Oxigenul molecular este o componentă cheie a aerului inspirat de oameni, şi acum astronomii l-au descoperit la o jumătate de miliard de ani lumină de noi.
Astronomii au observat oxigenul molecular într-o galaxie foarte îndepărtată, marcând prima detectare a acestui element important în afara Căii Lactee.
Această „primă detectare a oxigenului molecular extragalactic”, aşa cum este descris într-un studiu recent din Astrophysical Journal, are implicații majore pentru înțelegerea rolului crucial al oxigenului în evoluția planetelor, stelelor, galaxiilor şi a vieții.
Oxigenul este al treilea cel mai răspândit element din univers, după hidrogen şi heliu, și este unul din ingredientele cheie pentru viaţa aici pe Pământ.
Vedeţi şi: NASA a detectat oxigen în atmosfera martiană
Oxigenul molecular, este cea mai obișnuită formă a elementului şi constă din doi atomi de oxigen, desemnați ca O2.
Aceasta este versiunea gazului de care noi, oamenii, precum şi multe alte organisme, au nevoie pentru a respira şi trăi.
Cu toate acestea, în ciuda ubicuității şi semnificației sale pentru locuibilitate, oamenii de ştiinţă zeci de ani s-au străduit (en) pentru a detecta oxigenul molecular în cosmosul deschis.
Acum, o echipă condusă de Junzhi Wang, astronom la Observatorul Astronomic din Shanghai, informează despre descoperirea oxigenului molecular într-o galaxie orbitoare numită Markarian 231 (en), situată la 581 de milioane de ani lumină de Calea Lactee.
Vedeţi şi: Au fost detectate semne a coliziunii galaxiei noastre Calea Lactee cu alta
Cercetătorii au reuşit să facă această detecție cu observatoarele radio bazate pe Pământ.
„Observațiile profunde” ale telescopului IRAM de 30 de metri din Spania şi interferometrul NOEMA din Franța au scos la iveală o emisie de oxigen molecular „într-o galaxie externă pentru prima dată”, a scris Wang şi coautorii săi.
Atmosfera Pământului absoarbe o mulțime de lungimi de undă (en) necesare pentru detectarea oxigenului, astfel detectarea elementului de telescoapele bazate la sol, ce privesc prin paravanul de gaz ce învăluie planeta, ar putea fi o sarcină dificilă.
Drept urmare, singurele detectări de oxigen molecular din Calea Lactee au fost realizate de telescoape spațiale ce nu trebuiau să facă faţă atmosferei obstructive.
În ultimii 20 de ani, sateliții au detectat cu succes oxigenul molecular (en) în norul Rho Ophiuchi şi Nebula Orion, ce sunt la 350 şi respectiv 1344 ani lumină de la Pământ.
Wang şi colegii săi au reușit să detecteze semnături ale oxigenului molecular cu telescoapele de la sol în mare parte datorită luminii deplasate spre roşu ce vine de la Markarian 231.
Ceea ce înseamnă că ea a fost întinsă în lungimi de undă mai lungi, pe măsură ce a călătorit prin spațiul cosmic imens până a ajuns la planeta noastră.
Drept urmare, atmosfera Pământului nu a fost atât de eficientă (en) la blocarea emisiunilor de oxigen, ca în cazul unei surse mai apropiate.
Vedeţi şi: Prima exoplanetă cu atmosferă, similară cu Pământul, o nouă speranță
Descoperită pentru prima dată în 1969, Markarian 231 a rămas o curiozitate pentru oamenii de știință timp de zeci de ani, deoarece conține cel mai apropiat quasar cunoscut, un tip de obiect hyper-energic.
Quasarii sunt nuclee galactice active (NGA), ceea ce înseamnă că se află în regiunile de bază ale galaxiilor speciale şi sunt printre cele mai radiante şi puternice obiecte din univers.
Deşi, Markarian 231 conține aceeași formă de oxigen respirată de oameni, trebuie de remarcat faptul că nu-l puteţi aşa pur şi simplu inhala.
Deoarece, oxigenul nu este amestecat cu abundenţele potrivite de azot, dioxid de carbon, metan şi toate celelalte molecule care fac aerul Pământului să fie respirabil pentru oameni şi alte organisme.
Echipa vede o speranță mare în țintirea sistemelor energetice precum Markarian 231, în scopul căutării de mai departe a oxigenului molecular extragalactic.
Noul studiu raportează de aproximativ 100 de ori mai mult oxigen în galaxia îndepărtată decât în detectările anterioare din Calea Lactee, cea mai mare parte a căruia pare a fi aruncat la zeci de mii de ani-lumină spre periferia galactică a quasarului Markarian 231.
Descoperirea „oferă un instrument ideal pentru a studia” fluxurile moleculare din quasari şi alte NGA-uri, a spus echipa în studiu.
„O2 ar putea servi ca un element răcire semnificativ pentru gazul molecular în astfel de regiuni afectate de scurgerile generate de NGA”, au notat cercetătorii (en).
Sunt necesare noi modele astronomice pentru a explica abundenţa moleculară ridicată implicită de oxigen în astfel de regiuni aflate la mai mulți kiloparseci distanţă de centrul galaxiei.
La acest moment, cercetătorii sugerează că următoarea generație de observatori radio, cum ar fi Next-Generation Very Large Array (ngVLA), ar putea accelera noi detectări de oxigen extragalactic.
De acolo, oamenii de ştiinţă pot începe să deblocheze misterele influinței acestui element asupra dezvoltării planetare, stelare şi galactice – şi a rolului exact pe care îl joacă în cultivarea locuibilităţii.
Cornel I says
Stimate domn, îmi plac foarte mult articolele, multe aproape incredibile. Sunt o sursa vasta de știri pozitive. Îmi dau seama ca este de lucru cu adunatul și traducerea lor. Vreau să-ți mulțumesc mult pentru toată grija și atenția cu care ne inbogatesti și pe noi din noutățile și descoperirile care se fac. Dumnezeu să-ți compenseze și binecuvinteze tot efortul pentru timpul cheltuit.