Cercetătorii au găsit dovezi a prezenței unui corp de apă lichidă pe Marte.
Ceea ce ei socot lac, se află sub calota glaciară de la polul sud a planetei şi el are aproximativ o lărgime de 20 km.
Studiile anterioare au descoperit posibile semne de apă lichidă intermitentă ce curge pe suprafaţa marțiană, dar aceasta este primul indiciu a existenţei în prezent a unui corp persistent de apă pe planetă.
Albiile lacurilor, cum ar fi cele explorate de roverul Curiosity al NASA, arată că în trecut apa era prezentă pe suprafaţa planetei Marte.
Vedeţi şi: Rezerve uriașe de apă au fost găsite pe toată planeta Marte
Cu toate acestea, clima planetei s-a răcit datorită atmosferei sale subţiri, lăsând cea mai mare parte a apei blocate în gheaţă.
Rezultatul este interesant, deoarece oamenii de știință de mult timp caută semne a existenţei la momentul actual a apei lichide pe Marte, dar acestea s-au dovedit a fi neconcludente sau au dat naștere unor constatări ambigue.
De asemenea, aceste studii sunt interesante pentru cei ce studiază posibilitățile vieții dincolo de planeta noastră – deși, mizele pentru căutarea biologiei rămân încă foarte mici.
Descoperirea a fost făcută cu ajutorul Marsis, un instrument radar de la bordul sondei spațiale Mars Express al Agenției Spaţiale Europene (ESA).
„Probabil acesta nu este un lac foarte mare”, a declarat Prof. Roberto Orosei (en), care a condus studiul, de la Institutul Național de Astrofizică din Italia.
Marsis nu a putut determina grosimea stratului de apă, dar echipa de cercetare estimează că el poate fi de cel puţin un metru.
„Aceasta într-adevăr califică aceasta ca un corp de apă. Un lac, nu un fel de apă topită care umple spaţiul între rocă şi gheaţă, aşa cum se întâmplă în anumiți gheţari pe Pământ”, a adăugat Prof. Orosei (en).
Cum a fost găsit?
Instrumentele radar precum Marsis examinează suprafața şi subteranul imediat al planetei prin trimiterea unui semnal şi examinarea a ceea ce este returnat.
Linia albă continuă aflată în partea de sus a rezultatelor radarului marchează începutul Depozitului Stratificat de la Polul Sud (South Polar Layered Deposit); o acumulare de gheaţă şi praf, asemănătoare cu aluatul de foietaj.
După acest strat, la 1,5 km sub gheaţă, cercetătorii au observat ceva neobișnuit.
„În albastru deschis puteţi vedea locul unde reflecțiile de la adâncime sunt mai puternice decât cele de la suprafaţă.
Aceasta este ceva ce ne vorbește nouă despre prezenţa apei”, spune Prof. Orosei (en).
Ce înseamnă aceasta pentru viaţă?
Nimic definitiv. Încă.
Dr. Manish Patel de la Open University a explicat (en): „De mult timp am știut că suprafața planetei Marte este neospitalieră vieţii aşa cum o ştim noi, aşa că căutarea vieţii pe Marte se face în subteran.
Aici este locul unde există suficientă protecție împotriva radiațiilor dăunătoare, iar presiunea şi temperatura cresc la niveluri mai favorabile.
Cel mai important, acesta face posibilă prezenţa apei lichide, esențială pentru pentru viaţă”.
Vedeţi şi: Blocuri de construcţie a vieţii au fost găsite pe Marte
Acest principiu de apă curgătoare este cheia astrobiologiei — esenţial pentru studiul vieții potențiale dincolo de Pământ.
Deci, în timp ce constatările sugerează că apa este prezentă, ele nu confirmă nimic mai mult.
„Noi nu suntem mai aproape de a detecta viaţa”, a spus Dr. Patel pentru BBC News, „dar, această dezvăluire ne indică locul unde să o căutăm pe Marte.
Aceasta este ca o hartă a comorilor — cu excepția cazului că aici vor fi multe X-uri ce vor marca locurile”.
Temperatura şi chimia apei ar putea prezenta o problemă pentru orice potențiale organisme marțiene.
Pentru a rămâne în stare lichidă în aşa condiții reci (echipa de cercetare estimează o temperatură între -10 şi -30 grade Celsius acolo unde ea se întâlneşte cu gheaţa de mai sus), apa probabil are multe săruri dizolvate în ea.
„Este plauzibil ca apa să fie o soluţie concentrată salină, extrem de rece, care ar fi destul de provocatoare pentru viaţă”, explică Dr. Claire Cousins, astrobiolog de la Universitatea St Andrews, Marea Britanie.
Ce urmează?
În timp ce prezenţa sa oferă o perspectivă ispititoare pentru cei interesați de posibilitatea unei vieţi în trecut sau în prezent pe Marte, caracteristicile lacului trebuie întâi de toate verificate prin cercetări ulterioare.
„Ceea ce trebuie de făcut acum”, explică Dr. Matt Balme de la Open University, „e efectuarea de măsurători repetate în altă parte, pentru căutarea de semnale asemănătoare şi, dacă este posibil, să fie examinate toate celelalte explicații şi, sperăm, să fie excluse”.
„Posibil ca aceasta ar putea chiar declanșa o nouă misiune marțiană pentru a fora acestă cavitate de apă – ca şi în cazul lacurilor subterane din Antarctica aici pe Pământ”, a adăugat el.
Oamenii de ştiinţă au susținut anterior că au găsit viaţă bacteriană în lacul Vostok îngropat în adâncurile Antarcticii, dar forarea pe Marte face proiectul unul într-adevăr ambiţios.
Vedeţi şi: 23 Animale din Antarctica şi Polul Sud
„A ajunge aici şi a obține dovezile finale privind faptul că acesta este într-adevăr un lac nu va fi o sarcină ușoară”, a spus Prof. Orosei.
„Va fi necesară trimiterea unui robot acolo capabil să foreze prin 1,5 km de gheaţă.
Acest lucru va necesita cu siguranţă dezvoltarea unor tehnologii care la moment nu sunt disponibile”.
Constatările au fost raportate în Science.
Lasă un răspuns