Ai ‘încărcat cunoştinţele în cap’ şi la muncă, pentru ce să mai pierzi timpul pe băncile şcolii?
Alimentarea cu cunoştinţe direct în creierul vostru, la fel ca în filmul sci-fi clasic Matrix, ar putea în curând lua acelaş efort ca şi cel din timpul somnului, cred oamenii de ştiinţă.
Cercetătorii susţin că au dezvoltat un simulator care poate alimenta direct creierul omului cu informaţii şi să-l înveţe noi competenţe într-o perioadă de timp mai scurtă, comparând-ul cu „viaţă emitând arta”.
Ei cred că ar putea fi primii paşii în dezvoltarea de software avansat, care va face stilul-Matrix de învăţare instantanee o realitate.
În neo-noir-ul sci-fi clasic, protagonistul Neo este capabil să înveţe kung fu în câteva secunde după ce arta marţială este ‘încărcată’ direct în creier.
Cercetătoriii de la laboratoarele HRL, cu sediul în California, spun că au găsit o metodă de a amplifica cunoştinţele, numai că la o scară mai mică decât cea din filmul de la Hollywood.
Ei au studiat semnalele electrice în creierul unui pilot antrenat şi apoi au introdus datele la cei începători, aşa cum ei au învăţat să piloteze un avion într-un simulator de zbor realist.
Studiul publicat în revista Frontiers in Human Neuroscience, a constatat că subiecţii care au primit stimulări ale creierului prin bonete încorporate cu electrozi au îmbunătăţit abilităţile lor de pilotare şi au învăţat lecţiile cu 33 la sută mai bine decât grupul placebo.
„Sistemul nostru este unul dintre primele de acest gen. Este un sistem de stimulare a creierului”, a explicat Mathew Phillips.
Vedeţi şi: Capacitatea memoriei creierului uman este de zece ori mai mare decât sa crezut
„Suna a sci-fi, dar există o mare bază ştiinţifică pentru dezvoltare sistemului nostru.
Sarcina specifică asupra căreia ne-am concentrat atenţia, este pilotarea unei aeronave, care necesită o sinergie atât a performanţei cognitive cât şi celei motorii.
Când învăţaţi ceva, creierul vostru se schimbă fizic.
Conexiunile sunt realizate şi consolidate într-un proces numit neuro-plasticitate.
Se pare că anumite funcţii ale creierului, cum ar fi vorbirea şi memoria, sunt situate în regiuni specifice ale creierului, aproximativ de mărimea degetului vostru mic”.
Vedeţi şi: 9 Alimente sănătoase pentru creier care îmbunătăţesc memoria şi previn îmbătrânirea lui
De. Matthews crede că stimularea creierului ar putea fi în cele din urmă pusă în aplicare pentru sarcini precum ar fi învăţarea de a conduce, pregătirea de examene şi studierea limbilor străine.
„Sistemul nostru, de fapt, vizează acele modificări a regiunilor specifice a creierului cu care învăţaţi”, a adăugat el.
„Metoda în sine este destul de veche. De fapt, egiptenii antici acum 4000 de ani, foloseau peştele electric pentru a stimula şi reduce durerea.
Chiar şi Ben Franklin a aplicat curenţi electrici la capul său, dar investigarea ştiinţifică a acestor metode au luat start la începutul anilor 2000, iar noi pe baza acestor cercetări ţintim şi personalizăm o stimulare în cel mai eficient mod posibil.
Creierul vostru va fi foarte diferit de creierul meu atunci când vom efectua o sarcină.
Cea ce am descoperit noi este … stimularea creierului, de fapt, pare a fi deosebit de eficient în îmbunătăţirea învăţăturii”.
Sursă: The Telegraph
Lasă un răspuns