
Nu, acesta nu este un extraterestru, dar probabil noi tocmai am fost vizitați de ceva ce a provenit din afara sistemului nostru solar.
Pentru prima dată, astronomii au observat ceva ce trece prin sistemul nostru solar şi care a parcurs probabil ani de lumină pentru a ajunge aici.
Obiectul – care iniţial s-a crezut a fi o cometă, dar în cele din urmă identificat a fi un asteroid – a fost descoperit pe 19 octombrie de canadianul Robert Weryk de la Institutul de Astronomie al Universităţii din Hawaii.
Acest străin – are o mărime puţin peste 400 de metri în transversal, dar se mişcă foarte rapid.
El este mai mult de trei ori mai rapid decât asteroidul 2012 TC4 (en), care a trecut pe lângă Pământ la începutul acestei luni.
Weryk, cercetător post-doctoral, ce se ocupă cu analiză a datelor pentru studiul Pan-STARRS, un proiect care scanează cerul pentru a identifica obiectele din apropierea Pământului.
Vedeţi şi: NASA a descoperit că Pământul are o a doua mică lună
Weryk face parte dintr-un grup care se află în căutarea obiectelor din apropierea Pământului, aşa dar, atunci când el a observat ceva în interiorul orbitei a planetei Mercur, el, ca de obicei, a presupus că este vorba despre un asteroid sau o cometă ce se rotește în jurul soarelui.
Dar nu şi de această dată.
Weryk a examinat obiectul în arhivele imaginilor din noaptea trecută. Şi el şi-a dat seama că ceva nu e în regulă aici.
„Prima reacție a fost, ‘aceasta este ciudat’, iar următoarea, a fost dorința să verificăm datele”, a spus Weryk pentru CBC News (en).
„Dar, odată ce am confirmat imaginile de la un coleg, noi ne-am convins că el a venit din afara sistemului nostru solar”.
Cum astronomii determină dacă ceva este atașat sau nu de o orbită în jurul soarelui? Totul se limitează la viteză.
Pentru ca un obiect să fie ataşat de o orbită în jurul soarelui la distanţa Pământului, el trebuie să se deplaseze cu aproximativ 42 kilometri pe secundă.
Însă, atunci când a trecut acest obiect, el se deplasa cu o viteză de 44 kilometri pe secundă.
Şi, de asemenea, se pare că traiectoria obiectului era mult mai mult decât suficientă pentru a rezista atracţiei gravitaţionale a soarelui.
După ce a efectuat şi alte observaţii pentru a a confirma orbita obiectului, Weryk la contactat pe unul din profesorii săi de astronomie şi fizică Peter Brown, de la Universitatea Western, care este specializat în fizica meteoriţilor.
La început Brown a avut dubii.
„Toţi au fost foarte sceptici… dar, până la momentul în care aceasta a fost anunţat câteva zile în urmă, din cele trei duzine de observaţii efectuate era destul de clar că nu există nici o modalitate de a potrivi o orbită pentru acest obiect”, a spus Brown.
Obiectul cunoscut sub denumirea A / 2017 U1 a căzut în apropiere de noi de „deasupra” planului eliptic relativ plat în spaţiul în care planetele şi alţi asteroizi se rotesc în jurul soarelui.
Deci, dacă vă imaginaţi că sistemul nostru solar este mai mult sau mai puţin plat, aceasta ar arăta ca şi cum obiectul ar fi căzut din cer.

„Astronomii au căutat un astfel de lucru mai mult de un secol”, a spus el.
„Noi presupunem că, dacă alte sisteme planetare s-au format în acelaş mod precum al nostru, marea majoritate a obiectelor asemănătoare cu cometele şi asteroizii nu se contopesc în planete, ele sunt împrăștiate prin sistem. Deci, ar trebui să existe multe astfel de lucruri… peste tot în galaxie”.
Astronomii nu au mai văzut vreodată ceva de genul acesta, ceea ce a dat oamenilor de ştiinţă un moment de şovăială, a spus Brown (en).
Problema consta în faptul că astronomii niciodată nu au examinat o astfel de mişcare pentru un obiect, una diferită de cea a corpurilor din sistemul nostru solar.
Acum când ei ştiu ce să caute, Weryk şi Brown speră că vor fi găsiţi mai mulţi de astfel de invadatori interstelari.
Brown a notat că obiectul ar putea fi încă ceva diferit. Deşi, aceasta este foarte puţin probabil, o planetă foarte mare, extrem de îndepărtată, ar fi putut modifica orbita a ceva ce se află foarte departe în sistemul nostru solar.
A/2017 U1 a putut fi observat doar timp de o săptămână, şi el va fi foarte vag în câteva zile pentru a putea fi examinat.
Deci, aceasta este singura dată când astronomii îl vor putea observa.
Dacă vă întrebaţi de unde provine acest obiect, trebuie să ştiţi că nu există nici o modalitate pentru a determina acest lucru cu siguranță, deoarece timp de zeci de mii de ani acest obiect a zburat prin spaţiu, stelele, de asemenea s-au mişcat (Noi toţi ne rotim în jurul centrului galaxiei).
Weryk, care îşi petrecuse timpul la Universitatea Western în căutarea meteoriţilor – mici bucăţi de praf şi resturi în spaţiu – găseşte ironic faptul că a văzut ceva atât de mare.
Cercetatorii spera sa gaseasca mai multi astfel de invadatori interstelari, pentru placerea meseriei. Cum nu sunt mijloace tehnice de deviere a orbitei unui astfel de obiect, sa nu-l observe prea tarziu, inainte fe a se prabusi pe Terra !