Într-o premieră incredibilă, oamenii de ştiinţă au surprins prima fotografie reală din lume a inseparabilităţii cuantice — un fenomen atât de ciudat încât Einstein l-a descris ca o „acțiune înfricoșătoare la distanţă”.
Imaginea a fost captată de fizicienii de la Universitatea din Glasgow, Scoţia, şi ea este atât de uluitoare încât nu-ţi poţi lua privirea.
S-ar putea părea că nu e mare lucru, dar dacă să stai să te gândeşti la asta o clipă: această imagine gri neclară este pentru prima dată când noi am văzut interacțiunea dintre particule, fenomen ce stă la baza ştiinţei ciudate a mecanicii cuantice şi formează baza calcului cuantic.
Vedeţi şi: Pentru prima dată, “Acțiunea Înfricoșătoare” a lui Einstein a fost demonstrată la scară mare
Inseparabilitatea cuantică apare atunci când două particule devin inextricabil legate şi orice ce se întâmplă cu una din ea, imediat o afectează pe cealaltă, indiferent de cât de departe sunt ele.
De aici vine şi denumirea de „acţiunea înfricoșătoare la distanţă”.
În special această fotografie prezintă inseparabilitatea dintre doi fotoni — două particule de lumină.
Ele interacționează şi, pentru un moment scurt, împărtășesc stări fizice.
Paul-Antoine Moreau, autorul principal al studiului unde a fost dezvăluită imaginea, a declarat pentru BBC că ea este „o demonstrație elegantă a unei proprietăți fundamentale a naturii”.
Pentru a realiza această fotografie incredibilă, Moreau şi o echipă de fizicieni a creat un sistem ce exploda fluxuri de fotoni inseparabili în ceea ce ei au descris ca „obiecte neconvenționale”.
Vedeţi şi: Fizicienii au realizat teleportarea cuantică sub apă pentru prima dată
Experimentul, de fapt, a implicat captarea a patru imagini ale fotonilor în momentul a patru faze diferite de tranziții.
Puteţi vedea imaginea completă mai jos:
Ceea ce vedeți aici, este de fapt o combinație de mai multe imagini ale fotonilor în timp ce aceștia trec printr-o serie de patru faze de tranziție.
Practic, fizicienii dezbină fotonii inseparabili şi direcționează unul din fascicule printr-un material cu cristale lichide, cunoscut sub numele de B-Bariu, declanșând patru faze de tranziții.
Voi puteți vedea schema instalației mai jos, fasciculul cu fotoni inseparabili se pornește din stânga jos, o jumătate din perechea inseparabilă se dezbină spre stânga şi trece prin filtrele celor patru faze.
Ceilalți care îşi continuie calea direct înainte nu au trecut prin filtre, dar au suferit aceleași modificări de fază.
Camerele au fost capabile să capteze simultan imaginile acestora, arătând că ambele s-au schimbat în același mod, în ciuda faptului că au fost despărțite.
Cu alte cuvinte, ei erau inseparabili.
Deşi, Einstein a fost cel care a făcut inseparabilitatea cuantică renumită, anume fizicianul John Stewart Bell a fost cel care a ajutat la definirea inseparabilităţii cuantice şi a stabilit un test cunoscut sub numele de „inegalitate Bell”.
Practic, dacă puteți sparge inegalitatea Bell, puteţi confirma inseparabilitatea cuantică.
„Aici, prezentăm un experiment care demonstrează violarea inegalității Bell în imaginile observate”, scrie echipa în Science Advances.
„Acest rezultat deschide calea spre noi scheme de imagistică cuantică… şi ne oferă speranţa pentru promițătoarele scheme cuantice bazate pe variabile spațiale”.
Cercetarea a fost publicată în Science Advances.
Dan T says
Foarte interesante relatarile din domeniul fizicii cuantice. Ramane intrebarea cum se vor folosi, practic aceste descoperiri -experimente.