Okunoshima, o insulă mică din apele interne a Japoniei în prefectura Hirosima. Denumirea neoficială a acestei insule este „Insula iepurilor”, pe motivul numărului mare a acestor animale, care de loc nu se tem de oameni.
Iniţial era doar o insulă obişnuită în care trăiau 3 familii de pescari.
În perioada celui de al doilea Război Mondial insula era socotită obiect secret pe motiv că aici era amplasată o uzină pentru producerea de arme chimice. Între anii 1929 – 1945 pe această insulă sa produs, pentru Armata Imperială Japoneză, şase kilotone de gaz de muştar (iperită). Insula a fosta aleasă din cauza izolaţiei sale şi pentru că este destul de îndepărtată de Tokyo şi alte zone, în caz ul de se întmplă un dezastru. Programul a fost secretizat timp de 16 ani, Okunoshima chiar a fost ştersă şi de pe unele hărţi. De cea ce se produce aici nu ştiau nici locuitorii locali ba chiar şi însăşi muncitorii de la uzină.
După finisarea celui de al Doilea Război Mondial toate actele care ţineau de uzină au fost distruse de Forţele de ocupare a Aliaţilor, uzina arsă, substanţele chimice îngropate pe insulă. Şi din nou totul a fost acoperit de taină.
Potrivit unelor surse iepurii au fost aduşi pe Okunoshima pentru a testa efectle otravei, iar după încheerea războiului, lucrătorii eau eliberat, după care ei sau răspândit de sine stătător. Alte surse susţin că 8 iepuri au fost aduşi de elevi în 1970 în timpul unei excursii, care prin urmare sau înmulţit rapid.
Acum insula a devenit gazdă pentru mai mult de 300 de iepuri care se plimbă liber, din care cauză a primit denumirea neoficială Usagi Shima, sau Insula Iepurilor.
Vizitatorii insulei sunt îndemnaţi să aducă cu ei hrană pentru iepuri. Îndeosebi pe timp de iarnă, când alimentaţie naturală este extrem de puţină. Iepurii preferă morcovul, varza, şi, nemijlocit hrana specială pentru iepuri care poate fi procurată în hotel cu un dollar.
[youtube id=”eJnuIsxy7zc”]
Lasă un răspuns