Acestea este praful de stele din care am venit noi toţi.
Particulele colectate din atmosfera superioară a Pământului, depozitate inițial de comete, sunt mai vechi decât sistemul nostru solar, spun oamenii de știință – şi aceste fragmente mici de praf interstelar ne-ar putea învăța despre felul în care planetele şi stelele se formează încă de la începuturi.
Aceste particule cosmice există de cel puțin 4,6 miliard de ani şi au călătorit distanţe incredibile, potrivit noilor cercetări a compoziției lor.
Vedeţi şi: Sonda Philae: primul robot lander care a aterizat vreodată pe o cometă
Echipa internaţională de oameni de știință din spatele acestui studiu, este convinsă în faptul că noi privim la materialele de bază ce alcătuiesc corpurile planetare, care în prezent se rotesc în jurul soarelui nostru.
Pentru oricine ce studiază originile Universului, este o descoperire fantastică.
„Observațiile noastre sugerează că aceste granule exotice reprezintă praful interstelar pre-solar supraviețuitor, care a format fiecare din blocurile de construcție a planetelor şi stelelor”, spune cercetătorul principal Hope Ishii (en), de la Universitatea din Hawaii de la Manoa.
„Dacă noi avem la îndemâna noastră materialele de bază ale formării planetei de acum 4,6 miliarde de ani, aceasta e senzaţional şi face posibilă înțelegerea mai profundă a proceselor care au stat la baza formării şi modificării ei”.
Aceasta este este o şansă rară de a studia în de aproape materialul care a format sistemul nostru solar.
Oamenii de știință cred că el s-a format de la un disc colapsat de nori gazoși din jurul Soarelui, dar experții, dese ori, trebuie să facă uz de simulări de calculator pentru a elabora o ipoteză.
Acum, ei au la îndemână praful care, de fapt, ar fi existat atunci când au luat naștere planetele din sistemul nostru solar.
Silicatul amorf (en), carbonul şi gheaţa care erau prezente peste tot miliarde de ani în urmă, a fost în mare parte distruse sau reprelucrate în planetele pe care le avem astăzi, cu formele originale a acestor substanțe, acum în principal găsite în comete.
Vedeţi şi: Elemente incipiente pentru apariţia vieţii au fost descoperite în atmosfera unei comete
În loc să prindă o cometă, oamenii de ştiinţă au folosit mostrele colectate de o aeronavă stratosferică NASA, particule arse de la comete care în cele din urmă s-au stabilit în stratul superior al atmosferei Pământului.
Folosind atât lumina infraroșe cât şi microscoapele electronice, echipa a analizat compoziția chimică a particulelor.
În special, au analizat un subgrup de particule sticloase numite GEMS (en) (glass with embedded metal and sulfides – sticlă cu metal şi sulfuri incorporate), ce măsoară cel mult doar câteva sute de nanometri – mai puţin de o sutime din grosimea părului uman.
Rezultatele au arătat că aceste granule au fost inițial topite într-un mediu rece şi bogat în radiații.
Chiar şi o cantitate mică de căldură a fost suficientă pentru a rupe legăturile din granule, sugerând că ele s-ar fi format undeva ca o nebuloasă solară externă – norul de praf, hidrogen, heliu şi alte gaze ionizate din care s-a format sistemul solar.
„Prezenţa anumitor tipuri de carbon organic în ambele părţi interioare şi exterioare ale particulelor, sugerează că procesul de formare s-a petrecut în întregime la temperaturi scăzute”, spune unul din cercetători (en), Jim Ciston de la Laboratorul Național Lawrence Berkeley.
„Prin urmare, aceste particule interplanetare de praf au supraveţuit din perioada anterioară formării corpurilor planetare din sistemul solar şi oferă o perspectivă asupra chimiei acelor blocuri de construcție vechi.”
Un fel de material organic lipicios ar fi putut fi responsabil pentru faptul că aceste granule se strângeau împreună şi, eventual, formau planete în primii ani reci şi pustii ai sistemului nostru solar, spun cercetătorii.
Şi chiar dacă este prea devreme să tragem concluzii despre ceea ce s-a întâmplat acum aproape 5 miliarde de ani, oamenii de știință planifică să studieze particulele de praf din cometă mai amănunțit, pentru a încerca să deblocheze sistemului solar timpuriu.
„Acesta este un exemplu de cercetare care încercă să satisfacă nevoia umană de a înţelege originile lumii noastre”, spune Ishii (en).
Cercetarea a fost publicată în PNAS.
Lasă un răspuns