A şaptelea rând este acum oficial complet.
Oficiali de la Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată (International Union of Pure and Applied Chemistry – UPAC) au confirmat descoperirea elementelor 113, 115, 117 şi 118, anunţând că în prezent există suficiente dovezi pentru a le oferi locuri permanente în tabelul periodic, cea ce înseamnă că va trebui, de asemenea, nume oficiale noi.
Nu veţi găsi aceste elemente în natură, acestea sunt elemente sintetice care pot fi produse numai în laborator şi deoarece ele se dezintegrează doar în câteva secunde, existenţa lor este extrem de dificil pentru a fi confirmată.
Până în prezent elementele 113, 115, 117 şi 118 aveau nume şi poziţii temporare în al şaptelea rând al tabelului periodic, deoarece oamenii de ştiinţă au întâmpinat greutăţi pentru a le primi mai mult decât odată.
„Pentru mai mult de şapte ani am continuat să căutăm date concludente pentru a identifica elementul 113, dar noi primeam nimic mai mult decât un alt rezultat”, a spus Kosuke Morita de la RIKEN despre unul dintre cele patru elemente.
„Eu am fost pregătit să renunţ, însă aşa cum am crezut că într-o zi, dacă ne vom stărui, norocul va cădea din nou peste noi”.
Echipa lui Morita a fost creditată cu descoperirea confirmată a elementului 113, ceea ce înseamnă că ei au câştigat şi dreptul de al numi.
Până în prezent, elementul a fost cunoscut sub numele temporar, ununtriu şi simbolul temporar UUT.
Celelalte trei elemente rămase 115, 117 şi 118, cunoscute temporar ca ununpentium (UUp), ununseptiu (Uus) şi ununoctiu (Uuo), respectiv vor primi, de asemenea, nume noi.
IUPAC a anunţat că o echipă de cercetători din SUA şi Rusia au îndeplinit criteriile pentru a dovedi existenţa a trei elemente rămase, 115, 117 şi 118, şi vor fi invitaţi să propună nume permanente şi simboluri.
„Comunitatea chimiştilor este dornică să vadă tabelul lor drag în cele din urmă finalizat până la al şaptelea rând”, a declarat luna trecută, Jan Reedijk, preşedintele Diviziunii de Chimie Anorganică de la IUPAC.
Organizaţia îndeamnă ca noile elemente să fie numite după un concept mitologic, mineral, loc sau ţară, o proprietate sau un om de ştiinţă şi să fie prezentate spere examinare publică cu cinci luni înainte de o decizie finală cu privire la noul nume oficial şi simbolul creat.
Vedeţi şi: Cinci modalităţi cum substanţele chimice pot salva lumea de schimbările climaterice
În timp ce rapoartele privind confirmarea elementelor 115, 117 şi 118 încă nu au fost publicate, detalii cu privire la elementul 113 au fost prezentate în Journal of Physical Society of Japan (en).
Cercetătorii de la RIKEN descriu cum în 2003 au început bombardarea unui strat subţire de bismut cu ioni de zinc ce se deplasau cu aproximativ 10 la sută din viteza luminii şi în conformitate cu teoria, reacţia ar trebui să producă ocazional un atom al elementului 113.
În 2004 şi 2005, echipa a văzut semne de dubnium-262 (elementul 105), care se crede a fi produsul de descompunere a elementului 113, dar acesta nu a fost suficient pentru a dovedi existenţa sa.
„Grupa a efectuat un nou experiment, unde fasciculul de sodiu a ţintit Curiu-ul (Cm) creând bohriu-266 (Bh) şi alţi nuclei copii ai săi, dubnium-262″, se explică în comunicatul de presă (en).
„Cu această demonstraţie, s-au pus bazele stabilirii unei revendicări mai durabile. Ei doar trebuiau să aştepte, mai degrabă, un atom ce se descompune prin lanţul alfa, decât o fisiune spontană”.
Aceasta nu sa întâmplat până în 2012 când echipa a realizat acest lucru, şi IUPAC a avut nevoie de aproape patru ani pentru a examina amănunţit literatura de specialitate şi a confirma că dovezile îndeplinesc criteriile necesare pentru descoperirea elementelor.
„Acum, când am demonstrat concludent existenţa elementului 113”, a spus liderul cercetării RIKEN, Kosuke Morita, „noi planificăm să privim spre un ţinut încă neexplorat a elementului 119 şi în afara lui, cu scopul de a examina proprietăţile chimie a elementelor din rândurile şapte şi opt al tabelului periodic, pentru ca într-o zi să descoperim Insula Stabilităţii (predicţia conform căreia un număr aproape magic de protoni şi neutroni va inversa temporar tendinţa de scădere a stabilităţii elementelor mai grele decât uranul)”.
Noi nu putem aştepta pentru a vedea care vor fi numile noi.
Lasă un răspuns