Să ţinem pumnii
Cercetătorii au identificat un medicament care poate regenera dinții din interior spre exterior, eventual reducând necesitatea plombelor artificiale.
Medicamentul a fost utilizat anterior în studiile clinice Alzheimer, iar acum pare să îmbunătățească abilitatea dintelui de a se vindeca.
Acesta acționează prin activarea celulelor stem în interiorul centrului pulpei dintelui, determinând zona deteriorată de a regenera materialul dur al dentinei, ceea ce alcătuiește marea partea a unui dinte.
„Simplicitatea abordării noastre îl face un produs dentar clinic ideal pentru tratarea naturală a cariilor mari, oferind atât o protecție a pulpei cât şi o restaurare a dentinei”, a declarat autorul principal, Paul Sharpe (en), de la Colegiul Kings din Londra.
„În plus, folosirea unui medicament care a fost deja testat în studiile clinice pentru boala Alzheimer, ne oferă o oportunitate reală de a obține rapid acest tratament dentar în clinici”.
După ce un dinte este deteriorat din pricina unei traume sau a cariilor, pulpa moale de la centrul său poate rămânea neacoperită, crescând astfel riscul de infectare.
Pentru a preveni acest lucru, corpurile noastre crează un strat subțire de dentină (en) – țesutul calcifiat dur, care formează cea mai mare parte a dintelui – ce ajută la blocarea materialelor din afară să-şi facă drum în interior.
Vedeţi şi: 46 de curiozităţi despre corpul uman
Dar, acest proces nu este suficient pentru a opri cariile mari să expună pulpa vulnerabilă, acesta este motivul din care stomatologii forează cavitatea şi apoi astupă zona cu un material artificial – tratament ce a lucrat în trecut, dar nu este ideal.
„Dintele nu este doar o bucată de minerale, el are propria fiziologie. Voi înlocuiți un țesut viu cu un ciment inert”, a spus Sharp pentru Hannah Devlin de la The Guardian.
„Plombele lucrează bine, dar, dacă dintele se poate repara însăși pe sine, cu siguranță că aceasta este cel mai bun mod. Voi restaurați toată vitalitatea dintelui”.
Sharpe şi echipa sa au constat că, ei ar putea utiliza medicamentul pentru Alzheimer numit, Tideglusib (en), pentru a stimula celulele stem din interiorul unui dinte şi a crea de fapt mai multă dentină ca de obicei, regenerând astfel întreaga structură fără necesitatea de a adăuga suplimentar o altă substanță străină.
Cu alte cuvinte, fără plombe.
Pentru a verifica acest lucru, cercetătorii au utilizat Tideglusib pe dinții deteriorați ai șoarecilor, cu scopul de a vedea cum acesta a încurajat activarea celulelor stem.
Medicamentul a fost aplicat la gaură folosindu-se un burete de colagen biodegradabil înmuiat în molecule Tideglusib, iar apoi totul a fost sigilat în interior.
După câteva săptămâni, echipa a văzut că buretele de colagen a degradat, iar dinţii au regenerat suficientă dentină pentru a umple golul.
Procesul însăși în sine este similar cu o plombare normală a cavitații, dar în loc de a aplica o umplutură artificială, medicul încurajează creșterea dentinei naturale, ce duce la dinți sănătoși pe un termen mai lung.
„Stomatologia nu constă doar în forare şi plombare, dar, de asemeni, în păstrarea dinților sănătoși”, a declarat pentru The Guardian biologistul specializat în studierea celulelor orale, Ben Scheven, de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, care nu a fost implicat în studiu.
„În special din motivul că acesta este un tratament accesibil şi ieftin, eu îmi pot imagina utilizarea lui în clinică”.
Având în vedere că, deocamdată, această tehnică a fost testată doar pe șoareci, este nevoie de efectuat mai multe cercetări pentru a confirma dacă rezultatele pot fi reproduse la om, aşa dar, noi nu putem anticipa lucrurile la moment.
Echipa planifică începerea cercetărilor pe șobolani şi dacă aceste rezultate vor fi pozitive, studiile umane vor fi următoarele.
Vestea bună este că, preparatul Tideglusib şi bureţii de colagen utilizați în procedura, au trecut ambele studiile clinice pentru alte tratamente, ceea ce probabil va accelera procesul, dacă tehnica va funcționa la testele pe oameni.
Acesta nu este unica încercare de a îmbunătăți modul de plombare – în 2015 (en), o altă echipă din Marea Britanie a anunțat că a dezvoltat un „capac pentru pulpă”, care poate fi inserat într-un dinte pentru a stimula celule stem şi a declanșa o creștere similară a dentinei.
Şi un alt studiu din 2015 (en), realizat de această dată de către cercetătorii din Australia, a constatat că dezvoltarea cariilor dentare ar putea fi inversate cu un aplicarea unui lac de fluorură de mare concentrație înainte de formarea găurii, eventual diminuând mărimea tratamentului necesar pentru început.
Mai este un drum lung de parcurs înainte ca aceste posibilități să fie disponibile la dentistul nostru local, dar cercetătorii sunt determinați pentru a face îngrijirea orală mai puțin oribilă pe viitor, ceea ce este o veste bună pentru milioanele de oameni care se tem de foraj (en).
Studiul a fost publicat în Scientific Reports.
Lasă un răspuns