Cercetătorii au descoperit primul ascendent al oamenilor, sau mai precis,strămoșul primelor vertebrate – împreună cu o gamă largă de alte specii.
Ei spun că urmele fosilizate ale creaturii vechi de 540 de milioane de ani sunt „deosebit de bine conservate”.
Microscopicul animal maritim este cea mai timpurie etapă pe calea evolutivă, ce a dus la apariția peștilor şi, în cele din urmă, la oameni.
Detaliile descoperirii din centrul Chinei au fost publicate în revista Nature.
Echipa de cercetarea afirmă că, Saccorhytus este cel mai primitiv exemplar a unei categorii de animale numite „deuterostome” care sunt strămoșii comuni a unei game largi de specii, inclusiv a vertebratelor (animale cu coloană vertebrală).
Vedeţi şi: A fost găsit un sistem nervos preistoric de 520 de milioane de ani
Saccorhytus era aproximativ de un milimetru în mărime şi se presupune că a trăit printre granulele de nisip de la fundul mării.
Cercetători nu au găsit nici o dovadă că animalul ar fi avut anus, ceea ce sugerează că produsele alimentare erau consumate şi excretate prin acelaş orificiu.
Studiul a fost realizat de o echipă internaţională de cercetători din Marea Britanie, China şi Germania.
Profesorul Simon Conway Morris, de la Universitatea Cambridge, a declarat pentru BBC: „La examinarea cu ochiul liber, fosilele studiate arătau ca niște boabe negre mici, dar sub microscop nivelul de detaliu a fost uimitor.
Noi credem că, în calitate de o deuterostomie timpurie, aceasta ar poate reprezenta începuturile primitive a unei game foarte variate de specii, inclusiv a speciei noastre.
Vedeţi şi: Posibil în sfârşit noi am găsit de unde a venit viaţa complexă
Toate deuterostomiile au avut un strămoș comun şi noi credem că acesta este anume acela pe care îl privim aici”.
Degan Shu, de la Universitatea Nord-Vest din Xi’An, Provincia Shaanxi, regiunea unde au fost găsite fosilele, a spus: „Saccorhytus ne oferă acum perspective remarcabile ale primelor etape a evoluției a unui grup care a dus la pești, şi, în cele din urmă, la noi”.
Până în prezent, grupurile de deusterostrome descoperite au o vârstă cuprinsă între 510 – 520 milioane de ani, ce corespunde perioadei timpurii a Cambrianului.
Ele deja începuseră să se diversifice nu doar în vertebrate, grupul de la care am provenit noi şi strămoșii noștri, dar şi în aşa animale precum ar fi stelele şi aricii de mare.
Descoperirea ar putea fi o piesă ce lipsea pentru rezolvarea puzzle-ului în evoluția a acestei categorii de organisme.
Deoarece ele sunt atât de diferite, oamenilor de știință le-a fost dificil să determine cum arăta cel mai timpuriu strămoș comun.
Studiul sugerează că corpul lor este simetric, o caracteristică moștenită de mulți dintre descendenții săi evolutivi, inclusiv oamenii.
Saccorhytus, a fost, de asemenea, acoperit cu un strat subțire de piele şi mușchi, relativ flexibili, ce a dus cercetătorii la concluzia că el se deplasa prin contractarea mușchilor săi şi se întorcea prin răsuciri ale corpului.
Conform cercetătorilor, cea mai izbitoare caracteristică a sa este gura, care este foarte mare în comparație cu restul corpului.
Ei afirmă, că el probabil se hrănea prin a înghiţi particule alimentare sau chiar alte creaturi.
De asemenea, caracteristicile remarcabile care au atras o atenție deosebită, au fost structurile conice de pe corpul său.
După cum sugerează oamenii de ştiinţă, ele posibil serveau pentru eliminarea apei înghițite, ceea ce ar putea fi fost o versiune timpurie a branhiilor.
Lasă un răspuns