Coober Pedy, un oraş subteran, situat la nordul Australiei de Sud, 846 km la nord de oraşul Adelaide. Apariţia acestui oraş se datorează cantităţilor mari de opal, un tip de pietre preţioase găsite aici, deaceea acest oraş mai este supranumit „capitala opalului în lume”.
Oraşul a devenit renumit datorită locuinţelor subterane, numite „dugouts”, construite sub pământ pentru a se feri de arşiţa zilei, temperaturile în lunile toride aici pot ajunge până la 47 ℃. Conform recensământului din 2011, are o populaţie de 1695 de oameni (953 bărbaţi, 275 femei şi 275 de indigeni Australieni).
Denumirea de Coober Pedy provine de la terminul kupa-piti, care provine din limba aborigenilor locali, şi se descifrează ca „vizuina omului alb”.
Opalul a fost găsit aici pe 1 februarie 1915, de atunci oraşul a devenit furnizorul celor mai mari cantităţi de această piatră preţioasă şi de cea mai înaltă calitate. Coober Pedy, astăzi se bazează mai mult pe turism decât pe industriea mienră de extragere a opalului, astfel asigurând întreaga comunitate cu locuri de muncă stabil.
Majoritatea caselor şi a clădirilor a comunităţii sunt „dugouts”, peşteri făcute pe coasetele dealurilor.
După exterior se vede cum minele obişnuite au fost transformate în locuinţe. Iniţial locuinţele erau săpate cu mâinele şi erau foarte mici. Casele mai noi sunt cioplite folosindu-se utilaje grele şi sunt mult mai compuse.
În interiorul caselor din Coober Pedy, viaţa e simplă dar comfortabilă. Un dugout obişnuit are câteva dormitoare, o bucătărie, o cameră de zi şi o cameră de baie. Pereţii de gresie sunt acoperiţi cu lac transparent pentru a preveni crearea prafului.
Odată ce maşinele au fost înlocuite cu lucrul manual, casele oamenilor au devenit mai compuse. Acest bazin de înot subteran din casa lui Faye Nayler este un lux mare. Se zvoneşte că una din familii, ar deţine mai mult de 21 de încăperi sub sol.
Dacă o să vizitaţi Coober Pedy aveţi opţiunea de a vă opri într-un motel sau cămin subteran, ca acesta din imagine. Primii mineri care sau stabilit în aici, foloseau chiar proprii păreţi din dormitor pentru a săpa petre preţioase de opal. Asta a fost cea mai eficienta cale de a lucra.
Deşi oraşul subteran are câteva mall – uri obişnuite la suprafaţă, multe magazine sunt deasemenea situate sub pământ. Magazinele de bijuterii din opal nu constitue o excepţie.
Saint Peter şi Paul’s Catholic este cea mai veche din cele trei biserici. Biserica a fost săpată cu mâinele minerilor din comunitate şi a fost iniţial folosită de toate confesiunele.
Acest bar subteran este un loc popular pentru o băutură rece. Păreţii splendiţi sunt de culoare roză naturală, culoare a gresiei care este cel mai des întâlnită aici.
Lasă un răspuns