Pentru prima dată oamenii de ştiinţă au urmărit formarea unei planete şi au făcut poze a particulelor de praf şi gaz care se acumulează împreună pentru a creea o protoplanetă într-un sistem solar îndepărtat.
Vedeţi şi: 20 de curiozităţi despre univers şi informaţii interesante
Cercetătorii din SUA şi Australia au observat fenomenul care are loc în sistemul solar din jurul stelei numite LkCa 15, aflată la 450 de ani lumină depărtare de Pământ. Observarea unei planete în devenire este un lucru incitant pentru astronomi, deoarece, din cele 2 000 de exoplanete descoperite până acum, nici una nu se află în proces de formare.
„Aceasta este pentru prima oară când noi putem vedea o planetă despre care putem spune că se formează”, a declarat Stephanie Sallum, un astronom de la Universitatea din Arizona, care a condus studiul cu colega sa Kate Follett.
„Nimeni nu a detectat cu succes şi fără echivoc o planetă în formare până acum”, a spus Follette care este acum un cercetător la Universitatea Standford. „Au fost întotdeauna explicaţii alternative, dar în acest caz am făcut o imagine directă şi este greu de contestat acest lucru”.
Rezultatele publicate în Nature, descriu cum LkCa15 este înconjurată de un disc special protoplanetar, format în jurul tinerei stele din resturile care au rămas după crearea însuşi a stelei. Ipoteza cercetătorilor, acum susţinută de imaginile lor, este că planetele se formează în interiorul discului, unindu-se împreună din resturi şi praf.
„Motivul pentru care am ales acest sistem este fiindcă el este construit în jurul unei stele foarte tinere, care a lăsat material de la procesul formării sale”, a spus Follette. „E ca un covrig (doughnut – gogoaşă) mare. Acest sistem este deosebit deoarece este unul din puţinele discuri, care are un gol de mărimea sistemului solar în el. Şi una din modalităţile de a creea acest gol este de a avea planete în formare acolo”.
Vedeţi şi: 10 curiozităţi despre sistemul solar
În cazul dat, LkCa 15 are aproximativ 2 milioane de ani, aceasta este o vârstă relativ tânără pentru o stea şi destul de recentă pentru ca sistemul să dispună de un disc circumstelar de resturi de natură să dea naştere la noi planete.
Tocmai trei planete se află în proces de formare la moment în jurul stelei, a căror mişcare a fost urmărită cercetători între 2009 şi 2015, folosind instrumente avansate, inclusiv cel mai mare telescop din lume, Large Binocular Telescope (LBT) din Arizona şi Telescopul Magellan din Chilie.
Folosind telescoapele şi sistemul adaptic al telescopului Magellan, MagAO, cercetătorii au fost capabili să distingă între amprentele spectrale digitale a două obiecte roşii sclipitoare şi foarte fierbinţi, formarea unei stele şi a planetei LkCa 15 b.
„Această nuanţă de lumină roşie întunecată unică emisă atât de planetă cât şi de stea sunt supuse aceluiaşi proces de creştere”, a declarat Follette. „Am reuşit să separăm lumina slabă a planetei de lumina mult mai puternică a stelei, pentru a vedea că ele ambele cresc şi sclipesc în aceeaşi nuanţă distinctă de roşu”.
Nu a fost uşor de a face deosebire între ele, dar acum când cercetătorii au identificat cu succes formaţiunile care au loc în jurul LkCa 15, în viitor posibil să fie mai simplu oamenilor de ştiinţă să detecteze formaţiuni planetare similare din sisteme stelare îndepărtate.
„Aceasta a fost o combinaţie rară de circumstanţe a unei probleme de observaţie”, a declarat unul dinte cercetătorii, Peter Tuthill de la Universitatea din Sydney în Australia, pentru ABC.
„Încercăm să vedem planete foarte vagi îngropate în strălucirea stelei„.
Lasă un răspuns