancreas hibrid de la oaie sau porc, la un pacient disperat.
Vedeţi şi: Un chirurg inspirat de “Frankenstein” susține că a realizat primul transplant de cap uman
Pentru ca transplantul s funcționeze, cercetătorii cred că cele puţin 1% din celulele embrionului trebuie să fie umane – ceea ce înseamnă că acești primi pași prezentați în experimentul cu oaia sunt încă foarte preliminari.
Dar, odată cu creșterea raportului uman în amestecul de himere, de asemenea, în mod inevitabil, sporesc tulburările etice cu privire la acest gen de creaturi, aparent, pentru singurul scop al recoltării organelor sale esențiale.
„Eu am aceleaşi îngrijorări”, explică Ross (en).
„Să presupunem că dacă rezultatele noastre indică faptul că celulele umane se îndreaptă spre creierul animalului, atunci noi niciodată nu vom putea continua acest lucru”.
Nu există răspunsuri ușoare la aceste întrebări etice, pe care le ridică astfel de tipuri de cercetări, dar cu o listă în așteptare unde în fiecare câteva minute este adăugat cineva, cercetătorii spun că noi nu trebuie să ratam posibilitățile pe care le-ar putea oferi himerele.
„Toate aceste abordări sunt controversate şi nici una din ea nu este perfectă, dar ele oferă o speranță oamenilor care mor zilnic”, spune Ross (en).
„Trebuie să explorăm toate alternativele posibile, pentru a oferi organele persoanelor bolnave”.
Constatările au fost prezentate în cadrul reuniunii anuale a Asociației Americane pentru Progresul Științelor din Austin, Texas.
Lasă un răspuns