Oamenii de ştiinţă au observat pentru prima dată o uriașă explozie provocată de o gaură neagră ce devorează o stea.
În cele din urmă, cercetătorii au urmărit formarea şi extinderea jetului rapid de material, ce este aruncat atunci când gravitația unei găuri negre supermasive captează o stea şi o rupe pe bucăți.
Vedeţi şi: 10 lucruri care trebuie să le ştiţi despre găurile negre
Oamenii de ştiinţă au urmărit evenimentul dramatic folosind telescoape extrem de specializate, ce sunt îndreptate spre o pereche de galaxii în coliziune numite Arp 299, aproape la 150 de milioane de ani-lumină de Pământ.
Prima indicație a apărut pe 30 ianuarie 2005, când astronomii cu ajutorul Telescopului William Herschel de pe insulele Canare au descoperit o explozie strălucitoare de emisie infraroșu, provenind din nucleul uneia dintre galaxiile care se ciocneau în Arp 299.
La 17 iulie 2005, VLBA (sistem de radiotelescoape) a dezvăluit o nouă sursă distinctă de emisie radio din aceeași locație.

Observațiile continuate cu VLBA, Rețeaua Europeană VLBI (EVN) şi alte telescope radio, efectuate mai mult de aproape un deceniu, au arătat că sursa emisiilor radio se extinde într-o direcţie, la fel cum era şi de așteptat pentru un jet provenit de la devorarea unei stele de către o gaură neagră.
Vedeţi şi: Cercetătorii au surprins o gaură neagră supermasivă ce a “râgâit de două ori”
La centrul uneia din aceste galaxii, o stea de două ori mai mare ca Soarele, care, de asemenea, este cu mai mult de 20 de milioane de ori mai mare decât steaua noastră, s-a apropiat prea tare de o gaură neagră – şi a fost forfecată bucăţele, aruncând o explozie imensă în univers.
Aceasta a fost o explozie pe care oamenii de ştiinţă au reuşit să o vadă pentru prima oară.
Teoreticieni mult timp şi-au închipuit că aşa evenimente au loc în mod regulat – presupunând că materialul rupt de la stea formează un disc rotativ în jurul găurii negre, emițând raze X intense şi lumină vizibilă şi, de asemenea, azvârlind jeturi de material în afară prin polii discului cu o viteză ce se apropie de cea a luminii – dar, nu văzuseră până în prezent cum într-adevăr aceasta are loc.
„Niciodată nu am avut posibilitatea de a observa direct formarea şi evoluția unui jet provenit de la astfel de evenimente”, a declarat Miguel Perez-Torres (en), de la Institutul Astrofizic din Andaluzia în Granada, Spania.
Majoritatea galaxiilor au găuri negre supermasive, care pot atrage materia în ele şi să formeze un disc imens în jurul lor.
Dar, în cea mai mare parte, aceste găuri negre rămân calme, fără să devoreze nimic.
Aceasta înseamnă că evenimentele violente pe care oamenii de ştiinţă în cele din urmă le-au văzut, pot fi o înțelegere fără precedent a ceea ce se întâmplă într-adevăr în jurul unei găuri negre.
„Cu toate acestea, o mare parte din timp, găurile negre supermasive nu devorează activ nimic, astfel încât acestea se află într-o stare liniștită”, a spus Perez-Torres (en).
„Evenimentele mareice de dezmembrare, pot oferi o ocazie unică de a avansa în înțelegerea noastră privind formarea şi evoluția jeturilor în vecinătatea acestor obiecte puternice”, a adăugat el.

„Din cauza prafului care a absorbit orice lumină vizibilă, acest eveniment mareic particular de dezmembrare ar putea fi doar vârful aisbergului a ceea ce până acum a fost o populație ascunsă”, a spus Mattila (en).
Vedeţi şi: 23 de curiozităţi uimitoare despre gravitaţie
„Prin urmărirea acestor evenimente cu telescoape radio şi în infraroşu, s-ar putea să descoperim şi să învățăm mult mai multe de la ele”, a spus el (en).
Iniţial cercetătorii şi-au îndreptat privirile spre o stea condamnată a fi parte a unei căutări de explozii de supernove în astfel de galaxii în proces de coliziune.
Inițial, ei credeau că văd una din aceste explozii de supernovă – dar ea a continuat să se extindă, confirmând că de fapt a fost un jet izbucnit în afară pe măsură ce steaua era sfâşiată.
Lasă un răspuns