Deşi, încă e ceva departe telepoartarea de oameni sau a obiectelor mari, această reuşită ne va oferi posibilităţi nu mai puţin importante.
Doar acum recent, în anul 1990, oamenii de ştiinţă speculau despre posibilitatea teleportării folosind fizica cuantică (en).
De atunci, procesul a devenit o operaţiune standard în laboratoarele de optică cuantică din întreaga lume.
De fapt, chiar anul trecut, două echipe au efectuat prima teleportare cuantică din lume în afara unui laborator (en).
Acum, cercetătorii din China au mai avansat cu câţiva paşi în acest proces. Ei au teleportat cu succes (en) un foton de pe Terra la un satelit care orbitează Pământul la o distanţă mai mare de 500 km.
Satelitul, numit Micius, este un receptor foto de înaltă sensibilitate, capabil să detecteze stările cuantice a unui singur foton trimis de la sol.
Micius a fost lansat pentru a permite oamenilor de ştiinţă să testeze diversele blocuri de construcţie tehnologice ale posibilităţilor cuantice, ce includ inseparabilitatea cuantică, criptografia şi teleportarea.
Vedeţi şi: 10 curiozitaţi din fizică şi lucruri ciudate
Acest proiect de teleportare a fost anunţat ca unul dintre primele rezultate a acestor experimente.
Echipa nu doar a teleportat primul obiect de la sol spre orbită, ci a creat şi prima reţea cuantică de la satelit la sol, zdrobind recordul celei mai lungi distanţe pentru care a fost măsurată inseparabilitatea cuantică.
Vedeţi şi: Oamenii de ştiinţă chinezi lansează goana cuantică spaţială globală
„Teleportarea la distanţe lungi a fost recunoscută ca un element fundamental în protocoalele, precum reţelele cuantice la scară mare şi calculul distribuit cuantic”, a declarat echipa chineză pentru MIT Technology Review.
„Experimentele de teleportare anterioare între locaţii îndepărtate s-au limitat la o distanţă de aproximativ 100 kilometri, din cauza pierderii de fotoni în fibrele optice sau canalele terestre spaţiale libere”.
Definirea de teleportare?
Ce vă vine în minte când vă gândiţi la teleportare?
Creierul vostru s-ar putea să contempleze imagini a lui Scotty aducând pe cineva înapoi pe nava spaţială „Star Trek”, dar, de fapt, acesta este un proces diferit decât cel prezentat în filmele science fiction.
[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=dAaHHGHuy1c&feature=youtu.be” /]
Teleportarea cuantică se bazeză pe inseparabilitatea cuantică – o situaţie în care un set de obiecte cuantice (aşa ca fotonii) se formează în acelaş timp şi punct în spaţiu.
În acest fel, ei împărtăşesc aceeaşi existenţă. Această existenţă comună continue chiar şi atunci când fotonii sunt separaţi – ceea ce înseamnă că măsurătorile efectuate asupra unuia imediat influenţează starea celuilalt, indiferent de distanţa între ele.
Această legătură poate fi utilizată pentru a transmite informaţii cuantice prin „descărcarea” informaţiei unui foton prin legătura sa de inseparabilitate cuantică cu un alt foton. Acest secund foton preia identitatea primului.
Voilà. Teleportare.
Pentru a efectua experimentul, echipa chineză a creat la sol perechi de fotoni inseparabili la o rată de aproximativ 4000 pe secundă.
Apoi ei transmiteau unul dintre aceşti doi fotoni inseparabili către satelit, iar pe celălalt îl menţineau la sol.
Şi, în cele din urmă, măsurau fotonii la sol şi pe orbită pentru a confirma că a avut loc inseparabilitatea cuantică.
Este necesar de menţionat faptul că există anumite limite pentru această tehnologie. De exemplu, transportarea a ceva mai mare, rămâne o speranţă pe viitor.
În teorie, nu există o distanţă maximă de transportare, dar inseparabilitatea este fragilă, iar legăturile pot fi uşor rupte.
În ciuda acestor limite, această cercetare deschide calea unor studii şi mai ambiţioase privind teleportarea cuantică.
„Această lucrare stabileşte prima legătură de la sol la satelit pentru o viitoare teleportare sigură şi ultra-lungă, un pas esenţial spre internetul cuantic la scară globală”, spune echipa.
Ş. G. says
Domnule Vladimir Moşoiu,
Mi se face greață când văd cât de bine vă pricepuți la fizică! Sper să nu vă mai regăsesc ca semnatar al diverselor articole de „popularizare a ştiinței” sau , altfel mă voi.dezabona de la Inborş.
Aveți toată admirația mea pentru dezinvoltura cu care scrieți!
Salve!