O nouă metodă pentru producerea de suprafeţe super hidrofobizate ar putea duce la crearea de materiale ce se vor auto-curăţa, care sunt mult mai alunecoase ca teflolnul şi niciodată nu corodează (rugineşte).
Cercetătorii de la Universitatea Rochester spun că pot face metale superhidrofobe (foarte hidrofuge) folosind lasere puternice pentru a grava structuri micro şi nanometrice pe suprafaţa lor.
„Materialul este atât de puternic impermeabil la apă, încât apa de fapt sare de pe el”, a spus Chunlei Guo, autorul principal al studiului care descrie tehnica, într-o declaraţie.
„Apoi ea aterizează pe suprafaţă din nou, după care ea alunecă în cele din urmă de pe suprafaţă”.
Suprafeţe hidrofobice au fost create anterior folosind produse chimice (unele spray-uri sunt chiar şi comercializate), dar acest tratament nu durează mau mult de câţiva ani şi este uşor de deteriorat.
Vedeţi şi: NeverWet: a eşit în vanzare spray-ul care respinge orce lichid sau murdărie
Guo spune că metoda lui este mult mai durabilă, deoarece gravura laser este „o parte intrinsecă a materialului” şi nu poate fi pur şi simplu frecat de pe suprafaţă.
Structurile emită proprietăţile găsite în natură şi lucrează prin a „susţine” picăturile folosind microşanţurile.
Acest lucru reduce unghiul de contact dintr picături şi suprafaţă, ceea ce face mai uşoară rostogolirea lor mai departe, similar cu diferenţa dintre căderea pe suprafaţa plană a unei mingi dezumflate şi a unei mingi umflate bine.
Proprietăţile unice ale suprafeţelor superhidrofobe ar putea avea tot felul de beneficii reale, a suprafeţele mai uşor de curăţat (picăturile de apă doar vor ridica praful şi se vor rostogoli în afară) şi mai puţin coroziv.
Guo spune că o cerere ar putea fi în ţările în curs de dezvoltare, unde apa este limitată.
„În aceste regiuni colectarea apei de ploaie este vitală şi utilizarea de materiale super-hidrofobe ar putea creşte eficienţa”, spune el.
„A doua aplicaţie ar putea fi crearea de latrine (closet fără canalizare), care sunt mai curate şi mai sănătoase pentru utilizare”.
Cu toate acestea, folosirea laserelor pentru a crea suprafeţe hidrofobe s-ar putea confrunta cu unele obstacole serioase.
Lui Guo şi echipei sale i-a luat o oră pentru a a trata o probă de metal 2.5 cm pe 2.5 cm, iar laserul folosit de ei a utilizat o cantitate energie „echivalentă cu… întreaga reţea de energie electrică a Americii de Nord” în perioada de vârf.
(Motivul din care aceasta nu a accidentat grila este că se utilizează impulsuri de laser femtosecund extrem de scurte, fiecare cu o durată de un cvadrilion pe secundă).
Cu toate acestea, beneficiile potenţiale merită cu siguranţă cercetări suplimentare.
Guo subliniază faptul că procesul de decapare poate fi de asemenea folosit pentru a face suprafeţele să absoarbă mai multă lumină, ce ar putea duce la panouri solare mai eficiente, care, pe lângă toate, încă şi se auto-curăţă.
Lasă un răspuns