Celulele imunitare din propriul corp al femeii au fost utilizate pentru a înlătura tumorile
O femeie cu cancer în stadiu avansat, care s-a răspândit prin tot corpul ei, a fost complet curățit de boală printr-o terapie inovatoare, ce a explorat puterea sistemului imunitar pentru a lupta împotriva tumorilor.
Este pentru prima dată când un pacient cu cancer de sân în stadiu avansat a fost tratat cu succes printr-o formă de imunoterapie care utilizează propriile lui celulele imunitare pentru a găsi şi distruge celulele canceroase ce s-au format în organism.
Judy Perkins, un inginer din Florida, avea 49 de ani când a fost selectată pentru noua terapie radicală, după ce mai multe runde de chimioterapie de rutină nu au reușit să oprească o tumoare din sânul ei de la creșterea şi răspândirea în ficat şi alte zone.
La acea vreme, i s-au dat încă trei ani de viaţă.
Medicii care au avut grijă de femeie la Institutul Național de Cancer din Maryland, SUA, au spus că reacția lui Perkins a fost „remarcabilă”: terapia a eliminat celulele canceroase atât de eficient, încât ea a fost eliberată de boală timp de doi ani.
Vedeţi şi: 25 din cele mai posibile cauze ce pot duce la cancer potrivit științei
„Starea mea s-a agravat mult spre sfârșit şi eu aveam o tumoare ce apăsa pe nerv, ceea ce însemna că mi-am petrecut timpul încercând să nu mișc deloc, pentru evita durerea care împușca direct în jos prin braţ.
Eu am renunţat la luptă”, a spus Perkins (en).
„După ce tratamentul mi-a dizolvat majoritatea tumorilor, eu am fost capabilă să fac o excursie de 40 de mile [64.3 km]”.
Laszlo Radvanyi, director științific la Institutul pentru Cercetarea Cancerului, care nu a fost implicat în tratamentul lui Perkins, a declarat că aceasta a fost „un răspuns fără precedent în cazul unui astfel de cancer avansat al sânului”.

Succesul remarcabil a dat naștere speranțelor că terapia va funcționa la mai mulţi pacienți cu cancer mamar avansat şi alte tipuri de cancer dificil de tratat, cum ar fi cel ovarian şi de prostată.
Cercetătorii planifică acum un studiu clinic pe scară largă, pentru a evalua cât de eficient ar putea fi tratamentul.
„Noi acum suntem la vârful unei revoluții majore, realizând în cele din urmă obiectivul evaziv de a putea ţinti multitudinea de mutaţii din cancer prin imunoterapie”, a spus Radvanyi (en).
Dar, experţii avertizează că tratamentul nu a fost dovedit decât la o singură femeie şi că sunt necesare studiile clinice, pentru a vedea cât de eficientă ar putea fi terapia la alţi pacienți cu cancer.
Cercetătorii subliniază că, în timp ce tratamentul ar putea fi, în principiu, eficient pentru multe tipuri diferite de cancer, acesta nu va ajuta pe oricine.
Pentru crearea tratamentului, medicii au tăiat mai întâi bucăți mici de țesut din tumorile lui Perkins şi au studiat ADN-ul pentru a găsi mutații specifice cancerului ei.
Ei s-au concentrat asupra mutațiilor care au perturbat patru gene, ce au produs o serie de proteine anormale în tumori.
Apoi medicii au extras celule imune, cunoscute sub denumirea de limfocite tumorale infiltrate sau TIL (tumour infiltrating lymphocytes), din biopsiile tumorale.
Acestea sunt celule din sistemul imunitar al pacientului, care au invadat tumoarea în încercarea de a o omorî, dar care nu au reuşit realizarea sarcinii, fie din cauză că erau prea slabe, fie că erau prea puține.
După ce au crescut miliarde de aceste celule imune în laborator, cercetătorii le-au testat pentru a vedea care dintre acestea pot găsi şi distruge cel mai eficient celulele canceroase ale femeii, prin recunoașterea proteinelor lor anormale.
Doctorii au tratat-o pe Perkins prin injectarea a 80 de miliarde de celule imune, selectate cu atenție în corpul ei.
Terapia a fost administrată împreună cu pembrolizumab, un medicament standard care poate ajuta sistemul imunitar să atace cancerele.
Testele după 42 de săptămâni, au arătat că Perkins a fost complet liberă de cancer. Şi aşa şi a rămas de atunci.
„Pare miraculos, dar eu sunt nespus de uimită că acum sunt liberă de cancer după doi ani”, a spus Perkins.
„Eu m-am concediat de la lucru şi planificam să mor. Aveam o listă de lucruri pe care trebuia să le fac înainte de sfârşit, cum ar fi să merg la Grand Canyon”, a adăugat ea.
„Acum m-am întors la viaţa de zi cu zi”.
Deşi, medicii americani care au dezvoltat terapia nu pot spune cu siguranță cât de multe celule imune infuzate au contribuit la recuperarea ei, utilizarea doar a pembrolizumab-ului, nu a fost în trecut o terapie eficientă în cazurile de cancer de sân avansat.
Celulele T infuzate au fost găsite în sistemului lui Perkins timp de cel puțin 17 luni după începerea tratamentului.
Succesul raportat în revista Nature Medicine (en), este cu atât mai remarcabil, deoarece cancerele de sân, la fel ca cel de prostată şi ovarian, au relativ puține mutații, ceea ce le face mai dificil de identificat printre țesuturile sănătoase ale corpului de către sistemul imunitar.
Alan Melcher, profesor de imunoterapie translaţională la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, care nu a fost implicat în acest studiu, a spus:
„Lucrarea arată că chiar şi cancerele precum cel de sân, care nu are multe antigene, se supune acestui tip de tratament.
În principiu, aceasta ar putea fi cu siguranță aplicabilă unei game mai largi de tumori şi chiar la cele în care imunoterapia nu a funcţionat atât de bine până acum”.
Dar, Melcher subliniază că terapia este complexă şi costisitoare şi, cel mai important, necesită ca medicii să găsească suficiente celule imune infiltrate în tumoare, pentru a face tratamentul eficient.
„Cazul cu alte terapii TIL din trecut, este că ele nu au reuşit să extindă suficiente celule T la mai mulți pacienți, insuficient pentru a începe”.
Vedeţi şi: Un succes “fără precedent” în tratarea cancerului folosind celule T raportează oamenii de ştiinţă
Simon Vincent, director de cercetare la Breast Cancer Now, a adăugat: „Acesta este un rezultat extrem de remarcabil şi promiţător, dar trebuie să vedem acest efect repetat la alţi pacienți, înainte de a ne da speranța unei noi imunoterapii pentru cancerul de sân metastatic incurabil”.
„Cancerul de sân metastatic rămâne incurabil şi dacă dorim în cele din urmă să oprim moartea femeilor din această cauză, noi urgent trebuie să găsim noi căi de a ținti şi de a opri răspândirea bolii.
Noi suntem încântați de această descoperire prematură, dar noi trebuie să reţinem că acest tip de imunoterapie rămâne o abordare experimentală, mai este o cale lungă de parcurs până ea va fi disponibilă în mod obișnuit pentru pacienți”.
Lasă un răspuns